Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Parteneriat RMGC – Consiliul Local Roşia Montană: Vechile clădiri ale Primăriei şi şcolii din comună vor fi transformate în unităţi hoteliere

Publicat

Stadiul lucrărilor de restaurare ale clădirilor istorice şi cele de cercetare din siturile arheologice din zona Roşia Montană au fost printre obiectivele celei de-a cincea reuniuni de lucru a Grupului Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roșia Montană (GIMPCRM), ce a avut loc sâmbătă. Cele două clădiri ale vechii şcoli şi fosta primărie din localitate sunt în plin proces de restaurare, în urma căruia, pe baza unui proiect de colaborare între Consiliul Local Roşia Montană şi RMGC, acestea vor deveni unităţi hoteliere.

După cum susţin reprezentanţii GIMPCRM, cele două imobile presupun lucrări de restaurare foarte complexe, finalizarea lor fiind estimată pentru vara anului viitor când, în urma discuțiilor avute cu autoritățile locale, urmează a fi transformate în unități hoteliere. Proiectul este gândit ca un parteneriat între RMGC si Consiliul Local Rosia Montană și își propune să acopere un gol existent în localitate, prin lipsa unor spaţii de cazare de calitate.

Reuniunea Grupului a avut loc ca parte a procesului de monitorizare a cercetărilor arheologice și a lucrărilor de restaurare a clădirilor istorice desfășurate în localitate, în cadrul programelor de patrimoniu derulate de către „Roșia Montană Gold Corporation” (RMGC).

Lucrările de restaurare a clădirii vechii primării a localității sunt coordonate de arh. Mircea Sabău Tătar, Grupul recomandând demararea procesului de întocmire a dosarului de clasare a clădirii ca monument istoric.

În ceea ce priveşte lucrările de cercetare arheologică, membrii GIMPCRM au vizitat galeria Cătălina-Monulești unde, împreună cu dr. Beatrice Cauuet și dr. Paul Damian, au analizat stadiului actual al acestora și oportunităţile de amenajare spre vizitare a galeriei, precum și situația depozitului de artefacte și arhiva cercetărilor arheologice desfășurate în zonă. Specialiștii din cadrul GIMPCRM sprijină intenția de a da galeriei o destinație turistică. Galeriile romane, medievale si moderne unde au fost descoperite artefacte din lemn destinate evacuării apelor subterane urmează a fi amenajate pentru vizitare, inclusiv prin folosirea tehnicilor de replicare a artefactelor, în scopul de a oferi publicului accesul la toate stadiile de evoluție a procesului de exploatare a aurului pe care galeria Cătălina-Monulești le prezintă.

De asemenea, GIMPCRM susţine reluarea Programului Național de Cercetare ”Alburnus Maior”, pentru asigurarea continuității cercetărilor și a circulației informației științifice. Au fost recomandate, de asemenea, continuarea cercetărilor la Orlea și Păru Carpeni și reluarea seriei de publicații științifice, pentru mediatizarea rezultatelor cercetărilor de la Roșia Montană, întreprinse atât de arheologii români, cât și de cei străini.

Tot ca o recomandare este privită continuarea demersurilor pentru restaurarea, conservarea tuturor artefactelor descoperite în cercetarea arheologică şi depozitarea/arhivarea conformă a acestora.

În plus, GIMPCRM susţine un proiect de reconstituire, cu ajutorul tehnologiei 3D, a galeriilor și construcțiilor romane descoperite în Roșia Montană, precum și a artefactelor descoperite în cursul cercetărilor, pentru a fi folosite în cadrul expoziției locale.

La întâlnirea de sâmbătă au participat: membrii GIMPCRM – Alexandru Vulpe (preşedintele Secţiei de Arheologie şi Ştiinţe Istorice a Academiei Române), Răzvan Thedorescu (membru al Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audio-Vizual a Academiei Române, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene – UNESCO), Nicolae Gudea (Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca), Vasile Moga (Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia), Ioan Opriş (Universitatea „Valahia” din Târgovişte), Augustin Ioan (Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti), Alexandru Diaconescu (Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca), Florin Anghel (Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius” din Constanţa) şi invitaţii – Beatrice Cauuet (coordonatorul lucrărilor de cercetare arheologică, în vederea amenajării turistice, din Galeria Cătălina-Monulești), Paul Damian (Muzeul Național de Istorie a României) și Katalin Moscu (coordonator al lucrărilor de restaurare a clădirilor din centrul vechi al localității).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Catalina

    luni, 14.11.2011 at 08:13

    Ma bucur sa citesc ca din niste cladiri vechi si pe punctul de a se prabusi, fara a mai putea fi recuperate, se poate face ceva util, care sa-i ajute pe rosieni sa o duca mai bine: dezvoltarea turismului din care toti localnicii pot avea de castigat.

  2. irina

    luni, 14.11.2011 at 15:17

    a se observa ca de restaurarea patrimoniului arhitectural si de dezvoltarea turismului tot rmgc se ocupa, nici urma de opozantii proiectului. aceia stiu doar sa protesteze, sa faca ceva cu adevarat benefic pentru zona, nu!

  3. Geta

    luni, 14.11.2011 at 16:56

    Sunt curioasa daca rmgc va mai face ceva pentru zona respectiva si dupa ce isi va lua partea…

  4. Alina

    marți, 15.11.2011 at 12:17

    O initiativa bine integrata in strategia de dezvoltare. Se vrea dezvoltarea turismului pentru zona respectiva dar nu exista unitati de cazare… De la vara se pare ca vor avea…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax