Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Omul de afaceri din Alba Iulia, Dorel Tamaș, fugit în Dubai a scăpat de mandatul de extrădare. Rămâne urmărit internațional

Publicat


tamas alba24

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus retragerea unei cereri de extrădare formulată în 2013 pe numele omului de afaceri Tamaș Dorel Cristian.

Afaceristul a fost condamnat definitiv în 2015, de Înalta Curte de Casație și Justiție la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul ”Continental”, iar în spațiul public timp de ani buni au existat informații că acesta s-ar afla în Dubai. 

Magistrații de la ÎCCJ au menținut atunci decizia de la Curtea de Apel Mureș. În același dosar au mai fost condamnate și alte persoane la închisoare cu suspendare, dar au existat și achitări. 

Omul de afaceri a fost acuzat de procurorii DNA că a vândut clădirea fostului hotel Continental din Cluj-Napoca, producând un prejudiciu de 2 milioane de euro unei societăţi comerciale.

Personele din dosarul ”Continental” au fost trimise în judecată în anul 2011. La momentul respectiv procurorii DNA Alba au emis un mandat de arestare preventivă pe numele lui Tamaș, dar acesta era deja plecat din țară, mandatul de arestare fiind emis în lipsă.

Dosarul apărut pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, în data de 14 noiembrie, la aproape cinci de la condamnarea definitivă este de fapt o procedură juridică.

Biroul Interpol a cerut ca cererea de extrădare din 2013 emisă de Curtea de Apel Alba Iulia, care avea la bază mandatul de arestare preventivă din 2011, să fie retrasă, deoarece ” nu mai subzistă condițiile prevăzute de lege.”

Solutia pe scurt: ROMÂNIA CURTEA DE APEL ALBA IULIA SECŢIA PENALĂ DOSAR NR.601/57/2019 ÎN NUMELE LEGII DISPUNE: În baza art.67 din Legea nr. 302/2004 constată că nu mai subzistă condițiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea persoanei extrădabile TAMAŞ DOREL CRISTIAN – Dispune de îndată retragerea cererii de extrădare formulate în baza încheierii penale nr.1/30.04.2013 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul 1/EX/2013.

Mai exact, în urma condamnării definitive de la Curtea de Apel Mureș și menținută de ÎCCJ, Tamaș Dorel Cristian rămâne, urmărit internaţional în baza mandatului de executare emis în octombrie 2015.

Adică, dacă urmăritul internațional Tamaș Dorel Cristian va fi găsit de Interpol, acesta va fi arestat iar după se pot începe procedurile de extrădare în țară, unde are de executat 4 ani de închisoare.

CITEȘTE ȘI: Miliardarul Dorel Tamaş a rămas cu patru ani cu executare, Doina Scutea a fost achitată. Decizie definitivă pronunțată de ÎCCJ

Cererea de retragere a mandatului din 2013, poate fi un semn că Interpol ar fi dat de urma afaceristului.

Rechizitoriul emis în 2011 de către procurorii DNA

Potrivit rechizitoriului, în 14 mai 2008, Tamaş, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA şi o societate comercială din Cluj-Napoca au încheiat un antecontract de vânzare cumpărare cu privire la vânzarea Hotelului Continental din oraş.

CITEȘTE ȘI: Omul de afaceri Dorel Tamaş, arestat în lipsă. Este cercetat pentru spălare de bani, delapidare şi înşelăciune

Preţul tranzacţiei a fost stabilit la zece milioane de euro, din care a fost achitată suma de două milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând să fie plătită la finalizarea vânzării. Cu această ocazie, Tamaş le-a ascuns viitorilor proprietari că în cursul anilor 2001 şi 2003 au fost iniţiate proceduri de retrocedare a acelui imobil, în baza Legii 10/2001, de către Colegiul Reformat Debrecen şi separat de către Eparhia Reformată din Ardeal.

De asemenea, Tamaş le-a ascuns viitorilor cumpărători că proprietarul imobilului, SC Ardeleana SA, îşi asumase obligaţia de a închiria locuri de parcare de la Primăria municipiului Cluj-Napoca, obligaţie care ar fi revenit cumpărătorilor după perfectarea vânzării.

