Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ordine de protecție emise împotriva a trei bărbați din județul Alba care și-au agresat familiile

Publicat

agresiune

În ultima săptămână, poliţiştii din Alba au emis 3 ordine de protecţie provizorii pentru victime ale violenţei domestice. Trei bărbaţi din Aiud, Sebeş şi din comuna Ighiu, care şi-au agresat membrii familiei, au fost îndepărtaţi, temporar, din locuinţe şi nu au voie să se apropie de victimele lor. De la intrarea în vigoare a Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști, în judeţul Alba au fost emise 5 ordine de protecţie provizorii.

La data de 7 ianuarie 2019, poliţiştii din Aiud s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat de 56 de ani, din municipiu şi-a agresat concubina, provocându-i leziuni pentru a căror vindecare sunt necesare 2 – 3 zile de îngrijiri medicale.

Cu ocazia intervenţiei, poliţiştii au aplicat formularul de evaluare, în conformitate cu Ordinul 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști şi au dispus ca agresorul să părăsească temporar locuinţa comună şi să păstreze o distanță de minim 200 de metri faţă de concubina sa şi de locuinţa acesteia. Totodată, faţă de agresor a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de violenţă în familie.

Ulterior, poliţiştii au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud care a confirmat ordinul de protecţie şi a sesizat instanţa de judecată care a emis un ordin de protecţie, în favoarea victimei, pentru o perioadă de 4 luni.

La data de 12 ianuarie 2019, în jurul orei 18.50, în urma unui apel prin 112, poliţiştii din Sebeş au intervenit la locuinţa unei familii din municipiu, unde soţul avea un comportament violent. Poliţiştii au constatat că, pe fondul unor discuţii contradictorii, bărbatul, în vârstă de 39 de ani, şi-a lovit soţia, cu palma, peste faţă.

Pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru violenţă în familie, iar poliţiştii au aplicat, victimei, formularul prevăzut de Ordinul 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

În urma răspunsurilor primite a rezultat că se impune emiterea unui ordin de protecţie provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, poliţiştii dispunând ca agresorul să părăsească locuinţa comună şi să păstreze o distanţă minimă de 100 de metri faţă de victimă, membrii familiei şi reşedinţa acestora.

Duminică, 13 ianuarie 2019 în jurul orei 22.30, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos au fost sesizaţi de o vârstnică din comuna Ighiu, cu privire la faptul că, în după amiaza aceleiaşi zile, fiul său s-a manifestat violent şi i-a aplicat lovituri cu pumnul în zona spatelui.

Faţă de agresor, un bărbat de 36 de ani, din comuna Ighiu, a fost întocmit dosar penal, pentru violenţă în familie, iar poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu care l-a obligat să părăsească locuinţa comună şi îi interzice să se apropie de mama sa, la o distanţă mai mică de 100 de metri.

Despre ordinul de protecţie provizoriu şi formularul de evaluare a riscului

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Primele șapte întrebări se referă la situații de o gravitate mai ridicată. Astfel, printre altele, victima va trebui să răspundă la următoarele întrebări: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?”, „A folosit vreodată arme sau obiecte care să vă rănească?” sau „În urma acestui incident aţi suferit leziuni? Echimoze, Excoriaţii, Plăgi tăiate/înţepate/împuşcate, Arsuri, Mutilări, Altele?”.

Dacă la două din primele şapte întrebări răspunsul este afirmativ, poliţistul va încadra situaţia ca având un „risc iminent pentru victimă” şi va putea emite ordinul de protecţie provizoriu.

În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecţie provizoriu. „Cu ocazia evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate”.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax