Connect with us
Advertisement

Eveniment

Parlamentarii din Comisia Specială, scăpați cu jandarmii de furia străzii, la Cîmpeni. Peste 800 de persoane au protestat împotriva RMGC

Publicat

Câteva sute de localnici de pe Valea Arieşului au început să protesteze, miercuri, în jurul orei 17.00, şi la Cîmpeni, împotriva exploatării aurului în Munţii Apuseni. Protestatarii au scandat mesaje pentru „salvarea Roşiei Montane” şi  au fluturat steaguri tricolore. Este cel mai mare protest împotriva proiectului minier desfășurat până acum în județul Alba. Surse locale apreciază că la manifestație au participat în jur de 800-900 de oameni.

Manifestanţii au încrcat să atragă astfel atenţia asupra importanţei deciziei ce urmează să fie luată în zonă. Un protest similar s-a desfăşurat la Albac, de la ora 13.00.

La Câmpeni au fost  aşteptaţi şi membrii comisiei parlamentare, care a avut întâlniri la Roșia Montană cu autoritățile locale și cu ONG-urile care susțin proiectul minier al RMGC . Parlamentarii comisiei speciale au declarat că viita de la Roșia Montană a fost una de documentare.

UPDATE: ora 19,00: Fostul deputat Corneliu Olar și primarii din Albac și Horea n-au fost primiți de Comisia ”Roșia Montană” la întâlnirea cu ONG-urile de la Cîmpeni

Membrii Comisiei parlamentare Roşia Montană au participat, miercuri seară, la o întâlnire la Câmpeni cu opozanţii proiectului, respectiv cu reprezentanţi ai unor ONG-uri, societăţi comerciale şi asociaţii profesionale, care li s-au plâns că afacerile lor vor intra în faliment dacă va porni proiectul.

Comisia specială a sosit la Cîmpeni în jurul orei 19,00, și și-a stabilit ”cartierul general” într-o sală a restaurantului Regal din localitate . Acolo, cei 13 parlamentari din comisie s-au întâlnit cu reprezentanții organizațiilor care se opun proiectului minier și reprezentanți sau patroni de la câteva firme din zonă, medici, un preot și reprezentanți ai unor asociații profesionale ale producătorilor agricoli și a crescătorilor de animale. La întâlnire au încercat să participe și fostul deputat PDL  Corneliu Olar și primarii din Albac și Horea care n-au fost primiti de comisia parlamentară. Fostul deputat PDL Corneliu Olar s-a declarat împotriva proiectului minier.

Manifestanții s-au adunat în fața restaurantului unde s-a desfășurat întâlnirea cu parlamentarii.  Fluturând steaguri tricolore protestatarii au scandat  ”Salvati Roșia Montana”, ”Hoții” și” Ieși afară, comisie ordinară!”

Participanţii la întâlnire i-au informat pe membrii Comisiei speciale parlamentare Roşia Montană că se opun proiectului minier deoarece îl consideră periculos, iar pe de altă parte afacerile şi vieţile lor ar fi afectate dacă ar începe exploatările.

Reprezentantul unei societăţi comerciale care produce mobilier a declarat că afacerea sa va intra în faliment.

„Simpla suspiciune că produsele noastre au lemn dintr-zonă contaminată i-ar determina pe clienţi să nu le mai cumpere”, a spus acesta, adăugând că Ucraina nu are o industrie de prelucrare a lemnului din cauza accidentului de la Cernobîl.

„Cine îşi va asuma desfiinţarea unor locuri de muncă în fabricile noastre? Afacerile noastre nu înseamnă dezvoltare durabilă?”, a întrebat reprezentantul societăţii comerciale care produce mobilier.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Micilor Fermieri, Aurel Stan, a afirmat că agricultura reprezintă „o îndeletnicire importantă” a localnicilor, însă dezvoltarea exploatării miniere ar însemna ca agricultura din Munţii Apuseni să se oprească din dezvoltare, iar produsele să fie contaminte cu cianuri şi cu praf de metale grele.

Reprezentantul unui ONG ecologist, Ioan Uţiu, a afirmat că, în cazul în care proiectul ar porni, dispersia prafului de metale grele s-ar face pe o suprafaţă de 300 de kilometri.

“O exploatare de genul acesta nu ar trebui să aibă loc într-o zonă locuită cum este cea a Munţilor Apuseni. Există problema folosirii cianurii, dar îngrijorarea mea este legată şi de praful cu metale grele, iar dispersia acestuia s-ar face pe o suprafaţă de 300 de kilometri. Haideţi să facem o afacere împreună: luăm apa care iese din iaz, o îmbuteliem şi o servim la Parlament. Dumneavoastră aţi bea din ea? Vă spun eu că nu”, le-a spus Uţiu parlamentarilor.

În paralel, la poarta restaurantului s-au adunat câteva sute de protestatari care scandează lozinci împotriva proiectului minier: „Nu ne trataţi cu cianură”, „Vrem natură, nu cianură” şi „Apusenii nu gustă cianură”.

Printre protestatari s-au aflat şi câteva mame cu copii în cărucioare, pe care au amplasat afişe cu mesaje precum: “Vreau să cresc fără cianură”.

Parlamentarii din Comisia Specială Roșia Montană salvați cu jandarmii de furia străzii

UPDATE:  ora 20,00. Cei 13 parlamentarii din comisie au încercat să părăsească sediul restaurantului , însă protestatarii au blocat ieșirea și au încercat mai apoi să intre în curtea imobilului. Mulțimea s-a adunat în fața porții strigând ” Ieși afară, Comisie ordinară” și ”Demisia”.

După ce parlamentarii au stat circa 15 minute în curtea restaurantului, jandarmii au reuşit să elibereze drumul, astfel că aceştia au putut pleca, protestatarii reuşind să lovească de câteva ori microbuzul în care se aflau aceştia.

 

sursa foto: facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. mine

    joi, 26.09.2013 at 11:25

    In articol apare la inceput fraza: „************” Aceasta fraza este total eronata deaorece se contrazice si cu restul articolului si cu alte stiri precum: (***)

    • moderatorul de serviciu

      joi, 26.09.2013 at 11:35

      @mine, ai dreptate. multumim. am verificat si am rectificat. Multumim frumos.

  2. cristian

    joi, 26.09.2013 at 12:32

    ieri la Campeni, MII de oameni (nu sute), au transmis un mesaj DUR Comisiei: SA NU SE JOACE CU MOTII!!
    abia au reusit sa treaca printre oamenii furiosi… E tot mai clar ca, indiferent ce se hotaraste la Bucuresti, MOTII vor scoate RMGC-ul afara din Apuseni si din Romania!!
    NO GATA cu MINCIUNA SI CORUPTIA GOLDULUI!!
    AFARA CU EI!!

    • moldoveanul

      joi, 26.09.2013 at 16:56

      bravo…cu proteste pasnice nu facem nimic. bravo motilor, bravo romani din apuseni, nu suntem prostii nimanui, iar politicienii sunt angajatii nostri, si nu stapanii nostri! bravo de 10 ori!!

  3. Rusu Mirel

    luni, 18.11.2013 at 16:23

    Protestele se fac in mod pasnic!.. rusine celor care doar prin violenta isi pot spune opinia!!!!…noi chiar vrem minerit la ROSIA MONTANA, e unica sansa la un viitor prosper al zonei noastre!!!

  4. Tudor Pop

    luni, 25.11.2013 at 23:24

    Vechile exploatari miniere de la Rosia Montana, facute fara protejarea mediului, au lasat urme adanci, vizibile astazi din plin la Rosia Montana. In premiera pentru Romania, RMGC a creat o statie pilot de epurare a apelor acide. Doua tehnologii moderne au fost testate, obtinandu-se rezultate impresionante. Dovezile in acest sens sunt pestii care traiesc acum in acvariile cu apa ce provine din fostele galerii miniere si care a trecut prin procesul de curatare. Statia se poate vizita gratuit.

  5. Edy Sarbu

    joi, 28.11.2013 at 20:56

    Noi vrem un minerit modern si responsabil, vrem locuri de munca, vrem un mediu curat si o dezvoltare durabila a zonei. Aceasta este dorinta comunităţii si vom lupta pentru bunastare. Speram ca toti romanii sa-si dea seama de minciunile opozantilor care nu au facut niciodata altceva decat sa critice fara argumente, sa intimideze autoritatile care trebuie sa ia o decizie in relansarea mineritului din Apuseni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement