Connect with us
Advertisement

Actualitate

ORIONIDELE: Fenomen spectaculos pe cerul României. 25 de stele căzătoare pe oră, în medie, în această noapte

Publicat

În noaptea de luni spre marți este maximul curentului de meteori Orionide. Vor putea fi observate circa 20 de stele căzătoare, într-o oră.

Curenţii meteorici mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”.

Citește și VIDEO: Ce sunt luminile văzute pe cerul județului în ultima lună. Sateliții lui Elon Musk, filmați de Eduard Schneider la Sebeș

Denumirea are ca sursă de inspiraţie un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate, sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului şi ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă şi chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.

Numele curenţilor de meteori este dat de constelaţia din care aparent vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant.

Orionidele par să vină dinspre constelaţia Orion. În octombrie, Terra trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei 1/P Halley, potrivit astro-urseanu.ro.

Punctul maxim este atins după miezul nopții de luni spre marți. Dacă va fi senin, vor putea fi observate, în medie, 25 de stele căzătoare pe oră, dar în anumite momente ar putea fi observate chiar mai multe, pe parcursul acestei nopți.

Alte fenomene astronomice vizibile pe parcursul anului 2019

27 octombrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)

11 noiembrie 2019 – Tranzitul lui Mercur din 11 noiembrie 2019 – Tranzitul va fi vizibil din America de Nord, America de Sud, Oceanul Atlantic, Europa, Africa, vestul Asiei şi Antarctica. Din România tranzitul se va observa la finalul zilei, Soarele apune chiar în preajma maximului.

17 – 18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonide (ZHR = 15)

24 noiembrie: Planetele Venus şi Jupiter în conjuncţie (seara)

13 – 14 decembrie: Maximul curentului de meteori Geminide (ZHR = 120)

22 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement