Connect with us
Advertisement

Actualitate

ORA de IARNĂ 2016: Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Când va fi trecerea la ora de iarnă în acest an

Publicat

În acest an, trecerea la ora de iarnă 2016 se face în noaptea de 29 spre 30 octombrie (sâmbătă spre duminică). Schimbarea orei se face astfel încât ora 4.00 a dimineții devine ora 3.00.

Trecerea la ora de iarnă înseamnă ca vom dormi mai mult cu o oră, ceasurile fiind date înapoi. Astfel, duminică, 30 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Specialiștii spun că efectul schimbării de oră în ultimul weekend al lunii octombrie nu durează și avertizează că bucuria unui somn prelungit dispare în câteva zile.

Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurinţă la modificarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile.

Însă particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează modul cum se realizează această adaptare.

Modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţionează prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii. Acestea se asociază expunerii prelungite la lumina şi modificări în secreţia melatoninei cu efect asupra reglării ritmului circadian (somn-veghe), potrivit medicilor.

Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

România se afla în fusul orar 2 (GMT + 2), iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement