Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

(P) Peste 2400 de ani de la primul fier de călcat! Cum arăta acesta și cum a evoluat

avatar

Publicat

Îmbrăcămintea fără cute, neșifonată, este de mai bine de 2400 de ani un semn al rafinamentului, curățeniei și statutului social, dar nu întotdeauna a fost la fel de simplu ca astăzi, când toți avem câte un fier de călcat, să obții acest tip de îmbrăcăminte. Predecesoarele fiarelor de călcat de astăzi au folosit presiunea pentru a călca hainele pentru cea mai mare parte a intervalului de două milenii și aproape jumătate de care vorbeam. Doar câteva au folosit căldura pentru eliminarea cutelor sau pentru a forma pliuri atunci când moda timpului o cerea.

În secolul IV înaintea erei noastre, grecii foloseau niște cilindri de fier încălziți, similari cu făcălețul din zilele noastre, pe care îi treceau de nenumărate ori peste cutele hainelor de călcat până obțineau efectul dorit. Două secole mai târziu, romanii foloseau drept fier de călcat haine un ciocan plat, metalic, cu care literalmente ciocăneau cutele până la făceau să dispară. Cu aceste unelte, călcatul era o activitate greoaie și obositoare. Era, drept urmare, rezervat sclavilor.

În secolul IV, chinezii întindeau mătasea cu niște containere de alamă cu mâner, în care introduceau bucăți de lemne aromate arzând, pentru ca aroma acestora să se impregneze în veșminte. Mai târziu, vikingii, care, deși aveau faimă de barbari războinici, nu erau străini de hainele călcate atent. Foloseau pentru asta un soi de unealtă în formă de ciupercă, cu ”căciula” căreia presau hainele cât erau încă umede.

Istoricii susțin că tocmai dificultatea cu care se călcau hainele și erau formate pliuri sau falduri folosea la a face distincția între clasale sociale. Țăranii nu aveau timp de călcat haine, iar hainele călcate erau un semn că cei care le purtau aveau sclavi care făceau acest lucru în locul lor.

Spre secolul XV, familiile europene bogate foloseau ca fier de călcat așa numita ”cutie fierbinte”, formată dintr-un compartiment pentru cărbuni sau o cărămidă sau piatră încălzită în prealabil. Familiile mai sărace foloseau încă cilindrii de fier, cu mâner din lemn, care se încălzeau periodic în foc. Dezavantajul acestui ”fier de călcat” era că funinginea se prindea adesea de el și era transferată ulterior pe hainele călcate.

Când a apărut iluminatul cu gaz lampant în locuințe, în secolul XIX, mai mulți inventatori au creat diverse modele de fier de călcat care foloseau această energie. Din păcate, frecventele scăpări de gaze, explozii și incendii au dus la abandonarea acestor modele de fier de călcat.

În 1882, americanul Henry W. Weely a obținut primul patent în SUA pentru un fier de călcat electric. Deși conceptul său, cu rezistențe electrice, era revoluționar, fierul său de călcat s-a dovedit prea puțin practic. Se încălzea lent, doar în propriul său suport, și se răcea rapid. În 1906, când Richardson a decis să se lanseze în fabricarea de fiare de călcat, i-a dat produsului său numele pe care îl cunoaștem azi: fier de călcat.

Fiarele de călcat electrice prezentau aceleași probleme pe care le aveau și alte aparate electrice din epocă. La acea vreme, centralele electrice porneau alimentarea cu curent electric doar după apusul soarelui, așa că cei care voiau să calce cu un fier de călcat erau nevoiți să o facă noaptea.

În 1926, a apărut și primul fier de călcat cu aburi, dar nu a avut foarte mult succes. Contestatarii săi susțineau că umezeala vaporilor nu face bine hainelor. Abia mai târziu au fost adoptate de consumatori și au fost continuu îmbunătățite de producătorii de fiare de călcat. Inițial, primul model de fier de călcat avea câte un orificiu pentru aburi. Ulterior, aceste orificii au devenit principala armă de marketing: fierul de călcat cu două orificii!, fierul de călcat cu patru orificii!, fierul de călcat cu 16 orificii! Acestea deveneau tot mai multe și tot mai mici în diametru, până în punctul în care Sears a ajuns să creeze un model de fier de călcat cu 70 de orificii!

Treptat, avansul tehnologic a permis reducerea dimensiunii fierului de călcat, concomitent cu o creștere a performanțelor acestuia. În prezent, există zeci de producători la nivel mondial, cu sute de modele de fiare de călcat, unul mai performant ca altul. Și la prețuri tot mai accesibile.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

Turişti răniţi pe pârtiile de la Domeniul Schiabil Şureanu. Au suferit fracturi la membre

avatar

Publicat

smurd

Doi turiști au fost răniți sâmbătă pe pârtiile de la Domeniul Schiabil Șureanu, unul cu fractură la un picior, iar celălalt la umăr. „La punctul de lucru SMURD Șureanu în cursul zilei de astăzi au fost înregistrate 2 intervenții. Un pacient cu fractură tibie stângă, care a fost predat echipajului SMURD Sebeș (sosit la întâlnire […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Radarele poliţiei pot rămâne ascunse, decizie a Curții Constituționale

avatar

Publicat

Radarele poliţiei pot rămâne ascunse. Curtea Constituţională a considerat întemeiate argumentele agenţilor şi anume că presemnalizarea aparatelor radar şi montarea lor doar pe maşini inscripţionate ar creşte numărul morţilor pe şosele. Modificările aduse sunt contrare și prevederilor din Constituție privind dreptul la viață și la integritatea fizică și psihică. Se consideră că obligativitatea acestei presemnalizări […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Președintele Klaus Iohannis, la schi în Munții Șureanu. S-a fotografiat cu turiștii

avatar

Publicat

Iohannis la schi

Nu mai este o noutate că președintele Klaus Iohannis este un pasionat al sporturilor de iarnă, în special al schiului, și nu ratează nici o ocazie de a ajunge pe pârtie la Domeniul Schiabil Șureanu. Adepții acestei zone se întâlnesc cu el destul de des. Așa s-a întâmplat și sâmbătă când președintele a fost din […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Măsuri mai drastice împotriva gripei, aplicate în spitale și școli. Două cazuri, confirmate în județul Alba

avatar

Publicat

spital campeni

Spitalele şi şcolile au primit ordin să aplice măsuri drastice ca să oprească răspândirea gripei, asta după ce boala a luat 19 vieți. Situaţia este gravă, o recunoaşte chiar ministrul Sănătăţii, care spune că România este în pragul epidemiei de gripă. „Situația este foarte gravă în acest moment, numărul cazurilor confirmate a depășit cazurile estimate. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate