Connect with us
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Filmul COMPLET al intervenției de la Roșia Montană. Imagini de la locul incidentului: cum au acționat autoritățile

Publicat

Ceea ce părea o seară obișnuită de weekend, s-a transformat rapid în cea mai amplă acțiune de mobilizare a forțelor de intervenție, din județul Alba. 

Alarma s-a dat sâmbătă seara, după un apel la 112 al primarului din Roșia Montană, Eugen Furdui.

Vezi și UPDATE VIDEO: ALERTĂ în Apuseni. AVARIE la golirea de fund a lacului Tăul Mare de lângă Roșia Montană. Populația din zonă EVACUATĂ

Acesta fusese anunțat că în barajul lacului Tăul Mare a apărut o groapă, care arată prăbușirea spre interior a solului.

Groapa, de dimensiunea unui canal, a pus imediat pe jar autoritățile.

Exista riscul ca groapa respectivă să fie doar partea vizibilă a unei probleme de structură a digului de pământ, construit acum foarte mult timp între două stânci.

Digul stă între satul Roșia Montană și 280.000 de metri cubi de apă. Asta a alertat imediat autoritățile.

La Roșia Montană s-a format rapid un comitet pentru situații de urgență, condus de prefectul Nicolae Albu și gestionat în teren de șeful ISU, Ovidiu Costea, sprijinit de șefii Jandarmeriei și ai Poliției.

La fața locului au sosit rapid și primarii localităților învecinate, care s-au oferit să ajute cum pot, mai ales că se punea problema evacuării populației.

Primarii din Abrud și Câmpeni au pus la dispoziție infrastructura, însă puțini oameni au dorit să își părăsească casele și să o folosească.

Autoritățile au comunicat puțin în noaptea respectivă. Situația era incertă: nimeni nu știa precis dacă groapa respectivă reprezintă un risc mare pentru sat, sau un aspect minor, însă nimeni nu își putea lua în spate o altă decizie decât evacuarea.

Șeful DSU, Raed Arafat și-a anunțat plecarea din București spre Roșia Montană. Între timp, autoritățile au format echipe mixte, care s-au dus pe la casele oamenilor pentru a le cere să plece, sau să își asume în scris faptul că rămân.

S-au emis și 4 mesaje RO-Alert, însă degeaba. Majoritatea au dorit să rămână în case.

Spre dimineață, la fața locului a sosit și Raed Arafat. Împreună cu specialiștii de la Apele Române, a luat decizia golirii lacului.

UPDATE VIDEO: Cum arată spărtura care s-a format în barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană. Autoritățile caută soluții

Ulterior, Arafat a vizitat și Tăul Mare. Acesta a venit pe jos o bucată de drum, pe porțiunea pe care urmau să ajungă pompele ISU, pentru golirea lacului.

Acolo s-a întâlnit cu expertul chemat special de la Cluj-Napoca, pentru evaluarea situației. Toate momentele au fost surprinse de reporterii Alba24.ro, aflați la fața locului.

Expertul a confirmat că starea digului reprezintă un pericol pentru populație și a recondat golirea lui pentru a se putea face o evaluare tehnică amănunțită.

Ulterior, pompierii de la ISU Alba, ajutați de colegi din mai multe județe, au rămas cu misiunea cea mai grea: golirea lacului cu ajutorul unor pompe, o operațiune extrem de dificilă din cauza reliefului.

Citește și FOTO-VIDEO: Avaria de la barajul din zona Roșia Montană. Operațiuni de golire parțială a lacului Tăul Mare

Vezi și Cota apei din Tăul Mare de la Roșia Montană a scăzut cu 80 de centimetri în cursul nopții. Pompierii continuă intervenția dificilă

Operațiunea va dura probabil mai multe zile. Pompierii au de scos aproape 270.000 de metri cubi de apă, pentru a goli lacul de tot.

În gospodăriile din zona din aval locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autorităţile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax