Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii vor să înființeze Agenția Națională de Prevenție în Sănătate. Printre atribuţii, achiziţionarea de vaccinuri


Publicat

sanatate tensiune arteriale medicSenatorii și deputații propun, printr-un proiect de act normativ, o nouă lege în Sănătate, care să se ocupe doar de prevenția cetățenilor. Proiectul prevede înființarea unei noi agenţii guvernamentale, respectiv Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate (ANPS), parlamentarii motivând că “prevenţia în sănătate este obligaţia pe care statul roman şi-o asumă faţă de cetăţenii săi, precum şi obligaţiile pe care şi le sumă cetăţenii în privinţa sănătăţii lor”.

Agenţia de Prevenţie în Sănătate va avea o strategie pe termen mediu şi lung, materializată sub forma unui program naţional, aprobat de Guvern, cu avizul Ministerului Sănătăţii şi prezentat Parlamentului, la investirea guvernului, odată cu programul de guvernare.

Agenţia va fi finanţată de la bugetul de stat, va fi în directa coordonare a Guvernului, dar va reîngloba toate structurile şi organismele din Ministerul Sănătăţii care au atribuţii, în acest moment, pe prevenţie.

Activitatea exercitată de ANPS se referă la:

– promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate

– analiza, monitorizarea şi evaluarea riscurilor pentru sănătate

– reducerea imactului factorilor de risc în populaţia generală şi în grupurile vulnerabile

– prevenirea şi combaterea bolilor infecto-contagioase

– prevenirea şi depistarea precoce a bolilor cronice

– modalităţi de organizare a activităţilor preventive în sistemul de sănătate

– activităţi de comunicare

– activităţi integrative şi multisectoriale referitoare la politici de prevenţie specifice

ANPS va avea, potrivit proiectului legislativ, pe lângă proiectele legislative necesare în domeniu, studii sau analize, posibilitatea achiziţiei de vaccinuri, dispunerea de măsuri şi aplicarea de sancţiuni şi „crearea unui mecanism transparent de rambursare a activităţii medicilor, respectiv plată per rezultat”.

Noua agenție va fi condusă de un Consiliu format din 11 membri, fiecare dintre aceştia fiind propus de o altă instituţie – Preşedinţie, Camera Deputaţilor, Senatul României, Comisia Naţională de Prognoză, Institutul de Statistică şi 6 membri propuşi de societăţile medicale profesionale, prin rotaţie. ANPS va fi controlată de către Ministerul Sănătății.

Documentul face referire și la cetăţenii care vor să participe la programele Agenţiei de Prevenţie. Aceştia ar putea beneficia de stimulente financiare din partea CNAS precum și a asigurătorilor privați. Cei care refuză participarea la acțiunile de prevenție pot suporta parțial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cătălin Bregar, paramedicul anului la ISU Alba. A participat la peste 1000 de intervenții de acordare prim ajutor medical

Publicat

Plutonierul adjutant Cătălin Laurențiu Bregar a fost desemnat paramedicul anului la ISU Alba. Acesta a participat la 1.013 intervenții de acordare prim ajutor medical. 

Potrivit ISU Alba, plutonierul adjutant Cătălin Laurențiu Bregar a fost recompensat de către comanda instituției pentru merite deosebite și curaj pe timpul operațiunilor de intervenție desfășurate în anul 2020, acesta fiind desemnat paramedicul anului.

Diploma de merit a fost oferită subofițerului de doctorul Aurel Crișan – medic șef UPU-SMURD.

Subofițerul din cadrul Detașamentului de Pompieri Alba Iulia, s-a remarcat în decursul anului 2020, și nu numai, având cele mai multe intervenții SMURD, toate acestea fiind îndeplinite cu profesionalism.

„Îl felicităm pe colegul nostru și ii urăm sa păstreze aceeași abnegație în salvarea aproapelui”, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Simulare de incendiu și exercițiu de evacuare a personalului și a pacienților, la Spitalul Orășenesc Câmpeni

Publicat

O simulare de incendiu a avut loc miercuri, 3 martie, la Spitalul Orășenesc Câmpeni. Exercițiul a fost organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență – Stația de Pompieri Câmpeni. 

„Am participat miercuri, 3 martie 2021, la o simulare de incendiu organizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență – Stația de Pompieri Câmpeni, la Spitalul Orășenesc Câmpeni.

Pe lângă exercițiul care simula stingerea unui incendiu a avut loc și un exercițiu de evacuare, atât a personalului medical cât și a pacienților.

Toate părțile implicate în această simulare s-au descurcat bine iar personalul medical și auxiliar al spitalului a demonstrat că este bine instruit.

Prin aceste exerciţii se urmăreşte instruirea şi pregătirea pentru intervenţie în situaţii de urgenţă a personalului din cadrul spitalului, precum şi pregătirea echipajelor de intervenţie.

Asemenea exerciţii, precum şi verificarea instalaţiilor de intervenţie şi stingere a incendiilor vor avea loc şi în perioada următoare pentru a preveni producerea unor situaţii de urgenţă care ar putea pune în pericol viaţa pacienţilor sau a personalului medical”, a scris primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca, pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avocatul Poporului: Toate pensiile speciale pot fi desființate, cu excepția celor ale magistraților

Publicat

Toate pensiile speciale pot fi desființate, cu excepția celor ale magistraților, dacă parlamentarii vor dori, spune Avocatul Poporului, Renate Weber. Aceasta afirmă că la desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a primit multe telefoane de la liberali să atace actul normativ.

„Vai de mine! Mi-au înroșit telefonul. Niciodată… Eu, de când sunt în funcția asta, niciodată nu am primit atâtea telefoane câte telefoane am primit pentru pensiile parlamentarilor. Cei mai mulți erau din PNL. În toată perioada asta (m-au sunat – n.r.) să atac la CCR. Cei care m-au sunat nu mai erau parlamentari. În loc să se ducă să facă lobby la colegii lor de partid, făceau la mine, să atac, când o să fie votată. La un moment dat chiar așa mi s-a spus: ce mai ai de pierdut, oricum te revocă. Cam ăsta e caracterul oamenilor care nu vor să înțeleagă că nu am motiv de neconstituționalitate”, a declarat la TVR Renate Weber, potrivit Mediafax.

Ea a precizat că CCR a decis că doar pensiile speciale ale magistraților nu pot fi desființate.

„Am o decizie a CCR care spune foarte frumos că o singură categorie profesională, cea a magistraților, are suport constituțional pentru acest tip de pensie de serviciu. Deci, au început cu parlamentarii. Dacă mâine vor, mâine pot să dea legi pentru fiecare celelalte categorii”, a adaugă Weber.

Deputaţii şi senatorii au votat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, proiectul adoptat fiind iniţiat de PSD. Decizia a fost luată cu voturi 357 „pentru” şi niciun vot împotrivă, în timp ce parlamentarii UDMR nu au votat.

sursa: digi24.ro, mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Vincze András a fost numit subprefect de Alba din partea UDMR

Publicat

Vincze András a fost numit subprefect de Alba, din partea UDMR, în cursul zilei de miercuri, 3 martie, a declarat pentru alba24.ro, președintele organizației județene a formațiunii, Ladányi Árpád.

Acesta este consilier local al formațiunii în comuna Unirea și a terminat studiile la Universitatea ”Spiru Haret”.

András a obținut postul de subprefect în urma negocierilor la nivel național purtate între PNL, USR PLUS și UDMR. Deși postul era atribuit fostului viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Alba Iulia, Paul Voicu, în urma negocierilor PNL a pierdut postul în favoarea UDMR-ului.

Potrivit declarației de avere disponible pe integriate.eu, Vincze Andras deține alături de soția sa mai multe parcele de teren, o casă și un  automobil Volkswagen fabricat în 2005.

Pe lângă Vincze András a fost numit în funcția de subprefect și Viorel Rașcovici, din partea USR PLUS. Fostul polițist Viorel Rașcovici, și-a trecut în CV că a urmat studii superioare la o universitate aflată la momentul respectiv în centrul unui scandal cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

CITEȘTE ȘI: Probleme în CV-ul subprefectului propus de USR în Alba. Rașcovici, fost polițist, a absolvit o ”universitate” închisă de ANPC

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate