Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ordonanţa RCA. Ce efecte ar putea avea îngheţarea tarifelor pentru poliţele de asigurare obligatorii, timp de şase luni

Publicat

camioane După publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei care îngheaţă pentru şase luni preţul poliţelor RCA, au apărut şi reacţii din partea companiilor de asigurări. Acestea susţin că, peste şase luni, tarifele ar putea creşte.

Doar transportatorii au obţinut până acum, în urma negocierilor cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, un tarif de referinţă de 7.500 de lei pentru camioane de peste 16 tone.

Plafonarea tarifelor la transportatori, deci subvenţionarea unor agenţi economici cu alţi agenţi economici, se va duce în preţurile pentru celelalte categorii de asiguraţi”, spune Florentina Almăjanu, director executiv al Uniunii Societăţilor de Asigurare din România, citat de Digi24.ro.

Pe de altă parte, transportatorii spun că firmele de asigurări încarcă poliţele nu doar cu valoarea daunelor, ci şi cu cheltuieli nejustificate. În plus, din calculele lor, asigurările obligatorii ar trebui plafonate la valori mult mai mici decât sunt acum pe piaţă.

„La noi iese 1100 de euro, ştiu că la autovehiculele private, la autoturisme ieşea sub 100 de euro. Se pare că nu intră numai costurile aferente RCA-ului în sine şi costurile de administrare ale unei daune, ci intră toate cheltuielile firmei de asigurări pe care le bagă aici sub o asigurare obligatorie, că de aici se pot lua banii din piaţă”, spune Radu Dinescu, secretar general Uniunea Transportatorilor din România.

Consiliul Concurenţei a acceptat ideea unui preţ de referinţă, însă a avertizat că preţurile reglementate de stat nu trebuie păstrate pentru mult timp.

„Sunt variaţii foarte mari pentru prestaţii similare şi atunci ăsta este semnul că piaţa nu funcţionează bine. Şi atunci e rezonabil să luăm o perioadă de respiro şi să ajutăm piaţa ca în aceste 6 luni să se stabilizeze”, spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Preţul la care se va ajunge în urma negocierilor dintre transportatori, asigurători şi autorităţi va fi referinţa faţă de care se va aplica sistemul de bonus-malus. Adică şoferii fără accidente ar trebui să plătească mai puţin decât plafonul maxim, iar cei cu incidente în trafic vor plăti poliţe mai scumpe.

Ce prevede Ordonanţa RCA

Actul normativ ce a fost publicat luni în Monitorul Oficial permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe o perioadă de șase luni, a unui tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice.

Potrivit actului normativ, în calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA vor folosi criterii de risc, coeficienți de majorare şi/sau corecție şi alte instrumente de ajustare a tarifelor elaborate de ASF. În cazul în care asigurătorii RCA vor dori să introducă și alti indicatori de evaluare a riscului, aceştia o pot face cu respectarea reglementariilor în vigoare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară va stabilli tarife de primă maxime în cel mult 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a prezentei Ordonanțe de Urgență.

Ulterior perioadei în care tariful de primă va fi plafonat, Autoritatea de Supraveghere va calcula un tarif de referinţă pe baza daunei medii pentru fiecare categorie de vehicul, a plăților de daune achitate de către asigurători și raportate la frecvența producerii evenimentelor pe respectiva categorie de vehicule.

ASF va publica tarifele de referinţă, dauna medie şi frecvenţa statistică a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule. Totodată, pentru a asigura premisele unei piețe funcționale, ASF va realiza o analiză a efectelor acestor măsuri în piața asigurărilor RCA și va întocmi un raport ce va fi înaintat Consiliului Concurenței.

Potrivit Ordonanței de Urgență, contractul RCA se încheie pe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului. Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului sau pe perioada imobilizării vehiculului.

Pentru o mai mare transparență, asigurătorul RCA are obligația să notifice asigurații, la solicitarea acestora, în ceea ce privește modul de calcul al primei de asigurare. Pot fi cerute informații despre modalitatea de stabilire a primei, datele statistice în baza cărora este stabilită aceasta sau raportul actuarial care stă la baza determinării tarifului de primă.

Totodată, asigurătorul RCA are obligaţia deschiderii dosarului de daună la data înregistrarii avizării de daună.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax