Eveniment
Ora de iarnă 2023: când se dau ceasurile înapoi cu o oră. Ziua cea mai lungă din an
Ora de iarnă 2023: România trece oficial la ora de iarnă în ultimul weekend al lunii octombrie. Sistemul schimbării orei este aplicat pentru o utilizare mai eficientă a luminii și energiei.
În România, se trece la ora de iarnă în weekendul 28-29 octombrie. Se dau ceasurile înapoi cu o oră, iar cea mai lungă zi din an va fi duminică, 29 octombrie.
Ora 4.00 devine ora 3.00, în noaptea de 28/29 octombrie.
Noaptea va fi mai lungă cu o oră, iar ultima duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă zi din acest an, având 25 de ore.
Sistemul schimbării orei
În fiecare an sunt două schimbări de oră: în martie și în octombrie, motivul principal fiind conservarea energiei.
În martie trecem la ora de vară, și atunci ceasul se dă cu o oră înainte, în timp ce în octombrie se trece la ora de iarnă, iar ceasul se dă cu o oră înapoi.
Schimbarea nu este simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar.
Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4.00 devine ora 3.00.
În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) este de două ore, față de trei ore la ora de vară.
Ora de iarnă în România și în lume
România a aplică sistemul orei de iarnă din anul 1931. Până în 1998, schimbarea avea loc în ultimul weekend din septembrie. Începând cu acel an, trecerea se face în octombrie, pentru a permite românilor să beneficieze de cât mai multă lumină naturală.
Ideea schimbării orei a fost propusă pentru prima dată de Benjamin Franklin în 1784. Inițial, obiectivul era economisirea uleiului de lampă. În timpul Primului Război Mondial, metoda a fost adoptată de câteva țări europene. Astăzi, aproximativ 70 de țări din Europa și America urmează acest sistem.
Pe continentul european, schimbarea orei (atât cu cea de vară, cât și cu cea de iarnă) se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei.
Unele dintre aceste ţări au revenit la ora iniţială, în timp ce altele au preferat să rămână la ora de vară.
Ora de iarnă 2023: posibile efecte
Schimbarea orei poate avea efecte asupra organismului uman.
Mulți oameni resimt simptome precum oboseală, nervozitate și insomnie.
În plus, cei care luptă cu depresia sau problemele cardiace pot fi influențați negativ.
Totuși, aceste simptome au tendința de a se diminua în câteva zile.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News