Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Parc eolian de 25 milioane de euro, în Munții Apuseni, la peste 1800 m altitudine. Investiție iniţiată de un asociat al lui Silviu Prigoană

Publicat

microcentrala eolianaUn parc eolian, situat în Munții Apuseni, pe teritoriul comunei Avram Iancu din județul Alba, este aproape de inaugurare. Proiectul de aproape 25 milioane de euro este finanțat din fonduri europene și îl are ca asociat pe omul de afaceri Silviu Prigoană.

Investiţia este realizată prin intermediul societății Energo Proiect SRL Cluj-Napoca, care a obţinut o finanţare europeană şi naţională de circa 18 milioane de euro prin Program Operaţional Sectorial ”Creşterea Competitivităţii Economice”. Firma îi are ca asociaţi pe Rareş Alexandru Gărduş (asociat în mai multe firme cu omul de afaceri Silviu Prigoană) şi Sorin Bădău.

Până acum au fost efectuate lucrări de construire a reţelelor electrice care vor lega parcul eolian de reţeaua naţională de transport de energie electrică. Vor fi instalate până la sfârşitul anului 2015 cinci turbine, ai căror stâlpi lungi de 50 de metri au fost deja urcaţi pe munte.

În perioada următoare vor ajunge pe vârful Cucurbăta Mare din Apuseni, la 1.849 metri altitudine, şi elicele instalaţiilor de producere a energiei electrice. Peste jumătate din valoarea proiectului a însemnat achiziţia celor cinci turbine (14 milioane de euro). De asemenea, pentru realizarea reţelei electrice pe o distanţă de circa 12 kilometri s-au cheltuit aproape 3 milioane de euro.

Investitorul a fost nevoit să realizeze lucrări importante de amenajare a drumului pentru ca utilajele să poată urca pe cel mai înalt munte din Apuseni turbinele parcului eolian. Investiţia reprezintă o ”mană cerească” şi pentru Primăria comunei Avram Iancu, care va înregistra beneficii importante la bugetul local. Practic din impozitul plătit de investitor, bugetul comunei se va dubla. Obiectivul principal al proiectului este realizarea unui parc eolian cu o capacitate instalată de 11,5 MW, în scopul producerii de energie electrică din surse regenerabile, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul societăţii din Cluj-Napoca.

Iniţial, investiţia era estimată la 200 de milioane de euro, ceea ce ar fi presupus instalarea pe munte a aproximativ 40 de turbine eoliene. Din cauza lipsei finanţării prin refuzul băncilor de a credita o asemenea investiţie, iniţiatorii proiectului au găsit soluţia realizării parcului eolian cu ajutorul fondurilor europene, dar la o valoare de zece ori mai mică.

”Când eram tânăr pe acolo îmi petreceam vacanţele, că aşa era pe vremea aia. Nu era ca acum, când ne luăm viză şi plecăm în Statele Unite. Am fost şi eu la Muntele Găina cum au fost mulţi din Ardeal. Dar asta nu înseamnă că am ales să facem treaba asta în Apuseni din patriotism local. Acolo s-au făcut măsurători de-a lungul timpului, zona este trecută pe harta vânturilor din Romania. Nu e nimic hazardat. Cel care se ocupă de această afacere este Gărduş. El e administrator. Eu sunt doar asociatul lui”, declara Silviu Prigoană în urmă cu câţiva ani, înainte de a demara efectiv proiectul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax