Connect with us
Publicitate

Actualitate

Parlamentul European a adoptat „Constituția internetului”. Norme de combatere a conținutului online ilegal

Publicat

Eurodeputații au votat la Strasbourg „Actul privind serviciile digitale”, considerat o „constituție a internetului”, care stabilește norme de combatere a conținutului ilegal online și de creștere a transparenței algoritmilor utilizați de site-uri.

Propunerea legislativă vizează crearea unui spațiu digital mai sigur în care drepturile utilizatorilor să fie protejate, inclusiv prin norme de combatere a produselor, serviciilor sau conținuturilor ilegale online, de sporire a responsabilității și a transparenței algoritmilor și de abordare a moderării conținutului, arată un comunicat al Parlamentului European.

Ce presupune acest act legislativ:

  • Mai multe opțiuni bazate pe publicitate fără urmărire și interzicerea utilizării datelor unui minor pentru anunțuri publicitare direcționate
  • Beneficiarii serviciilor ar avea dreptul de a solicita despăgubiri pentru daunele suferite
  • Evaluări obligatorii ale riscurilor și o mai mare transparență în ceea ce privește algoritmii pentru combaterea conținutului dăunător și a dezinformării

Informațiile PE precizează că proiectul de lege definește responsabilități clare pentru furnizorii de servicii intermediare și, în special, pentru platformele online, cum ar fi rețelele sociale și platformele multilaterale.

Acesta stabilește un mecanism de „notificare și acțiune”, precum și garanții pentru eliminarea conținutului ilegal.

„Platformele online foarte mari vor face obiectul unor obligații specifice, deoarece riscurile pe care le prezintă în ceea ce privește diseminarea atât a conținutului ilegal, cât și a conținutului dăunător, inclusiv a dezinformării, sunt mai mari”, mai transmite PE.

Europarlamentarul Alexandra Geese, raportor din umbră în cadrul Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor, spune că „o constituție digitală a Europei este de mult așteptată.

Parlamentul European intră în negocierile tripartite cu o poziție puternică: giganții tehnologici precum Facebook sau Google nu mai trebuie să poată monopoliza controlul în ecosistemul nostru digital. Cu această legislație, UE va putea combate riscurile sistemice și proteja libertatea de exprimare”.

Sursă: G4Media.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate