Eveniment
Ordin de restricție și pedepse mai mari pentru persoanele care își agresează verbal sau fizic vecinii. Legea merge la promulgare
Ordin de restricție și pedepse mai mari pentru persoanele care își agresează verbal sau fizic vecinii. Persoanele care își agresează fizic sau verbal vecinii vor fi mai aspru pedepsiti. Parlamentul a adoptat o modificare la Codul Penal care mărește pedepsele pentru vecinii agresivi.
De asemenea victimele vor putea să ceară ordine de restricție pentru vecinii care fac acte de violență.
Modificare a fost votată marți, 28 mai de către Camera Deputaților, care a fost for decizional. Drept urmare legea va merge la promulgare către președintele României, Klaus Iohannis.
Unul dintre inițiatorii legii este Alfred Simonis.
(…) Astăzi am adus o modificare importantă a Codului Penal, care înăsprește pedeapsa pentru tulburarea posesiei și, în același timp, oferă protecție celor hărțuiți printr-un ordin de restricție, a declarat acesta.
Ce modificări au fost aduse la Codul Penal
Au fost modificate mai multe pasaje din Codul Penal. Pedepsele vor fi înăsprite față de cei care își agresează vecinii.
Fapta prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Fapta prin care se împiedică folosința normală a locuinței prin punerea titularului dreptului de folosință în situația de a nu-și putea exercita în mod firesc dreptul său se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate
Ce este ordinul de restricție
Un ordin de restricție sau un ordin de protecție se dispune de către instanța de judecată, pe o durată determinată și provizorie. Solicitarea emiterii ordinului de protecție de către instanță nu este condiționată de emiterea anterioară a ordinului de protecție provizoriu de către poliție.
Cererea pentru obținerea unui ordin de restricție poate fi introdusă de victimă, personal sau prin reprezentant. Cererea poate fi formulată în numele victimei și de către procuror, reprezentantul autorității cu atribuții în materia protecției victimelor violenței domestice sau reprezentantul furnizorilor de servicii sociale în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice, cu acordul victimei.
Ce măsuri pot fi luate într-un ordin de restricție
- evacuarea temporară a agresorului, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
- obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau
- unitatea de învățământ a persoanei protejate;
- obligarea de a nu contacta în nici un fel victima
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dolfi
marți, 28.05.2024 at 20:06
ar fi perfecta o lege ca asta si pentru vecinii de bloc care ne agreseaza olfactiv cu putoarea de la tigarile pe care le fumeaza pe balcoane sau pe geamurile apartamentului
IO
miercuri, 29.05.2024 at 11:24
Aveti ce aveti cu tigarile, da cu putoarea de nespalat din apartamentele voastre, de transpiratie ca nu va spalati, ca nu puneti apa la femeia de serivci sa spele scara blocului, sa nu consumati apa pt ca i scumpa regia, cu mancarile voastre de imputiti tot cartierul (sarmale, peste, prajeli, etc), cum faceti? ce lege sa se dea in sensul acesta?
facsimil
miercuri, 29.05.2024 at 20:21
nu se poate da o lege împotriva tradiției și a tezaurului național.