ACTUALITATE
PARCĂRI ”Smart City” din decembrie, la Alba Iulia. 50 de locații monitorizate cu senzori wireless inductivi
Din decembrie, în municipiul Alba Iulia vor fi montați și testați 50 de senzori wireless ce permit detectarea locurilor de parcare libere sau ocupate, precum și a mașinilor parcate în locuri nepermise. Totodată, în trei clădiri municipale se vor instala kit-uri de colectare a datelor de la contorii de electricitate, gaze și apă, care vor ajuta la optimizarea costurilor la utilități.
Consilierii locali din municipiul Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de marți, 26 septembrie, un protocol de cooperare între municipiul Alba Iulia și compania Vegacomp Consulting SRL în cadrul proiectului pilot „Alba Iulia Smart City 2018”.
Protocolul care va fi încheiat cu compania Vegacomp Consulting SRL propune testarea de soluții inteligente în domeniul mobilității, prin monitorizarea zonelor de parcare permisă sau interzisă și al eficienței energetice.
Compania poate aborda astfel de soluții de nivel ridicat, având expertiză în zona comunicațiilor (în special pe fibră optică și radio – LoRa) și având în teste soluții asemănătoare în București și Constanța.
Prima soluție, „Smart Parking”, propune instalarea a 50 de senzori inductivi, ce permit detectarea locurilor de parcare libere sau ocupate, precum și a mașinilor parcate în locuri nepermise, cu opțiuni de senzori pentru locurile persoanelor cu handicap sau locurilor dedicate încărcării autovehiculelor electrice (acolo unde există stații de încărcare). Rețeaua de senzori va fi monitorizată pe rețeaua LoRa Orange existent în Alba Iulia, softul de parcare fiind Parking Plus (disponibil printr-un parteneriat deja existent). Suplimentar, aplicația proprie IOTIFY va permite generarea de rapoarte necesare administratorului parcării și primăriei, de tipul gradului de ocupare sau simulatorului de venituri.
Obiective propuse – parametri de evaluare:
- aducerea informației privind disponibilitatea locurilor de parcare cât mai aproape de cetățeni/turiști – număr de accesări ale aplicației Parking Plus în Alba Iulia
- monitorizarea ocupării locurilor de parcare și a utilizării acestora – grad de ocupare pe fiecare loc de parcare în anumite intervale de timp (zi, săptămână, lună, an) și grad de ocupare/parcare (pe toate locurile de parcare monitorizate de senzori)
- utilizarea senzorilor pentru servicii adiționale – grad de ocupare pe loc dedicat persoanelor cu handicap pe anumite intervale de timp, parcarea pe un loc ilegal sau dedicat automobilelor electrice, veniturile obținute sau posibil de obținut/estimate din utilizarea locurilor de parcare contra-cost
Costul soluției este de 7.500 de euro (pentru senzori cu materiale și instalare, > 8.500 de euro pentru montare în asfalt) la care se adaugă costul lunar de operare și întreținere de 150 euro/lună pentru toți cei 50 de senzori de parcare.
A doua soluție, „Smart Metering” propune instalarea în trei clădiri municipale de kit-uri de colectare a datelor de la contorii de electricitate, gaze și apă, cu posibilitatea monitorizării și altor parametri, funcție de senzori montați, sau de declanșare de alerte la depășirea unor parametri prestabiliți. Monitorizarea la distanță se va face prin sistemul LoRa Orange și o aplicație de monitorizare. Soluția poate fi una de cost redus, cu certe avantaje în zona eficienței energetice și a costurilor, ce poate reprezenta o etapă în dezvoltarea unui dispecerat municipal, urmând ca pentru o etapă ulterioară să fie analizată și varianta unei funcționări semi-autonome.
Soluția caută în primul rând soluții retro-fit, care să citească datele contoarelor existente. Pe contoarele existente se montează un cablu cu care se transmit datele către un transceiver, care are rolul de a transmite datele către un server și o aplicație Smart Metering, prin LoRa sau GPRS (sau alte tehnologii de comunicații). În cazul în care contorii existenți nu sunt compatibili sau nu este acceptată preluarea datelor de către operatori, se vor monta contori separați suplimentari.
Scopul aplicației nu este doar de a citi niște indecși, ci de a folosi în mod inteligent toate datele din contori pentru optimizarea costurilor utilităților. Aplicația va permite pe lângă vizualizarea consumatorilor foarte aproape de real-time pentru toate cele trei tipuri de contoare (electricitate, apă și gaz) și alerte care pot semnala pierderi de apă sau consumuri nejustificate de energie electrică. Echipamentul permite și montarea de senzori suplimentari (temperatură, umiditate, fum, gaz, etc.).
Costul soluției este de 2.700 de euro (ca materiale, 3.500 de euro cu contori) la care se adaugă un cost estimativ de 900 de euro pentru instalare și costul lunar de operare și întreținere de 10 euro/lună (pentru toate cele trei kituri de Smart Metering). Costul total estimat pe perioada protocolului este de 4.140 euro.
Soluțiile vor demara cu o etapă de analiză, stabilire a amplasamentelor și proiectare, urmând ca echipamentele să fie instalate rapid (circa 30 de zile), astfel încât să poată fi testate încă din luna decembrie 2017 și pe întreaga durată a anului centenar, parteneriatul având perioada de valabilitate până în martie 2019.
Soluțiile propuse în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City 2018 de către compania Vegacomp Consulting SRL vor fi finanțate în întregime de către aceasta pe perioada valabilității protocolului de colaborare, echipamentele ce urmează a fi testate având o valoare de circa 10.000 de euro, la care se adaugă costurile de instalare, întreținere și monitorizare.
La sfârșitul proiectului pilot, echipamentele vor putea fi folosite în continuare de către Primărie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
ABC
joi, 21.09.2017 at 08:28
Oare relicva aia de magazin „Unirea” – care este o piata cu etaje – cand o demolati?