Eveniment
Papa Francisc s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. Suveranul Pontif a fost în fruntea bisericii catolice timp de 12 ani

Biserica catolică din întreaga lume este în doliu. Papa Francisc a decedat. Liderul bisericii catolice de la Vatican s-a stins din viață luni, 21 aprilie, scrie agenția internațională de presă reuters.com.
Agenția de presă oferă o transmisie video live din Piața Sfântul Petru din Vatican.
Anunțul oficial al Vaticanului: Papa Francisc a decedat
”La ora 9:45, Cardinalul Kevin Farrell, Camerlengo al Camerei Apostolice, a anunțat moartea Papei Francisc de la Casa Santa Marta cu următoarele cuvinte:
„Dragi frați și surori, cu profundă durere trebuie să anunț moartea Sfântului nostru Părinte Francisc. La 7:35 în această dimineață, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors în casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și a Bisericii Sale.
El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate și mai mult curaj, cu iubire universală, mai ales cu curaj, cu cea mai povestită iubire, în favoarea celei mai poporante. recunoștință imensă pentru exemplul său de adevărat ucenic al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii nemărginite de milă a Dumnezeului Unic și Treinic.”
Papa a fost internat la Spitalul Policlinic Agostino Gemelli vineri, 14 februarie 2025, după ce a suferit de câteva zile de o criză de bronșită.
Situația clinică a Papei Francisc s-a înrăutățit treptat, iar medicii săi au diagnosticat pneumonie bilaterală marți, 18 februarie.
După 38 de zile de spitalizare, regretatul Papă s-a întors la reședința sa din Vatican, la Casa Santa Marta, pentru a-și continua recuperarea.
În 1957, la vârsta de 20 de ani, Jorge Mario Bergoglio a suferit o intervenție chirurgicală în Argentina sa natală pentru a elimina o porțiune a plămânului care fusese afectată de o infecție respiratorie severă.
Pe măsură ce îmbătrânește, Papa Francis a suferit frecvent crize de boli respiratorii, chiar și a anulat o vizită planificată în Emiratele Arabe Unite în noiembrie 2023 din cauza gripei și a inflamației pulmonare”, au transmis reprezentanții Vaticanului.
Cine a fost Papa Francisc
Jorge Mario Bergoglio a fost ales papă pe 13 martie 2013, surprinzând mulți observatori ai Bisericii, care îl considerau un outsider – un cleric argentinian cunoscut pentru grija sa față de cei săraci.
A dorit să imprime simplitate unei funcții grandioase și nu a locuit niciodată în apartamentele papale somptuoase din Palatul Apostolic, folosite de predecesorii săi, afirmând că preferă să trăiască într-o comunitate, pentru „sănătatea sa psihologică”.
A preluat conducerea unei Biserici aflate sub asediu din cauza scandalului abuzurilor sexuale asupra copiilor și măcinate de lupte interne în birocrația Vaticanului, fiind ales cu un mandat clar de a readuce ordinea”, au scris jurnalișii de la reuters.com.
Papa Francisc în vizită la Blaj
Una dintre cele mai emblematice vizite ale Papei Francisc în România, a fost la Blaj, în 2019. În urma cu șase ani, Papa Francisc a sosit în România, fiind a oară când un papă vizita țara.
Însă de data aceasta Suveranul Pontif a venit în inima Bisericii Greco-Catolice, la Blaj.
Pe 2 iunie 2019, Blajul a fost gazda unui eveniment istoric: vizita Papei Francisc, care a atras peste 100.000 de pelerini din întreaga țară. Evenimentul central a fost beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, oficiată de Suveranul Pontif pe Câmpia Libertății.
Ceremonia a inclus o Sfântă Liturghie greco-catolică, în cadrul căreia Papa Francisc a evidențiat importanța libertății și milostivirii, îndemnând credincioșii să fie mărturisitori ai acestor valori. Tronul papal, realizat din lemn provenit din închisorile comuniste de la Sighet și Gherla, a simbolizat suferința și credința neclintită a episcopilor martiri.
După Liturghie, Papa Francisc s-a întâlnit cu comunitatea romă din cartierul Barbu Lăutaru, subliniind angajamentul Bisericii față de incluziunea socială și respectul pentru toate comunitățile.
Vizita Papei la Blaj a fost un moment de profundă semnificație spirituală și istorică, reafirmând legătura dintre Biserica Greco-Catolică și credincioșii săi, precum și angajamentul față de valorile fundamentale ale libertății și demnității umane.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News