Actualitate
Parlamentarii vor să înființeze Agenția Națională de Prevenție în Sănătate. Printre atribuţii, achiziţionarea de vaccinuri
Senatorii și deputații propun, printr-un proiect de act normativ, o nouă lege în Sănătate, care să se ocupe doar de prevenția cetățenilor. Proiectul prevede înființarea unei noi agenţii guvernamentale, respectiv Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate (ANPS), parlamentarii motivând că “prevenţia în sănătate este obligaţia pe care statul roman şi-o asumă faţă de cetăţenii săi, precum şi obligaţiile pe care şi le sumă cetăţenii în privinţa sănătăţii lor”.
Agenţia de Prevenţie în Sănătate va avea o strategie pe termen mediu şi lung, materializată sub forma unui program naţional, aprobat de Guvern, cu avizul Ministerului Sănătăţii şi prezentat Parlamentului, la investirea guvernului, odată cu programul de guvernare.
Agenţia va fi finanţată de la bugetul de stat, va fi în directa coordonare a Guvernului, dar va reîngloba toate structurile şi organismele din Ministerul Sănătăţii care au atribuţii, în acest moment, pe prevenţie.
Activitatea exercitată de ANPS se referă la:
– promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate
– analiza, monitorizarea şi evaluarea riscurilor pentru sănătate
– reducerea imactului factorilor de risc în populaţia generală şi în grupurile vulnerabile
– prevenirea şi combaterea bolilor infecto-contagioase
– prevenirea şi depistarea precoce a bolilor cronice
– modalităţi de organizare a activităţilor preventive în sistemul de sănătate
– activităţi de comunicare
– activităţi integrative şi multisectoriale referitoare la politici de prevenţie specifice
ANPS va avea, potrivit proiectului legislativ, pe lângă proiectele legislative necesare în domeniu, studii sau analize, posibilitatea achiziţiei de vaccinuri, dispunerea de măsuri şi aplicarea de sancţiuni şi „crearea unui mecanism transparent de rambursare a activităţii medicilor, respectiv plată per rezultat”.
Noua agenție va fi condusă de un Consiliu format din 11 membri, fiecare dintre aceştia fiind propus de o altă instituţie – Preşedinţie, Camera Deputaţilor, Senatul României, Comisia Naţională de Prognoză, Institutul de Statistică şi 6 membri propuşi de societăţile medicale profesionale, prin rotaţie. ANPS va fi controlată de către Ministerul Sănătății.
Documentul face referire și la cetăţenii care vor să participe la programele Agenţiei de Prevenţie. Aceştia ar putea beneficia de stimulente financiare din partea CNAS precum și a asigurătorilor privați. Cei care refuză participarea la acțiunile de prevenție pot suporta parțial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News