Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Operațiunile de la barajul lacului Tăul Mare, Roșia Montană: cât a scăzut nivelul apei și ce au descoperit specialiștii

Publicat

ISU Alba a transmis, luni seara, noi detalii despre intervenția de la barajul lacului de acumulare piscicolă Tăul Mare – Roșia Montană, unde a fost semnalată o fisură, în weekend. Continuă operațiunile cu motopompe, pentru scăderea nivelului apei din lac, utilajele urmând să fie mutate spre mijlocul locației, pe o rampă.

Până luni seara, nivelul apei a scăzut cu aproape un metru.

Toate informațiile despre ce s-a întâmplat la Roția Montană, aici: VIDEO: Filmul COMPLET al intervenției de la Roșia Montană. Imagini de la locul incidentului: cum au acționat autoritățile

Specialiștii de la Administrarea Apelor au făcut măsurători la baraj și au verificat adâncimea apei cu sonar. Au descoperit o colmatare pe șase dintre cei 18 metri înălțime din zona turnului de manevră.

Vezi și DOCUMENT: barajele din țară vor fi verificate în regim de urgență. Măsuri CNSU după incidentul de la Tăul Mare – Roșia Montană

Au fost formate echipe de informare a populației; s-au autoevacuat 158 dintre cei 268 de localnici din zona de risc.

UPDATE, ora 21.30: ISU Alba a anunțat că se acționează cu 4 motopompe de mare capacitate. În funcție de situația din aval si posibilitatea văii de scurgere, se vor lua și alte decizii.

 

Informarea ISU Alba:

”Se continuă refularea apei din lacul de acumulare piscicolă cu 3 motopompe de mare capacitate, 1 motopompă fiind pregătită să intervină în rezerva operativă, iar 2 motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană (zona locuită).

Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 97 cm (față de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe) conform măsurătorilor efectuate la ora 18.30 de reprezentanții SGA.

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată, locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

Au fost constituite 4 echipe mixte (ISU, IPJ, IJJ) în vederea informării populației privind importanta evacuării preventive.

CLSU Roșia Montană intervine cu un excavator pentru amenajarea unei rampe în vederea facilitării accesului motopompelor spre profunzimea lacului deoarece, ca urmare a scăderii nivelului apei, nu vor mai putea face absorbție.

Luni s-au efectuat diferite activități în vederea identificării unor soluții cât mai optime și eficiente de organizare a intervenției, astfel:

  • Personal ABA Mureș și SGA Alba (15 persoane) au monitorizat și măsurat nivelul apei din lacul de acumulare Tăul Mare, au monitorizat cursul de apa în aval de baraj, au efectuat măsurători topo atât la corpul barajului cât și la lacul de acumulare, au efectuat măsurători privind rezistivitatea corpului barajului, consistența barajului, s-a verificat cu un sonar adâncimea apei. În urma acestor măsurători se concluzionează faptul că, din cei 18 m înălțime din zona turnului de manevră, circa 6 m sunt colmatați. Marți se vor face măsurători batrimetrice pe chiuveta lacului, pentru a stabili cu certitudine gradul de colmatare și reactualizarea curbelor volumetrice.
  • Personalul Hidroelectrica Sebeș (3 pers cu 1 auto) au verificat integritatea galeriei de golire
  • Personal STPS (1 cadru cu 1 auto) și MAPN (2 cadre) au realizat o recunoaștere pentru a identifica soluții în vederea amplasării motopompelor cât mai aproape de luciul apei.

Forțe și mijloace angrenate:

  • ISU Alba: 13 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 1 microbuz, 2 autoturisme, 1 autospeciale de interventie, 1 barcă BP 4
  • ISU BH – 2 militari, 1 camion, 1 motopompă
  • ISU MS – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă
  • ISU HD – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă
  • ISU CJ – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă
  • IJJ Alba –  4 jandarmi cu 2 auto
  • IPJ Alba – 4 politisti cu 2 auto
  • SGA- 2 persoane cu 2 auto

În ultimele zile, la Stația meteorologică Roșia Montană s-au înregistrat următoarele precipitații:

  • 30 septembrie 2022 ora 6.00 – 01.10.2022 ora 6.00 = 0.4 l/mp
  • 1 octombrie 2022 ora 6.00 – 02.10.2022 ora 6.00 = 17.0 l/mp
  • 2 octombrie 2022 ora 6.00 – 03.10.2022 ora 6.00 = 3.4 l/mp
  • 3 octombrie 2022 ora 6.00 – 03.10.2022 ora 16.00 = 6.4 l/mp”

Operațunea va dura probabil mai multe zile. Pompierii au de scos aproape 270.000 de metri cubi de apă, pentru a goli lacul de tot.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax