Connect with us
Publicitate

Eveniment

Pârtiile de schi de la Arieşeni şi Domeniul Schiabil Şureanu, pregătite pentru turişti. Vezi care sunt traseele funcţionale şi tarifele

Publicat

Sezonul de iarnă la Domeniul Schiabil Şureanu se deschide vineri, 13 decembrie, iar la Arieşeni încă de săptămâna trecută iubitorii sporturilor de iarnă au putut testa pârtiile. Din cele opt pârtii, în acest weekend vor fi funcționale doar trei (posibil doar pârtiile din zona Curmăturii). Celelalte cinci (de pe vârfurile Aușel și Șureanu) vor fi, probabil, închise. Stratul de zăpadă bătătorită măsura, joi, aproximativ 30 cm grosime, fiind ideal pentru schi și snowboard. Predomină, în off-piste, zăpada tip powder, cu grosimi de aproximativ 1 m. Cele două pârtii de la Arieşeni, Vârtop 1 şi Vârtop 2 sunt funcționale. Pârtia Piatra Grăitoare (situată în județul Bihor) nu este încă deschisă. Predomină, în off-piste, zăpada de tip powder, dar grosimea stratului natural nu depășește 30-35 cm.

Având în vedere condițiile severe de iarnă care au cuprins zona de munte, ninsorile abundente și vremea extrem de rece, pârtiile de la Șureanu, la peste 2.000 m altitudine sunt perfect practicabile pentru acest început de sezon. În acest sfârşit de săptămână nu va ninge, iar cei care vor ajunge pe cele opt pârtii, care totalizează 10 km, vor avea parte de cer senin și vreme geroasă, o vreme ideală pentru schi și snowboard. Temperaturile se vor încadra între -10 și 0 grade Celsius. Vântul va sufla slab, posibil mai intens la altitudini de peste 1.800 m. Vizibilitatea pe pârtii este maximă, nefiind afectată de condițiile meteo.

Pentru detalii despre starea pârtiilor, puteţi contacta personalul Domeniului Schiabil Șureanu la nr. de telefon 0258/738 121 sau 0258/738 102.

Accesul spre Domeniul Schiabil Şureanu se poate face pe ruta Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanța față de Sebeș este de 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil oricărui tip de autovehicul.

Drumul între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu este accidentat și îngust; deasemenea este deszăpezit și practicabil pentru orice tip de autovehicul. Având în vedere ninsorile abundente din ultima perioadă, dar și vremea rece, drumul este acoperit de zăpadă înghețată, ceea ce îl va face mai ușor practicabil. Şoferii nu trebuie să uite să îşi doteze maşinile cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante, pentru care este bine să faceți o probă de montare acasă.

Teleschiul „Curmătura” va funcționa în regim normal, între orele 9.30 – 16.30. Este posibil ca telescaunul de pe vârful Aușel și teleschiul de pe vârful Șureanu să fie oprite în acest weekend.

De serviciile turistice se vor ocupa salvamontiştii care pot fi găsiţi la baza pârtiilor; iar cei care nu s-au mai urcat pe schiuri sau snowboard pot apela la monitori de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoane, dar şi la monitori de schi & snowboard la baza pârtiilor. Centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor, trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu şi unități de cazare la Oașa, în Luncile Prigoanei și în Poarta Raiului sunt alte servicii turistice de care pot beneficia turiştii.

În ceea ce privește tarifele pornesc de la o urcare + o coborare cu telescaunul, 10 lei, iar cei care doresc să își facă abonamente cu puncte sau pe perioada zile în care se află pe pârtii vor plăti:

3 puncte: 15 lei adulti/10 lei copii

6 puncte: 25 lei adulti/20 lei copii

12 puncte: 45 lei adulti/40 lei copii

20 puncte: 60 lei adulti/55lei copii

1 zi: 85 lei adulti/80 lei copii

1 ora: 25 lei adulti/20 lei copii

2 ore: 45 lei adulti/40 lei copii

4 ore: 65 lei adulti/60 lei copii

În cazul abonamentelor cu puncte, pe fiecare instalație se punctează separat: teleschiuri – 1 punct, telescaun – 2 puncte . Este interzisă păstrarea cartelelor magnetice lângă telefoanele mobile, existând riscul demagnetizarii. Cartelele demagnetizate sau nefolosite în întregime nu se schimbă. Persoanele cu vârsta de maxim 12 ani beneficiază de abonamentele pentru copii.

La Arieșeni, la o altitudine de 1.400 de m cu o lungime a pârtiilor, de 3 km sezonul de iarnă s-a deschis săptămâna trecută la pârtiile Vârtop 1 şi Vârtop 2.. Stratul de zăpadă este suficient pentru această perioadă, astfel vremea va fi rece, cu cer senin, ideală pentru schi și snowboard.

Accesul se face pe traseul Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75), astfel că distanţa de 120 km poate fi parcursă în aproximativ 2 ore şi jumătate.

Stratul de zăpadă bătătorită atinge aproximativ 15 cm, fiind potrivit pentru practicarea sporturilor de iarnă.

La Arieșeni va fi vreme frumoasă în weekend, cu cer senin. Temperaturile se vor încadra între -12 și 1 grad Celsius. Ca atare, vremea va fi potrivită pentru schi. Vizibilitatea pe pârtie este maximă, nefiind afectată de condițiile meteo.

Cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până duminică, între orele 9.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalație de nocturnă, asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Partia Vârtop 1 cu o suprafață schiabilă de 80.000 mp medie, iar lungimea de înclinare, 1.000 m

Program: luni-duminica 9:00-17:00

Nocturna: vineri-sâmbătă 17:00-20:00

Preț teleschi – adulti: 5 lei, copii: 3 lei (copii până la 14 ani ), fără abonament

Pârtia Vârtop 2 are o lungime de 430 m

Program: luni-joi 10:00-17:00

Nocturnă: vineri-duminică 10:00-20:00

Preț teleschi: adulți 3 lei (1-10 urcari), copii 2 lei (1-10 urcări)

Accesul se face și pe baza cartelei magnetice: peste 10 urcări, prețul poate ajunge la 2.5 lei/adult sau 1.5 lei/copil.

Se recomandă să evitați vitezele mari și alunecarea fără a efectua ocoliri, în special în zona de sosire, să vă respectați reciproc pe pârtie și reduceți viteza când vă deplasați pe lângă grupurile de elevi care se află în timpul lecțiilor de schi/snowboard şi să folosiți echipament adecvat pentru sporturile de iarnă (cască, apărători, armuri pentru coloana vertebrală).

sursa: Serviciul Turism, CJ Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate