Eveniment
Om de afaceri din Alba Iulia, condamnat definitiv într-un dosar de fraudă din fonduri europene. Decizie la Curtea de Apel
Omul de afaceri albaiulian Gelu Iancu a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Alba Iulia, la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar deschis de DNA Alba Iulia în 2016. Acesta a fost acuzat că a solicitat şi primit ilegal 2,7 milioane de lei din fonduri europene, pentru modernizarea unei fabrici de prelucrare a cărnii.
Hotărârea Curții de Apel Alba Iulia, din 20 februarie (extras din minuta ședinței):
”Respinge cererea inculpatului Iancu Aurel Gelu de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art.281 alin.1 C.proc.pen. Admite apelul formulat de Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva sentinţei penale nr.2 din 5.01.2018 pronunţată în dosarul nr.1694/107/2016 de Tribunalul Alba;
desfiinţează în parte sentinţa apelată sub aspectul conţinutului pedepselor complementare şi accesorii şi al suspendării executării pedepsei accesorii, şi, procedând la judecarea cauzei în aceste limite;
(…) interzice inculpatului Iancu Aurel Gelu ca pedeapsă complementară şi exercitarea dreptului de a fi administrator al unei societăţi comerciale pe o perioadă de 2 ani.
Înlătură dispoziţia de suspendare a executării pedepsei accesorii.
Respinge apelul declarat de inculpatul Iancu Aurel Gelu împotriva aceleiaşi sentinţe.
Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate, în măsura în care nu contravin prezentei decizii.
Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunțare în ce priveşte cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art.281 alin.1 C.proc.pen. şi definitivă în rest”.
La aproximativ doi ani de la înregistrarea dosarului la instanţă, Tribunalul a dat prima sentinţă, pe 5 ianuarie 2018. Și atunci decizia a fost de 3 ani închisoare cu suspendare, ”pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente false, incomplete sau inexacte care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept obţinerea de sume de bani din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.
De asemenea, magistraţii au mai dispus muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 100 zile, în în cadrul Direcţiei Regionale de Statistică Alba şi Direcţiei de Sănătate Publică Alba.
Din datele anchetatorilor, în 26 aprilie 2004, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi societatea administrată de inculpatul Aurel Gelu Iancu s-a încheiat un contract având ca obiect acordarea unui ajutor financiar nerambursabil pentru realizarea proiectului intitulat ”Modernizarea activităţii de prelucrarea a cărnii”. Iancu, în calitate de responsabil legal de proiect, a fost acuzat că a folosit două oferte de preţ întocmite în fals şi trei cereri de ofertă cu conţinut inexact, având ca urmare obţinerea pe nedrept de a sumei de 2.672.616,91 lei, reprezentând finanţare nerambursabilă.
Societatea la care se face referire este LiderProdCarn, în faliment.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Giani
miercuri, 26.02.2020 at 06:40
Asa deci! Dai un tun de 2,7 milioane lei și primești 3 ani cu suspendare. Banii îți rămân în buzunar, ca doar nu are ce executa sau pe cine executa și toată lumea este fericita, în special Parchetul care a mai trimis un infractor în judecata. Vai steaua noastră și ne mai miram ca suntem săraci!