Dorel Tamaş şi Doina Scutea în 2011

După încasarea avansului de două milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, Tamaş şi-a însuşit suma totală de 702.750 de lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit de 1.488.406 de euro.

Independent de aceste fapte, în cursul anului 2008, Tamaş, împreună cu inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu, notarul Anca Gherman şi Pop Crinela-Cătălina, persoane apropiate acestuia, a pus în practică un mecanism financiar prin care i-a indus în eroare pe reprezentanţii Băncii Comerciale Române – Sucursala Alba, pentru ca Tamaş să obţină beneficii materiale în mod injust.

Societăţile comerciale reprezentate de inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina încheiau în mod fictiv antecontracte de vânzare – cumpărare a unor imobile aflate în proprietatea lui Tamaş, pentru care obţineau credite ipotecare de la BCR – Sucursala Alba. Întrucât imobilele erau deja ipotecate, respectivele credite erau garantate cu sumele de bani obţinute din închirierea lor sau din comercializarea unor mărfuri.

În acest scop, Tamaş le-a pus la dispoziţie inculpaţilor Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina două antecontracte de vânzare-cumpărare fictive şi un contract de închiriere. Contractul de închiriere a fost întocmit în fals de notarul Gherman şi avea ca obiect închirierea unuia dintre imobile de către biroul său notarial.

După ce creditele în valoare totală de 1.080.000 de lei (echivalentul a aproximativ 301.920 euro) erau acordate şi banii erau încasaţi de Tamaş, inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina nu mai finalizau vânzările, iar firmele pe care le reprezentau intrau în insolvenţă sau în faliment.

De asemenea, în perioada mai-decembrie 2008, Tamaş, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA Alba Iulia, şi-a însuşit nejustificat suma de 4.258.491,89 lei din patrimoniul societăţii.

 

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Alertă de incendiu la sala de sport Zen Gym din Alba Iulia. Mașinile de pompieri, trimise la fața locului

Publicat

zen gym

Pompierii au fost alertați cu privire la un incendiu care ar fi izbucnit la subsolul unei săli de gimnastică din Alba Iulia. Este vorba despre Zen Gym. UPDATE 12.58: Potrivit ISU Alba, incendiul a fost lichidat, fără probleme deosebite. A fost vorba despre o defecțiune la camera centralei termice, care a provocat un incendiu de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

”Împreună sub bradul de Crăciun”. Eveniment pentru comunitate, la Ocna Mureș, în 21 decembrie

Publicat

La Ocna Mureș, locuitorii sunt invitați, în 21 decembrie, la un eveniment menit să recreeze atmosfera sărbătorilor din ajunul Crăciunului, în centrul orașului. Este inițiativa unuia dintre locuitori, care dorește să ofere ocazia ocnamureșenilor să ”dea înapoi ceva orașului” și ”să o facă cu drag”, dar și să se bucure de cele mai simple momente. […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Noul prefect de Alba, instalat miercuri în funcție. Subprefectul Nicolae Mera, destituit prin hotărâre de Guvern

Publicat

Noul prefect de Alba va fi instalat miercuri în funcție. Nicolae Albu va asigura interimatul în funcție, la propunerea Guvernului, care a emis o hotărâre ”privind exercitarea, cu caracter temporar, în condițiile legii, a funcției publice de prefect al județului Alba”. Albu va fi instalat în funcție în cadrul unei videoconferințe, în această după amiază. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Duminică: Recital cu compoziții celebre din muzica clasică, de sărbători, la Biserica greco-catolică din Teiuș

Publicat

Duminică, 15 decembrie la Teiuș, Cvartetul de coarde al Centrului de cultură ”Augustin Bena” Alba susține un recital de sărbători pentru locuitorii orașului. Vor asigura atmosfera unei seri magice Dan Liviu Cernat (vioară), Mădălina Gherman Neag (vioară), Cătălina Tincu (violoncel), Mădălin Danciu (vioară), alături de tenorul Ioan Chiciudean și Ovidiu Pârjol la pian. Vor fi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate