Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PAȘTELE CATOLIC sărbătorit în Europa cu restricții suplimentare chiar și în carantină. Măsurile luate de țările din UE


Publicat

Catolicii și protestanții sărbătoresc pe 4 aprilie Paștele, o sărbătoare marcată, pentru al doilea an la rând, de restricții anti-COVID, dar, în majoritatea statelor, nu la fel de dure ca anul trecut.

În apropierea sărbătorii, cele mai multe țări din Europa au înăsprit restricţiile de Paște şi îi îndeamnă pe oameni să rămână în case și să reducă deplasările.

Vezi și Măsurile anti-Covid aplicate în Europa. Situația prezentată de Deustche Welle din mai multe țări ale Uniunii Europene

Franța intră în carantină totală de sâmbătă, iar deplasările după ora 19.00 sunt interzise, iar noi restricții au fost anunțate și în Italia.  Italia impune și ea restricții dure, iar Paștile pot fi sărbătorite în casă cu doar doi invitați.

De asemenea, Vaticanul se pregăteşte pentru al doilea Paşte în format restrâns, relatează The Guardian.

Măsurile din Europa însă nu sunt la fel de dure ca anul trecut, când Paștele catolic a fost sărbătorit cu bisericile închise.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Astfel, pentru al doilea an la rând, cele mai multe țări europene vor sărbători Paștele cu alte măsuri pentru a limita adunările mari, dar și deplasările oamenilor scrie Aktual24.ro.

Lockdown strict în toata Italia de Paste. Deplasările neesentiale sunt interzise, Piata Sfantul Petru este goala

Italia, țara europeană cu cei mai mulți catolici, a decis să prelungească restricțiile, care presupun închiderea restaurantelor și a magazinelor, până la finalul lunii aprilie.

Italia a intrat într-un lockdown strict de trei zile pentru a încerca să prevină o creştere a cazurilor Covid-19 ca urmare a sărbătorii Paştelui catolic, relatează BBC, citată de news.ro.

Toate regiunile se află acum în „zona roşie” – cel mai înalt nivel de restricţii – întrucât ţara se luptă cu un al treilea val al pandemiei, cu aproximativ 20.000 de cazuri noi pe zi.

Deplasările neesenţiale sunt interzise, dar oamenilor li se permite să stea la masa de Paşte în casele lor împreună cu alţi doi invitaţi.

Vezi și PAȘTELE CATOLIC 2021 în România: Restricții ridicate până la ora 2:00 în noaptea de Înviere. De câte zile libere beneficiază angajaţii

Bisericile sunt, de asemenea, deschise, dar credincioşilor li s-a cerut să participe la slujbele religioase care se desfăşoară în apropierea caselor lor.

Pentru al doilea an consecutiv, Papa Francisc îşi va transmite mesajul de Paşte din piaţa Sfântul Petru goală. Papa Francisc a condus vineri seara procesiunea ”Drumul Crucii” pe esplanada bazilicii Sfântul Petru, însă pentru al doilea an consecutiv devoţiunea a avut loc fără public

După sfârşitul acestui weekend de sărbătoare, diferite regiuni vor rămâne în restricţiile „zonei portocalii” sau „zonei roşii” până la sfârşitul lunii.

Guvernul italian a anunţat că 70.000 de ofiţeri de poliţie în plus vor ajuta la supravegherea la nivel naţional a respectării regulilor.

Restricţiile din Italia apar în timp ce ţările din întreaga Europă încearcă să controleze o creştere a cazurilor de virus, luptând în acelaşi timp cu întârzierile de vaccinare.

În total, 110.328 de persoane au murit din cauza coronavirusului în Italia şi au existat 3.629.000 de infecţii confirmate.

Citește și PAȘTELE CATOLIC 2021: Peste un milion de credincioși din România sărbătoresc Paștele în acest weekend. Câți sunt din Alba

Duminică, Papa Francisc va oficia liturghia de Paște tot în cadru restrâns, iar tradiționalul mesaj Urbi et Orbi va fi transmis către o piață goală, din cauză că nici în acest an credincioșii nu vor fi prezenți în Piața Sfântul Petru.

Spania: Restricții privind călătoriile între regiuni pentru spanioli, dar nu și pentru străini

Spaniolii marchează și ei un Paște sub semnul restricțiilor. În Andaluzia, regiunea unde în Săptămâna Mare au loc parade pe străzile orașelor, au fost organizate celebrări foarte limitate.

În unele orașe, oamenii au cântat la tobe de la balcoane, într-o încercare de a nu renunța la tradiție.

Televiziunile spaniole difuzează reportaje cu oamenii care stau la coadă pentru a intra în biserică să se roage. O femeie în vârstă a spus, cu ochii în lacrimi la postul de televiziune spaniol Antena3, că nu a ieșit de un an din casă.

Numărul celor care au voie în biserică este limitat, pentru a fi respectată distanțarea socială.

Bisericile sunt deschise , iar acest lucru este o schimbare față de anul trecut.

În întreaga Spanie sunt impuse restricții, diferite de la regiune la regiune. În cele mai multe, restaurantele se închid la ora 18.00, iar carantina de noapte intră în vigoare de la ora 22.00.

