Actualitate
Organizaţii din Roşia Montană atrag atenţia asupra apelor poluate din zonă, de Ziua Mondială a Apei
Organizațiile Parteneriatul pentru Mediu Roșia Montană, Pro Dreptatea și Pro Roșia Montană aduc în atenţie problema apelor poluate, despre care susţin că sunt una dintre cele mai mari griji ale locuitorilor din zonă. Într-un comunicat, reprezentanţii acestora precizează că din galeriile miniere vechi se scurg în pârâul Roşia, în fiecare secundă, 20 de litri de ape acide.
„De ani de zile, roșienii primesc aceleași vești proaste despre apele lor, de Ziua Mondială a Apei, sărbătorită pe 22 martie. Conform Raportului de Mediu emis de Agenția pentru Protecția Mediului Alba, râul Arieș este, în continuare, poluat peste limitele legale. Sursele de poluare sunt apele acide și metalele grele provenite din vechile galerii, dar şi din scurgerile de pe haldele de steril ale fostelor exploatări miniere de suprafaţă”, spun reprezentanţii organizaţiilor şi completează că „toate aceste probleme se vor rezolva odată cu construcția minei de aur Roșia Montană, acesta fiind unul dintre motivele pentru care roșienii susţin demararea proiectului”.
„De când s-au închis exploatările miniere, statul român nu a avut posibilitatea să facă nimic pentru a ajuta la curățarea apelor din zonă. Locuitorilor le este foarte greu și sunt în pragul disperării. În fiecare an, rapoartele de mediu oferă date sumbre despre situația apelor poluate. Dacă s-ar redeschide activitatea minieră și ar fi implementată stația de epurare propusă de investitor, lucrurile s-ar schimba”, a declarat Marcu Blăjan, Preşedinte Pro Dreptatea.
„Din galeriile miniere vechi se scurg în pârâul Roşia, în fiecare secundă, 20 de litri de ape acide, iar de aici poluarea se propagă în aval pe zeci de km în râul Abrud şi în Arieş. Din cauza acestor ape acide, flora şi fauna acvatică lipsesc aproape complet. Toate acestea s-ar remedia şi apa din Roşia Montană ar reveni la viaţă dacă proiectul minier ar demara”, este de părere Mariana Szekely, preşedintele Asociaţiei Parteneriatul pentru Mediu Roşia Montană.
Potrivit Raportului privind Starea Mediului în județul Alba, emis în luna ianuarie de Agenția pentru Protecția Mediului Alba, râul Arieș, în cazul căruia s-a analizat conținutul de substanțe prioritar periculoase, a fost catalogat drept necorespunzător, fiind în continuare poluat, mai arată sursele citate.
Curățarea apelor presupune instalarea unei stații de epurare, tehnologie care ar ajuta la ecologizarea zonei și la crearea de resurse de apă pe care locuitorii să le poată folosi. „Prin implementarea proiectului minier de la Roșia Montană, locuitorii ar beneficia de această stație de epurare, pe care proiectul o cuprinde. Astfel, mediul nu ar mai fi poluat de apele contaminate”, afirmă dr. Andrei Jurcă, preşedintele ONG Pro Roşia Montană.
În prezent, apele din zona Roșiei Montane înregistrează depășiri foarte mari ale limitelor legale pentru numeroase substanțe chimice. Conform raportului emis de Agenția pentru Protecția Mediului Alba, limitele normale pentru Mangan au fost depășite de peste 11 ori în luna ianuarie. Iar acesta nu este singurul metal găsit în apele din zonă, susţin reprezentanţii organizaţiilor. Aceştia mai precizează că Arsenul – în concentraţie de 5 ori peste limita legală, Fierul – de 73 de ori peste limita admisă și Zincul – de 96 ori peste limita admisă sunt doar câteva dintre metalele care se găsesc în apele acide care se descarcă din vechile galerii miniere în bazinul hidrografic din zonă, împiedicând dezvoltarea florei și a faunei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Calin
joi, 22.03.2012 at 18:34
dupa ce se va porni proiectul minier, si situatia cu apele poluate din jurul localitatii va fi rezolvata. pacat ca se tot amana si oamenii aia trebuie sa traiasca in poluare pana atunci…
Dan
joi, 22.03.2012 at 22:24
Dovada mare si clara ca statul este cat se poate de iresponsabil , nu inteleg de mai asteapta pentru a rezolva aceasta problema ,avem un proiect bun de pus in practica si inca se poarta discutii de ani de zile
alex
joi, 22.03.2012 at 23:15
oamenii au dreptate sa fie ingrijorati, acolo trebuei reabilitat mediul urgent, apa care iese din mina veche este foarte acida, iar pe cei de al guvern asta nu ii intereseaza. Apa potabila in zona , mai rar gasesti
gangea
vineri, 23.03.2012 at 04:59
o mare problema evitata sau ignorata pentru ca nu creaza atentie de ONG uri presa si altele, ecologistii care tot militeaza pentru salvarea naturii ar trebui sa fie primii care sa se ocupe de cologizare daca vedem ca statul este incapabil
Vali
vineri, 23.03.2012 at 15:31
O alta provocare pentru locuitorii din Rosia Montana , pe langa locurile de munca lipsa si faptul ca duc un adevarat razboi cu ong-urile , acuma risca sa ramana fara ape curate pentru ca statul nu se implica.Si cum nu exista bani , proiectul este solutia , ar trebui mai repede.
Anda
duminică, 25.03.2012 at 12:52
Ma bucur ca atrag atentia, ca altfel nu s-ar interesa nimeni de problemele de acolo. Avertizarea asta ar trebui sa trezeasca la viata macar Ministerul Mediului, care sa se grabeasca sa dea avizul de mediu proiectului, pe care l-a promis din ianuarie.