Eveniment
Paradox în ”Sănătate”: Bugetul CNAS creşte anual, dar pacienţii nu-şi pot face nici măcar analizele uzuale pe bilet de trimitere
”Nu mai sunt fonduri, pe lista de aşteptare sunt 2.000 de persoane“ sau” Luna aceasta s-au terminat fondurile. Putem să vă programăm peste 6 luni”.
Cam acestea sunt răspunsurile pe care le primesc pacienții atunci merg cu bilet de trimitere la laboratoarele care au contract cu CNAS.
Iar atunci când problemele de sănătate nu suferă amânarea unei investigații ești nevoit să scoți din buzunar o grămadă de bani pentru un RMN sau chiar pentru un set de analize uzuale.
Același lucru ți se poate întâmpla și pacienților internați în secțiile din spitale. De multe ori li se spune că medicamentele de care au nevoie pentru tratamentul în spital s-au terminat, că secția respectivă și-a epuizat bugetul, iar pacienții sunt nevoiți să-și cumpere medicamentele dintr-o farmacie privată.
Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru analize medicale şi investigaţii paraclinice (ecografii, RMN, altele) a crescut anul trecut la 824 mil. lei, plus 4% faţă de anul anterior şi mai mult decât dublu faţă de 365 mil. lei în 2013, arată datele publice. În continuare însă în laboratoarele private nu mai sunt fonduri, scrie ZF.ro
În plus, pacienţii trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunare deoarece tarifele pentru analizele medicale au crescut în laboratoarele private. De ce mai plătim contribuţii la sănătate dacă în baza biletului de trimitere este imposibil să faci un set uzual de analize medicale?
„Nu mai sunt fonduri, pe lista de aşteptare sunt 2.500 de persoane cu bilet de trimitere“, a spus un operator din call-centerul Synevo, cel mai mare operator de laboratoare din ţară.
Bugetul CNAS tot mai mare, analizele medicale pe bilet de trimitere tot mai rare
„Pacienţii suferă la fel de mult ca înainte când vine vorba de accesul la analizele medicale pe bilet de trimitere, deşi bugetul Casei este în creştere“, a spus Cezar Irimia, preşedinte al Alianţei Pacienţilor Cronici.
Laboratoarele de analize medicale sunt divizii profitabile pentru cei mai mari jucători de pe piaţa serviciilor medicale private, generând peste 20% în cifra de afaceri jucătorilor de top.
„Există interes din partea furnizorilor privaţi să obţină cash de aceea fac liste de aşteptare pentru cei cu bilet de trimitere. (…) Casa ar trebui să verifice şi să vadă raportările“, a spus pentru zf.ro, Florin Buicu, membru în Comisia de Sănătate.
De ce mai plătim contribuţii la sănătate dacă în baza biletului de trimitere este imposibil să faci un set uzual de analize medicale?
Cea mai uzuală analiză de sânge, hemoleucograma, costă între 34 şi 45 de lei în laboratoarele private, deşi Casa de Sănătate evaluează şi decontează această analiză cu 14 lei, potrivit datelor publice.
Mai mult, preţul pentru un exsudat nazal sau faringian (cu antibiogramă la nevoie) se ridică în prezent între 44 lei şi chiar 70 de lei (inclusiv pentru copii), tariful decontat de Casă fiind de 15 lei.
Altfel spus, preţurile practicate de laboratoarele private au ajuns să fie chiar şi de peste patru ori mai mari decât cele decontate de Casă, instituţie care îşi face bugetul din contribuţiile asiguraţilor.
sursa: ZF.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
miercuri, 20.10.2021 at 00:07
Ca si cel de la servicii. Tara de securisti !
Janvelopa Zam
miercuri, 20.10.2021 at 05:33
Da chiar bună întrebarea : De ce mai plătim CAS din moment ce nu beneficiem de nimic? Dacă tot plătim pentru orice si tot la privat ajungem dacă vrem servicii medicale nu mai bine sa ni se dea banii? De ce sa ii mai retina din salar? De ce sa plătim o căpușe gen CAS?
Rusinea
miercuri, 20.10.2021 at 07:58
Cum sa nu ramana bugetul statului fara fonduri daca angajatii bugetari incaseaza lunar salarii si sporuri nerusinat de mari ? Nu tremura mana celui care semneaza salariu de 90 milioane lei vechi directoatei de la Centrul Unirea Bucuresti aflata in faliment si fara obiect de activitate, ca si celor de la ministerul economiei ? Prosti sunt votantii !!