Educație
Olimpiada Națională de Muzică la Alba Iulia: continuă probele de concurs. Festivitatea de premiere va fi vineri
Probele de concurs la etapa națională a Olimpiadei Naționale de Muzică de la Alba Iulia continuă miercuri și joi. Festivitatea de premiere va fi vineri, de la ora 10.00.
La Alba Iulia sunt prezenți 370 de olimpici, 60 de profesori însoțitori din toată țara și 60 de cadre didactice din comisia olimpiadei.
Miercuri după-amiaza și joi se desfășoară probe de canto clasic, dar și la pian, chitară, contrabas, clarinet și alte instrumente.
Nivelul de performanță este dovedit de elevii care au reușit să se califice la etapa națională. Daniel Fonoage, directorul Liceului de Arte din Alba Iulia, gazda concursului, spune că prestația elevilor este una deosebită. ”Sunt adevărate talente”, spune sursa citată, pentru alba24.ro.
Vineri, de la ora 10.00, la sala festivă a Liceului de Arte, este programată festivitatea de premiere.
Secțiunile de concurs
La această olimpiadă, probele de concurs au fost organizate cu posibilitatea de acces a publicului. Pentru prima dată, a fost și secțiunea de concurs Canto Jazz – Muzică ușoară.
Olimpiada Naţională de Interpretare Vocală, Instrumentală şi Studii Teoretice Muzicale pentru clasele IX-XII este organizată de Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Alba și Liceul de Arte ”Regina Maria” Alba Iulia.
Președintele comisiei de olimpiadă este Mircea Gilovan, de la Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Olimpiada a fost structurată pe 12 secțiuni de concurs:
- Pian – Sala de Concerte a Liceului de Arte “Regina Maria” Alba Iulia (Clădirea Principală)
- Vioară – Liceul de Arte “Regina Maria” Alba Iulia (Clădirea Călărașilor) – Etaj 1
- Corzi grave – Școala Gimnazială “Vasile Goldiș” Alba Iulia (Str. Călărașilor, nr. 2)
- Suflători lemn (flaut + oboi) – Universitatea „1 Decembrie 1918”, Facultatea de teologie – Etaj 2 (B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 13)
- Suflători lemn (clarinet + fagot) – Universitatea “1 Decembrie 1918”, et II, Sala A1 (Str. Gabriel Bethlen, nr. 5)
- Suflători alamă – Școala Română de Afaceri (Str. Avram Iancu, nr. 7A)
- Percuție – Sala Festivă a Liceului de Arte “Regina Maria” Alba Iulia (Str. Teilor, nr. 11)
- Canto clasic – Casa de Cultură a Studenților (Str. Ardealului, nr.1)
- Canto popular – Casa de Cultură a Studenților (Str. Ardealului, nr.1)
- Instrumente populare – Școala Gimnazială “Vasile Goldiș” Alba Iulia (Str. Călărașilor, nr. 2)
- Canto Jazz – Teatrul de Păpuși “Prichindel” Alba Iulia (Str. Andrei Mureșanu, nr. 3)
- Studii teoretice – Liceul de Arte “Regina Maria” Alba Iulia (Clădirea Avram Iancu)
Metodologia de premiere
Potrivit regulamentului olimpiadei, la toate etapele olimpiadei naţionale de interpretare vocală, instrumentală şi studii teoretice muzicale, la probele de prezentare a programului de concurs nu se admit contestaţii. Deciziile juriilor sunt definitive.
Ierarhia finală se stabilește în ordinea descrescătoare a punctajelor realizate de concurenţi.Premiile se acordă numai dacă evoluţiile/ lucrările au îndeplinit cerinţele de exigenţă calitativă.
În conformitate cu prevederile din metodologia-cadru, premiile se acordă în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, pentru fiecare instrument/disciplină și pe fiecare an de studiu/clasă, în funcție de îndeplinirea criteriilor specifice.
Premiul I se acordă evoluţiei/ lucrării care se remarcă printr-o caracteristică calitativă deosebită, specifică instrumentului/ secţiunii, respectiv disciplinei, obţinând punctajul cel mai mare, dar nu mai puţin de 97 de puncte.
Premiul II se acordă evoluţiei/ lucrării care se remarcă printr-o caracteristică calitativă deosebită specifică instrumentului/ secţiunii, respectiv disciplinei, obţinând punctajul al doilea, dar nu mai puţin de 94 de puncte.
Premiul III se acordă evoluţiei/ lucrării care se remarcă printr-o caracteristică calitativă deosebită specifică instrumentului/ secţiunii, respectiv disciplinei, obţinând punctajul al treilea, dar nu mai puţin de 90 de puncte.
Menţiunile se acordă, în ordinea descrescătoare a punctajului, unui procent de maximum 15% din numărul de concurenţi/ lucrări, lucrări care au obţinut cel puţin 85 de puncte din 100 puncte posibile.
Premiile speciale (la etapa națională) pot fi acordate, pe baza unor criterii stabilite de juriul național al olimpiadei înainte de începerea competiţiei, în ordinea descrescătoare a punctajului, pentru lucrările care au obţinut cel puţin 80 de puncte din 100 puncte posibile.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News