Connect with us
Advertisement

Actualitate

(P) De ce este bine să mănânci sparanghel congelat și cum să-l gătești corect

Publicat

Sparanghelul este bogat în acid folic și betacaroten, important pentru prevenirea bolilor de inimă și a hipertensiunii arteriale, are proprietăți de întinerire, ajută vederea și generează o schimbare a metabolismului cu efecte de slăbire, datorită conținutului său nutritiv ridicat.

Sparanghelul (Asparagus officinalis) face parte din familia crinilor, este o legumă cu un conținut ridicat de minerale, vitamine și antioxidanți, fiind, de asemenea, săracă în calorii. Există dovezi care arată că, în urmă cu mai bine de trei mii de ani, egiptenii mâncau deja sparanghel și îl foloseau ca medicament pentru diferite afecțiuni.

Sparanghelul poate fi consumat crud, la aburi, fiert, la grătar, prăjit sau încorporat în tocănițe, supe și salate. Consumul de sparanghel este ideal pentru dietele care necesită un conținut scăzut de sodiu și un nivel ridicat de fibre, precum și vitaminele A, C și fier.

Bogăția de fibre din sparanghel ajută la evitarea constipației, exercitând o funcție diuretică ce ajută la scăderea tensiunii arteriale, de asemenea, potasiul pe care îl conține favorizează buna funcționare a inimii și a sistemului nervos.

Sparanghelul este comun în toată lumea. În antichitate, multe proprietăți miraculoase erau atribuite acestei delicatese sănătoase și gustoase, inclusiv un efect benefic asupra potenței masculine.

Din cauza eficacității sale în acest sens, planta a fost interzisă multă vreme pentru călugări. Mai târziu, medicii au demonstrat efectul pozitiv al acestei plante asupra organismului.

Se poate congela sparanghelul?

Puteți și ar trebui să congelați sparanghelul. Bineînțeles, legumele proaspete din grădină sunt cele mai sănătoase și mai delicioase. Cu toate acestea, dezavantajul lor este că nu se păstrează pentru o perioadă lungă de timp.

Pentru a vă răsfăța cu mâncăruri de sparanghel în toamnă și iarnă, puteți consuma fără griji sparanghel congelat, bucurându-vă astfel de proprietățile sale pe durata întregului an.

Atunci când este congelat, sparanghelul își păstrează toate proprietățile benefice, culoarea și forma. Se știe că în ziua de azi, metodele de preparare pentru legume congelate fac posibilă păstrarea tuturor proprietăților acestora.

Sparanghelul conține foarte mult potasiu: 253 mg la 100 g de produs. Acest element îmbunătățește funcționarea sistemului cardiovascular, a mușchilor, a creierului, a ficatului și a rinichilor.

Conținutul de fosfor – 64,0 mg, calciu – 25,0 mg, magneziu – 14,0 mg. Fosforul este necesar pentru toate țesuturile și celulele organismului, iar funcția sa principală este formarea dinților și a oaselor, participarea la metabolismul celular.

Calciul îndeplinește aceleași funcții și afectează, de asemenea, coagularea sângelui. Magneziul este necesar pentru absorbția calciului, stabilizarea ritmului cardiac, activarea proceselor metabolice.

În plus față de aceste minerale, sparanghelul conține fier, sodiu, zinc, cupru, mangan și seleniu. Conținutul caloric al produsului este de 24 kcal. Prezența vitaminelor și mineralelor necesare unei persoane face din această plantă un produs foarte valoros.

Sparanghelul curăță ficatul, întărește mușchiul inimii, scade nivelul colesterolului din sânge și îmbunătățește imunitatea. Fibrele au un efect benefic asupra funcției intestinale.

Cum să dezghețați corect sparanghel congelat

La fel ca alte legume precum conopida congelata, înainte de a-l găti, sparanghelul nu trebuie să fie dezghețat mai întâi, altfel își va pierde toate proprietățile utile. Înainte de congelare, așa cum se întâmplă cu multe legume congelate, sparanghelul a fost deja supus unui tratament scurt cu apă clocotită, astfel încât poate fi gătit imediat, fără a fi decongelat.

Diferențe între sparanghelul verde și cel alb

În ceea ce privește motivul diferenței de culoare, răspunsul se află în tipul de cultivare. Dacă sparanghelul este cultivat la soare, acesta generează clorofilă, pigmentul care îl face să devină verde, la fel ca multe alte legume. Iar dacă sunt cultivate la adăpost și protejate de lumina soarelui, nu au nevoie de clorofilă și, prin urmare, sunt albe.

Cu alte cuvinte, este vorba de aceeași legumă care dezvoltă caracteristici diferite în funcție de modul în care este produsă.

Gustul este, de asemenea, diferit. Cele albe sunt mai blânde și mai delicate, în timp ce cele verzi au un gust mai puternic și mai pronunțat. În plus, delicatețea este legată de perioada de timp în care sunt păstrate.

Sparanghelul verde rămâne proaspăt și în stare bună mai mult timp decât sparanghelul alb. Acesta este motivul pentru care nu este atât de ușor să găsești sparanghel alb proaspăt și de aceea este mai frecvent să îl găsești la conservă sau sparanghel congelat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement