Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PAȘTELE CATOLIC sărbătorit în Europa cu restricții suplimentare chiar și în carantină. Măsurile luate de țările din UE

Publicat

Catolicii și protestanții sărbătoresc pe 4 aprilie Paștele, o sărbătoare marcată, pentru al doilea an la rând, de restricții anti-COVID, dar, în majoritatea statelor, nu la fel de dure ca anul trecut.

În apropierea sărbătorii, cele mai multe țări din Europa au înăsprit restricţiile de Paște şi îi îndeamnă pe oameni să rămână în case și să reducă deplasările.

Vezi și Măsurile anti-Covid aplicate în Europa. Situația prezentată de Deustche Welle din mai multe țări ale Uniunii Europene

Franța intră în carantină totală de sâmbătă, iar deplasările după ora 19.00 sunt interzise, iar noi restricții au fost anunțate și în Italia.  Italia impune și ea restricții dure, iar Paștile pot fi sărbătorite în casă cu doar doi invitați.

De asemenea, Vaticanul se pregăteşte pentru al doilea Paşte în format restrâns, relatează The Guardian.

Măsurile din Europa însă nu sunt la fel de dure ca anul trecut, când Paștele catolic a fost sărbătorit cu bisericile închise.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Astfel, pentru al doilea an la rând, cele mai multe țări europene vor sărbători Paștele cu alte măsuri pentru a limita adunările mari, dar și deplasările oamenilor scrie Aktual24.ro.

Lockdown strict în toata Italia de Paste. Deplasările neesentiale sunt interzise, Piata Sfantul Petru este goala

Italia, țara europeană cu cei mai mulți catolici, a decis să prelungească restricțiile, care presupun închiderea restaurantelor și a magazinelor, până la finalul lunii aprilie.

Italia a intrat într-un lockdown strict de trei zile pentru a încerca să prevină o creştere a cazurilor Covid-19 ca urmare a sărbătorii Paştelui catolic, relatează BBC, citată de news.ro.

Toate regiunile se află acum în „zona roşie” – cel mai înalt nivel de restricţii – întrucât ţara se luptă cu un al treilea val al pandemiei, cu aproximativ 20.000 de cazuri noi pe zi.

Deplasările neesenţiale sunt interzise, dar oamenilor li se permite să stea la masa de Paşte în casele lor împreună cu alţi doi invitaţi.

Vezi și PAȘTELE CATOLIC 2021 în România: Restricții ridicate până la ora 2:00 în noaptea de Înviere. De câte zile libere beneficiază angajaţii

Bisericile sunt, de asemenea, deschise, dar credincioşilor li s-a cerut să participe la slujbele religioase care se desfăşoară în apropierea caselor lor.

Pentru al doilea an consecutiv, Papa Francisc îşi va transmite mesajul de Paşte din piaţa Sfântul Petru goală. Papa Francisc a condus vineri seara procesiunea ”Drumul Crucii” pe esplanada bazilicii Sfântul Petru, însă pentru al doilea an consecutiv devoţiunea a avut loc fără public

YouTube video

După sfârşitul acestui weekend de sărbătoare, diferite regiuni vor rămâne în restricţiile „zonei portocalii” sau „zonei roşii” până la sfârşitul lunii.

Guvernul italian a anunţat că 70.000 de ofiţeri de poliţie în plus vor ajuta la supravegherea la nivel naţional a respectării regulilor.

Restricţiile din Italia apar în timp ce ţările din întreaga Europă încearcă să controleze o creştere a cazurilor de virus, luptând în acelaşi timp cu întârzierile de vaccinare.

În total, 110.328 de persoane au murit din cauza coronavirusului în Italia şi au existat 3.629.000 de infecţii confirmate.

Citește și PAȘTELE CATOLIC 2021: Peste un milion de credincioși din România sărbătoresc Paștele în acest weekend. Câți sunt din Alba

Duminică, Papa Francisc va oficia liturghia de Paște tot în cadru restrâns, iar tradiționalul mesaj Urbi et Orbi va fi transmis către o piață goală, din cauză că nici în acest an credincioșii nu vor fi prezenți în Piața Sfântul Petru.

Spania: Restricții privind călătoriile între regiuni pentru spanioli, dar nu și pentru străini

Spaniolii marchează și ei un Paște sub semnul restricțiilor. În Andaluzia, regiunea unde în Săptămâna Mare au loc parade pe străzile orașelor, au fost organizate celebrări foarte limitate.

În unele orașe, oamenii au cântat la tobe de la balcoane, într-o încercare de a nu renunța la tradiție.

Televiziunile spaniole difuzează reportaje cu oamenii care stau la coadă pentru a intra în biserică să se roage. O femeie în vârstă a spus, cu ochii în lacrimi la postul de televiziune spaniol Antena3, că nu a ieșit de un an din casă.

Numărul celor care au voie în biserică este limitat, pentru a fi respectată distanțarea socială.

Bisericile sunt deschise , iar acest lucru este o schimbare față de anul trecut.

În întreaga Spanie sunt impuse restricții, diferite de la regiune la regiune. În cele mai multe, restaurantele se închid la ora 18.00, iar carantina de noapte intră în vigoare de la ora 22.00.

Oamenii nu au voie să călătorească dintr-o regiune în alta, decât pentru o urgență, iar această restricție este aplicată pentru întreaga Spanie.

Această restricție i-a nemulțumit pe oameni, mai ales pentru că în acest timp străinii pot veni în țară, fie cu avionul, fie cu mașina, dacă prezintă un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Străinii pot veni pe plajele spaniole, dar nu toți spaniolii pot ajunge la ele.

Portugalia, măsuri speciale pentru cei care vor să vină în țară

Portugalia a trecut prin cele mai critice momente din criza COVID-19 în ianuarie, după ce restricțiile au fost relaxate în perioada Crăciunului. Acum, oficialii nu vor să riște o nouă criză a locurilor libere din ATI.

Săptămâna trecută, ministerul de interne a anunțat că toate persoanele care sosesc din țări cu o rată de incidență de peste 500 de cazuri la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile, ar trebui să intre în carantină pentru două săptămâni.

În plus, toți cei care intră în țară trebuie să arate un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

În weekendul de Paște, locuitorii țării au și ei deplasările limitate, notează Associated Press. Doar cei care au motive întemeiate pot ieși din oraș, fiind interzise călătoriile către zonele turistice.

După weekendul pascal, adică de luni, 5 aprilie, Portugalia va lua în calcul relaxarea mai multor restricții, inclusiv deschiderea teraselor și a muzeelor.

Franța, în carantină pentru o lună

Franța a luat noi măsuri dure pentru a limita răspândirea COVID-19, după ce numărul infectărilor a început să crească alarmant.

„Vom pierde controlul, dacă nu ne mișcăm acum”, a spus președintele Macron, într-un discurs televizat, în care a prezentat noile restricții.

Sunt închise toate magazinele considerate neesențiale, iar oamenii nu au voie să se îndepărteze mai mult de 10 kilometri de locuința lor.

Au fost însă adoptate măsuri mai puțin dure, doar pentru weekendul pascal. Macron a spus că va exista o „toleranță” pentru cei care vor să meargă mai departe de 10 kilometri de casă, până luni, la ora 19.00.

Altfel spus, în acest weekend, restricțiile de circulație au fost suspendate, dar oamenii tot sunt nevoiți să respecte distanțarea socială și să poate mască de protecție.

Față de anul trecut, restricțiile de acum sunt categoric mai puțin dure. Deplasările puteau fi făcute atunci doar pe o rază de un kilometru în jurul locuinței.

Germania: Întâlniri permise pentru maxim cinci persoane, provenite din două locuințe

Germania se confruntă cu un număr foarte mare de infectări și a luat în calcul un lockdown total de Paște, la care a renunțat ulterior.

De aceea, germanii pot călători în străinătate, iar mulți dintre ei au plecat pentru a-și petrece vacanța de Paște în destinații mai călduroase.

Sosirea excursioniștilor germani în Creta sau Mallorca a stârnit chiar unele critici din partea localnicilor. Dar critici pentru cei care au părăsit țara au existat și în Germania, unde cetățenii sunt la rândul lor supuși unor restricții aspre.

Excursiile prin țară sunt descurajate, iar hotelurile din țară pot să primească călători doar „în scopuri necesare și non-turistice”.

În schimb, în weekendul pascal, nepoții se pot întâlni cu bunicii în acest weekend, dar asta cu condiția ca grupul să fie unul restrâns, nicidecum o reuniune familiară numeroasă. Mai exact, nu mai mult de cinci persoane din două locuințe diferite au voie să se reunească.

Liturghiile însă vor fi în mare parte doar online, iar acolo unde au loc liturghii, credincioșii vor fi nevoiți să respecte distanțarea socială.

„Din nou, sărbătorile pascale sunt umbrite de pandemia de coronavirus. Dar bisericile din Germania se tem mai ales că îşi vor pierde însemnătatea în societate”, scrie Deutsche Welle.

Și asta pentru pentru că, pentru al doilea an la rând, bisericile vor rămâne în mare parte.

„Băncile din biserici nu pot fi ocupate decât de foarte puţini credincioşi.

Multe biserici rămân chiar închise în acest an de Paşte.

Cântarea în comun este de mult timp interzisă în biserici din pricina primejdiei de infectare prin aerosoli. Bucuria învierii nu se mai exprimă decât şoptit”, mai scrie Deutsche Welle.

surse: Aktual24.ro, libertatea.ro, news.ro, BBC.com, DW.de

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax