Actualitate
Ordonanța pentru amenajarea perdelelor forestiere de protecţie, pe marginea drumurilor naţionale şi autostrăzilor, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 27 iunie, actul normativ privind aprobarea OUG nr. 50/2016 pentru modificarea Legii nr. 289/2002 referitoare la perdelele forestiere de protecţie, informează Administraţia Prezidenţială.
Necesarul de perdele forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naționale este de 1.720 km, din care în prezent sunt realizate perdele forestiere de protecție pe o suprafață neînsemnată de aproximativ 9 km.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/ 2016 pentru modificarea Legii privind perdelele forestiere de protecţie a fost adoptată, pe 31 mai, de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.
Actul normativ prevede abrogarea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică în vederea realizării perdelelor, prevăzută de Legea nr.289/ 2002, urmând ca aceasta să se realizeze potrivit prevederilor Legii nr.255/ 2010.
Proiectul prevede realizarea de perdele de protecţie a terenurilor agricole, în zonele secetoase ale ţării, precum şi perdele forestiere antierozionale în toate zonele României, pe terenuri aflate în diferite grade de degradare.
„În vederea realizării perdelelor forestiere de protecție, există două acte normative care reglementează procedura de expropriere pentru cauză de utilitate publică, respectiv Legea nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean şi local, cu modificările și completările ulterioare, și Legea nr.289/2002 privind perdelele forestiere de protecție, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a fost desemnată expropriator în numele statului român pentru realizarea perdelelor forestiere de protecție prin ambele acte normative menționate anterior, procedurile de expropriere fiind însă diferite. Astfel, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva în calitate de expropriator se află în situația în care trebuie să aplice două legi privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, care cuprind proceduri distincte, deși scopul urmărit este același, respectiv realizarea perdelelor forestiere de protecție”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit documentului, realizarea obiectivelor de investiţii aferente realizării perdelelor forestiere de protecţie implică parcurgerea procedurilor legale de contractare, finanţare, atribuire a contractelor de achiziţii publice şi execuţie a lucrărilor, activităţi care se întind pe perioade lungi de timp, fapt care conduce la întârzierea asigurării funcţiilor de protecţie necesare desfăşurării traficului rutier în condiţii cât mai bune.
Posibilităţile de creştere a suprafeţelor cu vegetaţie forestieră prin crearea de perdele forestiere de protecţie sunt în prezent limitate datorită inexistenţei planurilor cadastrale, a evidenţelor cu proprietarii la nivelul localităţilor şi a refuzului proprietarilor de terenuri de a permite înfiinţarea culturilor forestiere.
Identificarea proprietarilor pe ale căror terenuri urmează să se realizeze perdelele forestiere de protecţie şi obţinerea acordului acestora reprezintă o etapă fără de care nu se pot realiza perdelele forestiere de protecţie și care presupune proceduri complicate și termene foarte lungi de identificare a acestora și costuri mari, potrivit notei de fundamentare.
Această etapă nu a putut fi realizată datorită situaţiilor neclare ale proprietăţilor funciare existente la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.
Principalele cauze identificate sunt următoarele:
- necunoaşterea la nivelul unităţilor administrativ – teritoriale a proprietarilor;
- inexistenţa planurilor cadastrale cu evidenţa proprietarilor;
- dezbateri succesorale neefectuate;
- vânzarea repetată a terenurilor, fără înregistrarea la nivel local a proprietarului;
- proprietari plecaţi din ţară sau cu domiciliul necunoscut.
„Proprietarii de terenuri agricole sunt foarte reticenţi la acţiunea de realizare a perdelelor forestiere datorită divizării proprietăţilor funciare, a limitării accesului la proprietăţi, în unele cazuri şi a temerii nejustificate că prin înființarea acestor perdele proprietarii îşi vor pierde dreptul de proprietate asupra terenurilor respective.
Plantarea perdelelor forestiere se poate face numai primăvara şi toamna, iar necesarul de perdele forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naționale este de 1.720 km, din care în prezent sunt realizate perdele forestiere de protecție pe o suprafață neînsemnată de aproximativ 9 km”, se mai precizează în nota de fundamentare.
sursa: gov.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News