Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Până în 22 iulie: Înscrieri la secția din Alba Iulia a Universității Tehnice Cluj-Napoca. Vezi cum poţi să-ţi calculezi media de admitere


Publicat

În perioada 15-22 iulie, în Alba Iulia se fac înscrieri pentru concursul de admitere la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Absolvenţii de liceu care au luat bacalaureatul se pot înscrie la Inginerie industrială, Inginerie Mecanică şi la Inginerie şi management. Taxa de înscriere pentru admitere este de 150 de lei. 

La Inginerie industrială, candidaţii se pot înscrie la specializarea cu predare în limba română – Tehnologia Construcţiilor de Maşini, unde sunt 36 de locuri bugetate şi 24 la taxă. În domeniul Inginerie şi management, sunt oferite specializări în Inginerie Economică Industrială, cu predare în limba română sau engleză; numărul de locuri bugetate este de 27, iar cu taxă sunt disponibile 23 de locuri.

La Extensia Alba Iulia se fac înscrieri şi pentru Facultatea de Mecanică, Domeniul Inginerie Mecanică, la două specializări: Sisteme şi Echipamente Termice şi Maşini şi Instalaţii pentru Agricultură şi Industria Alimentară. În total, sunt disponibile 50 de locuri bugetate şi 5 locuri cu taxă.

Înscrierile la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca se fac şi în Alba Iulia, la Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa”, de pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 143, sala Amfiteatru Cantina.

Taxa de înscriere la concursul de admitere este de 150 lei din care: 50 lei taxa de admitere la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi 100 lei taxa pentru procesarea dosarului.

Candidatii care îşi depun dosar la mai multe specializări, la a doua sau următoarele specializări vor achita numai taxa de procesare a dosarului de 100 lei.

Confirmarea statutului de admis se va face în prima etapă în datele de 24, 25, 26 iulie, orar 9.00-15.00. Afişarea rezultatelor după etapa I este 26 iulie, ora 22.00. Cea de-a doua etapă este în perioada 29-30 iulie, orar 9.00-15.00. Rezultatele finale vor fi afişate în 30 iulie, ora 22.00.

Media de admitere a candidaţilor este media de la examenul de bacalaureat. Absolventii care au sustinut la examenul de bacalaureat una din probele de matematică, informatică, fizică, chimie, economie pot opta ca această notă să fie considerată în proporţie de 60% în calculul mediei de admitere.

Pentru concursul de admitere în învăţământul superior, candidaţii trebuie să depună un dosar care trebuie să cuprindă următoarele acte:

1. Cerere de înscriere, se completează la înscriere sau online şi pe baza ei se va edita fişa de înscriere, în două exemplare, care devine parte din dosar;

2. Diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, în original sau copie legalizată, iar pentru absolvenţii de liceu din promoţia anului curent, cărora nu le-a fost eliberată diploma, adeverinţa în original sau copie legalizată, care va conţine media de la bacalaureat. Dacă un candidat se înscrie în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj­-Napoca la două comisii diferite, la prima comisie depune diploma de bacalaureat în original sau copie legalizată, iar la a doua comisie o copie simplă a diplomei, semnată şi ştampilată de prima comisie.

3. Foaie matricolă sau adeverinţă echivalentă cu aceasta în original sau copie legalizată, din care să rezulte media la matematică şi/sau fizică din fiecare an de liceu. Dacă un candidat se înscrie în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca la două comisii diferite, la prima comisie depune foaia matricolă în original sau copie legalizată, iar la a doua comisie o copie simplă a acesteia, semnată şi ştampilată de prima comisie.

4. Pentru studenţii care urmează o a doua specializare, adeverinţă eliberată de instituţia de învăţământ superior din care să rezulte calitatea de student şi forma de finanţare (buget sau taxă);

5. Pentru absolvenţii unei facultăţi care urmează o a doua specializare, diploma de licenţă sau diploma echivalentă cu aceasta, în original sau copie legalizată;

6. Certificatul de naştere, în copie legalizată. Dacă un candidat se înscrie în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj­-Napoca la două comisii diferite, la prima comisie depune o copie legalizată a certificatului de naştere, iar la a doua comisie o copie simplă a acestuia, semnată şi ştampilată de prima comisie şi o adeverinţă eliberată de prima comisie care certifică prezenţa copiei legalizate în dosarul depus la prima comisie.

7. Adeverinţă medicală, în original, eliberată de cabinetele medicale şcolare, de medicul de familie sau de dispensarul teritorial sau de întreprindere ­ după caz ­ de care aparţin. Candidaţii cu afecţiuni cronice vor prezenta adeverinţă medicală vizată de comisiile medicale judeţene de orientare şcolară şi profesională, în care se va menţiona ­ în mod expres ­ gradul deficienţelor, localizarea acestora, conform criteriilor medicale de orientare şcolară şi profesională. Nedeclararea acestor afecţiuni poate atrage după sine consecinţele instituţionale în vigoare. Dacă un candidat se înscrie în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca la două sau mai multe comisii, la prima comisie depune adeverinţă medicală în original, iar la cealaltă/celelalte comisii o copie simplă a acesteia, semnată şi ştampilată de prima comisie şi o adeverinţă eliberată de prima comisie care atestă că originalul se găsește la acea comisie. în fiecare dosar.

8. Trei fotografii 3 cm/4 cm;

9. Copie după carte sau buletin de identitate (nu trebuie legalizată);

10. Taxa de înscriere se va achita la înscriere sau, după caz, se vor prezenta acte doveditoare privind scutirea de taxă, de către candidaţii aflaţi în una din categoriile care beneficiază de scutirea parţială sau totală a achitării taxei de înscriere la admitere. Actele doveditoare sunt după caz: copie/copii legalizată/legalizate după certificatul/certificatele de deces al/ale părintelui/părinţilor ­ în cazul celor orfani; adeverinţă de la Casa de Copii ­ în cazul celor aflaţi în această situaţie;; adeverinţă din care să rezulte că un părinte sau susţinător legal este angajat în sectorul învăţământ bugetar.

11. Dosar plic. Pe dosarul plic se va scrie citeţ numele, iniţiala tatălui şi prenumele complet al candidatului, toate cu majuscule.

Vezi AICI care sunt criteriile de admitere fără concurs pentru olimpici.

Sunt scutiţi de achitarea taxei de înscriere  de 150 de lei, următoarele categorii: candidaţii orfani de ambii părinţi, care la data înscrierii nu au împlinit vârsta de 25 de ani; candidaţii proveniţi de la casele de copii sau din plasament familial; copiii personalului didactic în activitate.

Taxa de admitere de 50 de lei nu trebuie plătită de candidaţii orfani de un părinte, care la data înscrierii nu au împlinit vârsta de 25 de ani şi copiii personalului didactic (pensionar sau decedat) şi didactic auxiliar (în activitate, pensionar sau decedat) din instituţiile de învăţământ de stat, precum şi copiii celorlalte categorii de salariaţi din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Taxa de scolarizare pentru un an, pentru cei admişi la taxă este de 3.300 RON pentru predare în limba română şi 3.500 RON pentru predare în limbi străine.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Peste 91 milioane lei, plătite anul trecut de AJPIS Alba, pentru indemnizațiile acordate persoanelor cu handicap

Publicat

ajpis

Aproape 19.000 de beneficiari au primit, anul trecut, în județul Alba, indemnizaţie lunară destinată persoanelor cu handicap grav şi accentuat, bugetul personal complementar acordat persoanelor cu handicap grav, accentuat şi mediu şi indemnizaţia de însoţitor pentru adultul cu handicap vizual grav.

AJPIS Alba a făcut plăți de peste 91 milioane lei pentru aceste categorii.

Potrivit AJPIS, anul trecut, valoarea prestațiilor sociale a fost de:

500 de lei (350 de lei indemnizația lunară și 150 de lei bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap grav;

375 de lei (265 de lei indemnizatia lunară și 110 lei bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap accentuat;

60 de lei (bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap mediu;

300 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap grav;

175 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap accentuat;

60 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap mediu.

Potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, la nivelul judeţului Alba, în perioada ianuarie-decembrie 2020, situaţia plăţii prestaţiilor persoanelor cu handicap se prezintă astfel:

– cea mai mare sumă a revenit beneficiarilor de indemnizație lunară acordată persoanelor cu handicap accentuat – 31.431.940 lei, pentru 9.845 de persoane;

– alte 5.429 de persoane cu handicap grav au primit o indemnizație ce însumează 22.898.343 lei;

– bugetul complementar acordat persoanelor adulte cu handicap accentuat a revenit unui număr de 9.843 beneficiari, care au primit în total, în 2020, 13.042.640 lei;

– indemnizația lunară acordată persoanelor cu handicap vizual grav a revenit unui număr de 615 persoane, care au primit în total 9.986.009 lei;

– bugetul complementar acordat persoanelor adulte cu handicap grav a fost plătit pentru 5.429 beneficiari, iar sumele acordate reprezintă 9.812.101 lei;

– 680 de copiii cu handicap grav au primit, ca buget complementar, în 2020, 2.447.400 lei, iar pentru alți 745 de copii cu handicap mediu a fost acordat, ca buget complementar, suma de 536.340 lei;

– pentru 114 copii cu handicap accentuat s-a plătit, cu buget complementar, suma de 240.275 de lei.

Potrivit AJPIS, au fost 18.724 beneficiari, în perioada ianuarie-decembrie 2020, iar pentru aceștia a fost plătită suma de 91.335.778 lei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vaccinul Pfizer-BioNTech reduce transmiterea virală după o singură doză, dar și numărul cazurilor asimptomatice. Studiu

Publicat

Vaccinul Pfizer reduce transmiterea virală după o singură doză și a dus la o scădere de patru ori a cazurilor asimptomatice, arată un studiu făcut în Marea Britanie.

O singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva-Covid-19 reduce numărul de infecții în rândul asimptomaticilor și ar putea reduce semnificativ riscul de transmitere a virusului, arată rezultate unui studiu din Marea Britanie publicat vineri, potrivit Mediafax, care citează Reuters.

Cercetătorii au analizat rezultatele a mii de teste Covid-19 efectuate în fiecare săptămână personalului medical din Cambridge, estul Angliei.

„Descoperirile noastre arată o reducere drastică a ratei de infectare în rândul lucrătorilor asimptomatici din domeniul sănătății după o singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech”, a declarat Nick Jones, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar Cambridge, care a condus studiul.

Citește și: Pfizer și BioNTech au început testele pentru a vedea dacă o a treia doză de vaccin oferă protecție împotriva noilor tulpini

Rezultatele sugerează o scădere de patru ori a infecției în rândul cazurilor asimptomatice în rândul angajaților din sănătate care au fost vaccinați de peste 12 zile și o protecție de 75%, a declarat Mike Weekes, specialist în boli infecțioase la departamentul de medicină al Universității Cambridge.

De asemenea, nivelul infecţiilor asimptomatice a fost redus cu jumătate în primele 12 zile după vaccinare, în rândul angajaţilor din sistemul sanitar vaccinați.

Marea Britanie vaccinează atât cu Pfizer, cât și cu serul AstraZeneca de la sfârșitul lunii decembrie 2020.

„Este o veste minunată. Vaccinul Pfizer nu numai că oferă protecție, dar ajută și la prevenirea infecției, reducând considerabil riscul transmiterii virusului. Trebuie însă să ne aducem aminte că vaccinul nu oferă o protecție completă pentru toată lumea”, a mai spus Mike Weeks.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 1,15 milioane de teste rapide au ajuns în școli. Au fost folosite 5.000, iar 90% au avut rezultate negative

Publicat

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că până vineri au fost distribuite în unitățile de învățământ din țată peste 1,15 milioane de teste rapide antigen pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. Aproape 5.000 de teste au fost folosite deja, iar peste 90% au avut rezultat negativ.

Peste 66% dintre testele antigen au fost distribuite în cabinetele medicale școlare din cadrul unităților de învățământ.

Testarea antigen SARS-CoV-2 vizează 17.677 de unități de învățământ și 3.226.554 de persoane, dintre care 2.918.275 de elevi, potrivit Ministerului Sănătății.

Citește și: Cum se fac testele COVID în școli după redeschiderea din 8 februarie. Precizările unui secretar de stat din Ministerul Sănătății

Până în prezent, au fost folosite 4.375 de teste, iar 92% dintre acestea au avut rezultat negativ.

Testarea antigen SARS-CoV-2 se face în conformitate cu Ordinul 3235/93 din 4 februarie 2021 al ministrului Educației și al ministrului Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 și vizează prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

Citește și: Ministerul Sănătății intenționează utilizarea testelor rapide în școli. Declarațiile secretarului de stat, Andreea Moldovan

Guvernul a decis introducerea testării rapide în unitățile de învățământ la reluarea cursurilor, începând cu data de 8 februarie, pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

„Ministerul Sănătății s-a asigurat că toate cabinetele medicale școlare din cadrul unităților de învățământ din țară au la dispoziție testele antigen necesare pentru a lua măsurile de prevenție și limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2. În contextul actual, în paralel cu derularea procesului de vaccinare, creșterea accesibilității la testare contribuie la un control mai bun al procesului epidemiologic”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Testarea elevilor se face cu acordul părinților.

Sursa: Mediafax

Foto: pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Conducătorii Răscoalei Țărănești de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan, comemorați la Alba Iulia. Programul activităților

Publicat

Duminică, 28 februarie la Alba Iulia, vor fi organizate activități de comemorare cu ocazia împlinirii a 236 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan.

Începând cu ora 12.00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din municipiu vor fi organizate activități de cinstire și comerare a conducătorilor Răscoalei Țărănești de la 1784, din Transilvania. Iar la ora 12.30 activitățile se vor muta pe Dealul Furcilor.

Sunt așteptați să ia parte la activități reprezentanți ai administrației locale și județene, reprezentanți ai arhiepiscopiei ortodoxe, unitățile militare din garnizoana Alba Iulia, Asociația Veteranilor de Război, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și reprezentanți ai partidelor politice.

Programul activităţilor:

11.50 – 12.00 Obelisc – Primirea invitaților

12.00 – 12.05 Intonarea Imnului Național al României

12.05 – 12.10 Alocuțiune privind semnificația evenimentului

12.10 – 12.20 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori

12.20 – 12.30 Dealul Furcilor – Primirea invitaților

12.30 – 12.35 Intonarea Imnului Național

12.35 – 12.45 Ceremonial religios

12.45 – 12.50 Alocuțiune privind semnificația evenimentului

12.50 – 13.00 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate