Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

(P) Peste 2400 de ani de la primul fier de călcat! Cum arăta acesta și cum a evoluat

avatar

Publicat

Îmbrăcămintea fără cute, neșifonată, este de mai bine de 2400 de ani un semn al rafinamentului, curățeniei și statutului social, dar nu întotdeauna a fost la fel de simplu ca astăzi, când toți avem câte un fier de călcat, să obții acest tip de îmbrăcăminte. Predecesoarele fiarelor de călcat de astăzi au folosit presiunea pentru a călca hainele pentru cea mai mare parte a intervalului de două milenii și aproape jumătate de care vorbeam. Doar câteva au folosit căldura pentru eliminarea cutelor sau pentru a forma pliuri atunci când moda timpului o cerea.

În secolul IV înaintea erei noastre, grecii foloseau niște cilindri de fier încălziți, similari cu făcălețul din zilele noastre, pe care îi treceau de nenumărate ori peste cutele hainelor de călcat până obțineau efectul dorit. Două secole mai târziu, romanii foloseau drept fier de călcat haine un ciocan plat, metalic, cu care literalmente ciocăneau cutele până la făceau să dispară. Cu aceste unelte, călcatul era o activitate greoaie și obositoare. Era, drept urmare, rezervat sclavilor.

În secolul IV, chinezii întindeau mătasea cu niște containere de alamă cu mâner, în care introduceau bucăți de lemne aromate arzând, pentru ca aroma acestora să se impregneze în veșminte. Mai târziu, vikingii, care, deși aveau faimă de barbari războinici, nu erau străini de hainele călcate atent. Foloseau pentru asta un soi de unealtă în formă de ciupercă, cu ”căciula” căreia presau hainele cât erau încă umede.

Istoricii susțin că tocmai dificultatea cu care se călcau hainele și erau formate pliuri sau falduri folosea la a face distincția între clasale sociale. Țăranii nu aveau timp de călcat haine, iar hainele călcate erau un semn că cei care le purtau aveau sclavi care făceau acest lucru în locul lor.

Spre secolul XV, familiile europene bogate foloseau ca fier de călcat așa numita ”cutie fierbinte”, formată dintr-un compartiment pentru cărbuni sau o cărămidă sau piatră încălzită în prealabil. Familiile mai sărace foloseau încă cilindrii de fier, cu mâner din lemn, care se încălzeau periodic în foc. Dezavantajul acestui ”fier de călcat” era că funinginea se prindea adesea de el și era transferată ulterior pe hainele călcate.

Când a apărut iluminatul cu gaz lampant în locuințe, în secolul XIX, mai mulți inventatori au creat diverse modele de fier de călcat care foloseau această energie. Din păcate, frecventele scăpări de gaze, explozii și incendii au dus la abandonarea acestor modele de fier de călcat.

În 1882, americanul Henry W. Weely a obținut primul patent în SUA pentru un fier de călcat electric. Deși conceptul său, cu rezistențe electrice, era revoluționar, fierul său de călcat s-a dovedit prea puțin practic. Se încălzea lent, doar în propriul său suport, și se răcea rapid. În 1906, când Richardson a decis să se lanseze în fabricarea de fiare de călcat, i-a dat produsului său numele pe care îl cunoaștem azi: fier de călcat.

Fiarele de călcat electrice prezentau aceleași probleme pe care le aveau și alte aparate electrice din epocă. La acea vreme, centralele electrice porneau alimentarea cu curent electric doar după apusul soarelui, așa că cei care voiau să calce cu un fier de călcat erau nevoiți să o facă noaptea.

În 1926, a apărut și primul fier de călcat cu aburi, dar nu a avut foarte mult succes. Contestatarii săi susțineau că umezeala vaporilor nu face bine hainelor. Abia mai târziu au fost adoptate de consumatori și au fost continuu îmbunătățite de producătorii de fiare de călcat. Inițial, primul model de fier de călcat avea câte un orificiu pentru aburi. Ulterior, aceste orificii au devenit principala armă de marketing: fierul de călcat cu două orificii!, fierul de călcat cu patru orificii!, fierul de călcat cu 16 orificii! Acestea deveneau tot mai multe și tot mai mici în diametru, până în punctul în care Sears a ajuns să creeze un model de fier de călcat cu 70 de orificii!

Treptat, avansul tehnologic a permis reducerea dimensiunii fierului de călcat, concomitent cu o creștere a performanțelor acestuia. În prezent, există zeci de producători la nivel mondial, cu sute de modele de fiare de călcat, unul mai performant ca altul. Și la prețuri tot mai accesibile.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

Concediul paternal ar putea să fie prelungit la 10 zile lucrătoare. Proiect legislativ, la Senat

avatar

Publicat

Concediul paternal ar putea să fie prelungit de la 5 zile cât este în prezent, la 7 zile sau chiar 10 zile lucrătoare, potrivit unui proiect de lege înregistrat la Senat.Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii concediului paternal nr.210/1999 a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 12 octombrie. În primele trei […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia: Peste 3 milioane de lei pentru toalete ecologice. Primăria a lansat licitația pentru următorii patru ani

avatar

Publicat

Municipiul Alba Iulia pune la bătaie peste 3,1 milioane de lei pentru închirierea și întreținerea unor toalete ecologice, în următorii patru ani. Suma este fără TVA, dar, în urma licitației care va avea loc în 31 octombrie 2018, ar putea scădea, în cazul în care vor exista mai mulți ofertanți. Este vorba despre 57 de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman: PSDragnea taie 226 de posturi didactice în județul Alba

avatar

Publicat

Florin Roman, deputat PNL de Alba

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a transmis că sub conducerea PSD-ALDE, problemele din educație s-au adâncit și mai mult. „În calitate de parlamentar PNL de Alba am atras atenția de nenumărate ori asupra modului total neprofesionit prin care Inspectoratul Școlar Județean înțelege să conducă destinele învățământului din Alba. Spun asta pentru că pe cei […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

METEO de WEEKEND în ALBA: Vremea se răceşte şi va ploua. Prognoza pentru perioada 19-21 octombrie

avatar

Publicat

Temperaturile mai scad cu câteva grade, în acest weekend, în judeţul Alba. Maximele vor fi de 19 grade, vineri şi coboară la 15 grade, duminică. La munte, pe timp de noaptea, vor fi temperaturi cu valori sub zero grade Celsius. De asemenea, sunt anunţate perioade cu ploi.Vă prezentăm condiţii meteo în localităţi din Alba, în […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate