Connect with us
Advertisement

Actualitate

Omul de afaceri sirian Omar Hayssam, în arestul Poliţiei Capitalei. Este condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism

Publicat

După şapte ani în care autorităţile nu reuşeau să-l depisteze, Omar Hayssam a fost adus în arestul Poliţiei Capitalei. Acesta a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă. Are de executat pedeapsa de 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat că Omar Hayssam a fost dus în Arestul Poliţiei Capitalei, precizând că nu poate da amănunte privind operaţiunea de aducere în ţară a sirianului şi nici de unde a fost adus acesta. Radu Stroe a spus că mai multe instituţii au fost implicate în operaţiunea de aducere a lui Omar Hayssam în ţară şi acesta este motivul pentru care el nu poate da amănunte legate de acest caz. Ministrul de Interne a precizat că în cazul lui Omar Hayssam va fi urmată procedura obişnuită, adică analize medicale şi discutarea dosarului de către instituţiile abilitate.

Omar Hayssam a fost dus într-un centru de reţinere şi arest preventiv al Poliţiei Române pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu închisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancrută frauduloasă şi înşelăciune, a anunţat, vineri, IGPR.

„În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român”, afirmă purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu într-un comunicat de presă intitulat „Aducerea în România a domnului Omar Hayssam”.

Hayssam Omar este un om de afaceri sirian cu cetăţenie română născut în 1963 în Siria. El a fost implicat în criza jurnaliştilor români răpiţi în Irak în aprilie-mai 2005. Pe data de 13 iunie 2007 a fost condamnat de judecătoria competentă din România la pedeapsa maximă de 20 de ani de puşcărie.

Cazul lui Omar Hayssam a fost o premieră în România.

Un subiect controversat a fost cel legat de modul în care Omar Hayssam a părăsit România. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că acesta a plecat din ţară într-o navă care transporta oi, iar Omar Hayssam a spus că de fapt a plecat din ţară „ca un domn”, prin aeroport, fără probleme.

Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la şedinţa de judecată în urma căreia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea.

La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar în 30 iunie a fugit din România. Şefii serviciilor de informaţii şi procurorul general al României şi-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.

Tratatul de extrădare între România şi Siria a fost ratificat la jumătatea lui 2012.

Actualul director al SRI, George Maior, declara, în februarie 2013, că Omar Hayssam era încă în detenţie în Siria.

UPDATE: DIICOT a solicitat arestarea preventivă în cazul lui Omar Hayssam, în dosarul în care este judecat pentru delapidare. Termenul stabilit de Tribunalul Bucureşti este 23 iulie.

Omar Hayssam a fost trimis în judecată în acest dosar în octombrie 2012, alături de alte patru persoane, pentru delapidare.

În 26 mai 2010, Omar Hayssam şi cei doi asociaţi ai săi, Quasim Essa şi Mohamad Omar, au fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti la 16 şi, respectiv, 14 ani de închisoare în dosarul privind înşelarea mai multor firme de leasing cu capete de tractor Volvo, pe care le-au exportat cu acte false în Siria şi Egipt.

Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, care a menţinut decizia Tribunalului Capitalei. Ulterior, avocaţii celor trei au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care în 22 noiembrie 2012 a dat o decizie definitivă în acest dosar, menţinând comanările dispuse în cazul celor trei.

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în lipsă, la 20 de ani de detenţie pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor români.

Într-un alt dosar, în 8 octombrie 2012 Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, în timp ce fraţii acestuia – Mukhles şi Mahmoud – şi omul de afaceri Mustafa Tartoussi, acuzaţi că i-ar fi înlesnit fuga din ţară, au fost achitaţi.

Pedeapsa dispusă în cazul lui Omar Hayssam a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la ICCJ.

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.

Sursa: mediafax

Sursa foto: realitatea.net

UPDATE1: Comunicat IGPR: “Omar Hayssam se află în custodia Poliției Române. Acesta a fost introdus într-un Centru de Reținere și Arest Preventiv al Poliției Române pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său.
Persoana în cauză a fost condamnată la data de 29.06.2010 de către magistrații Curții de Apel București la 3 ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă.
La data de 30.10.2012 a fost emis pe numele acestuia, de către Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism.
La data de 23.11.2012 a fost condamnat de Tribunalul Municipiului București la 16 ani închisoare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.”

UPDATE2: Comunicat DIICOT: “Prin rechizitoriul întocmit în dosarul penal nr. 540/D/P/2005, din data de 14.10.2005, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Omar Hayssam, pentru săvârşirea de infracţiuni prev. în  Legea nr.  535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Prin  sentinţa penală nr. 122/13.06.2007, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti,  S. I Penală, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 611/20.02.2008 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,  inculpatul Omar Hayssam a fost condamnat la o pedeapsă de 20 ani închisoare.

Prin rechizitoriul întocmit în dosarul penal nr. 275/P/2003, din data de 20.09.2005, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Omar Hayssam, pentru săvârşirea infracţiunilor  prev. de art. 323 şi  art. 215 alin. 1,2,3,5 Cod penal.

Prin  sentinţa penală nr. 424/25.05.2010, pronunţată de Tribunalul Bucureşti,  S. I Penală, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 3848/22.11.2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,  inculpatul Omar Hayssam a fost condamnat la o pedeapsă de 16 ani închisoare.

Prin rechizitoriul întocmit în dosarul penal nr. 621/DP/2005, din data de 01.07.2005, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Omar Hayssam, pentru săvârşirea infracţiunilor  prev. de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003 şi art. 143 alin. 2 lit. a,b din Legea nr. 85/2006 cu aplic. art. 13 cod penal.

Prin  decizia  penală  nr. 2574/29.06.2010, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,  inculpatul Omar Hayssam a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 3 ani închisoare.

Prin rechizitoriul întocmit în dosarul penal nr. 276/D/P/2004, din data de 02.10.2012, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus trimiterea în judecată şi au solicitat arestarea preventivă, în lipsă, a inculpatului Omar Hayssam, pentru săvârşirea infracţiunilor  prev. de art. 7 din Legea nr.  39/2003,  art.  215  şi art. 2151 cod penal  şi art. 23 din  Legea nr.  656/2002.

Dosarul penal se află pe rolul Tribunalului Bucureşti, având termen de judecată la data de 23 iulie 2013.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement