Actualitate
Ordin emis de Ministerul Transportului: Mașinile non-UE cu volan pe dreapta nu mai pot fi omologate în România
Ministerul Transporturilor a emis un ordin prin care omologarea autoturismelor cu volan pe dreapta ce provin din afara granițelor europene va fi interzisă. Singura posibilitate prin care mașinile respective vor mai putea fi înmatriculate în România va fi prin schimbarea poziției volanului.
Proiectul de ordin a fost pus în dezbatere publică pe 20 iulie, pe pagina Ministerului Transporturilor, iar pe 14 august a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare ulterior.
Nemafiind omologate de Registrul Auto Român, aceste mașini nu vor mai putea fi înmatriculate în țara noastră, decât în cazul în care proprietarii vor schimba poziția volanului. Cei care dețin deja astfel de mașini vor trebui să facă aceeași modificare în momentul în care vor avea nevoie la RAR de schimbări în Cartea de Identitate a mașinii: „Dacă vor să schimbe culoarea mașinii, motorul sau să facă orice altă schimbare care implică modificări în Cartea de Identitate a mașinii îi vom obliga să schimbe postul de conducere”, a anunțat directorul Registrului Auto Român.
Conform datelor oficiale anunțate de Registru, în România există aproximativ 60.000 de mașini înmatriculate care au volan pe partea dreaptă, cele mai multe dintre ele provenind din Marea Britanie, țară care se află, încă, în UE. De asemenea, reprezentanții ministerului Transporturilor susțin, în expunerea de motive a proiectului, că cele mai multge mașini cu volan pe partea dreaptă sunt autovehicule vechi, care au prețuri cuprinse între 300 și cel mult 1.000 euro. Poate și din cauza prețului scăzut, numărul celor care vor să înmatriculeze astfel de mașini este într-o creștere “îngrijorătoare”, astfel că s-a luat decizia de a completate prevederile aplicabile autovehiculelor cu postul de conducere pe partea dreaptă, provenite din alte state decât statele membre ale Uniunii Europene.
Astfel, la capitolul IV din Reglementările privind omologarea individuală, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere – RNTR 7, după punctul 3 se introduce un nou punct, 31, cu următorul cuprins:
31.1. Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M2 și M3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.”
Sursă: legestart.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News