Oamenii nu au voie să călătorească dintr-o regiune în alta, decât pentru o urgență, iar această restricție este aplicată pentru întreaga Spanie.

Această restricție i-a nemulțumit pe oameni, mai ales pentru că în acest timp străinii pot veni în țară, fie cu avionul, fie cu mașina, dacă prezintă un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Străinii pot veni pe plajele spaniole, dar nu toți spaniolii pot ajunge la ele.

Portugalia, măsuri speciale pentru cei care vor să vină în țară

Portugalia a trecut prin cele mai critice momente din criza COVID-19 în ianuarie, după ce restricțiile au fost relaxate în perioada Crăciunului. Acum, oficialii nu vor să riște o nouă criză a locurilor libere din ATI.

Săptămâna trecută, ministerul de interne a anunțat că toate persoanele care sosesc din țări cu o rată de incidență de peste 500 de cazuri la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile, ar trebui să intre în carantină pentru două săptămâni.

În plus, toți cei care intră în țară trebuie să arate un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

În weekendul de Paște, locuitorii țării au și ei deplasările limitate, notează Associated Press. Doar cei care au motive întemeiate pot ieși din oraș, fiind interzise călătoriile către zonele turistice.

După weekendul pascal, adică de luni, 5 aprilie, Portugalia va lua în calcul relaxarea mai multor restricții, inclusiv deschiderea teraselor și a muzeelor.

Franța, în carantină pentru o lună

Franța a luat noi măsuri dure pentru a limita răspândirea COVID-19, după ce numărul infectărilor a început să crească alarmant.

„Vom pierde controlul, dacă nu ne mișcăm acum”, a spus președintele Macron, într-un discurs televizat, în care a prezentat noile restricții.

Sunt închise toate magazinele considerate neesențiale, iar oamenii nu au voie să se îndepărteze mai mult de 10 kilometri de locuința lor.

Au fost însă adoptate măsuri mai puțin dure, doar pentru weekendul pascal. Macron a spus că va exista o „toleranță” pentru cei care vor să meargă mai departe de 10 kilometri de casă, până luni, la ora 19.00.

Altfel spus, în acest weekend, restricțiile de circulație au fost suspendate, dar oamenii tot sunt nevoiți să respecte distanțarea socială și să poate mască de protecție.

Față de anul trecut, restricțiile de acum sunt categoric mai puțin dure. Deplasările puteau fi făcute atunci doar pe o rază de un kilometru în jurul locuinței.

Germania: Întâlniri permise pentru maxim cinci persoane, provenite din două locuințe

Germania se confruntă cu un număr foarte mare de infectări și a luat în calcul un lockdown total de Paște, la care a renunțat ulterior.

De aceea, germanii pot călători în străinătate, iar mulți dintre ei au plecat pentru a-și petrece vacanța de Paște în destinații mai călduroase.

Sosirea excursioniștilor germani în Creta sau Mallorca a stârnit chiar unele critici din partea localnicilor. Dar critici pentru cei care au părăsit țara au existat și în Germania, unde cetățenii sunt la rândul lor supuși unor restricții aspre.

Excursiile prin țară sunt descurajate, iar hotelurile din țară pot să primească călători doar „în scopuri necesare și non-turistice”.

În schimb, în weekendul pascal, nepoții se pot întâlni cu bunicii în acest weekend, dar asta cu condiția ca grupul să fie unul restrâns, nicidecum o reuniune familiară numeroasă. Mai exact, nu mai mult de cinci persoane din două locuințe diferite au voie să se reunească.

Liturghiile însă vor fi în mare parte doar online, iar acolo unde au loc liturghii, credincioșii vor fi nevoiți să respecte distanțarea socială.

„Din nou, sărbătorile pascale sunt umbrite de pandemia de coronavirus. Dar bisericile din Germania se tem mai ales că îşi vor pierde însemnătatea în societate”, scrie Deutsche Welle.

Și asta pentru pentru că, pentru al doilea an la rând, bisericile vor rămâne în mare parte.

„Băncile din biserici nu pot fi ocupate decât de foarte puţini credincioşi.

Multe biserici rămân chiar închise în acest an de Paşte.

Cântarea în comun este de mult timp interzisă în biserici din pricina primejdiei de infectare prin aerosoli. Bucuria învierii nu se mai exprimă decât şoptit”, mai scrie Deutsche Welle.

surse: Aktual24.ro, libertatea.ro, news.ro, BBC.com, DW.deDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Femeile care se trezesc în timpul nopții au un risc crescut de boli cardiovasculare. Studiul efectelor ”Veghei inconștiente”

Publicat

insomnie

Femeile sunt de aproape două ori mai predispuse să sufere de probleme cardiace grave atunci când au în mod regulat de tulburări de somn.

Aceasta este concluzia unui studiu efectuat pe o perioadă de 6-11 ani pe un eșation de 8000 de bărbați și femei.

Cercetările efectuate de Universitatea Adelaide din Australia și Centrul Medical al Universității Maastricht din Olanda au examinat impactul „veghei inconștiente” asupra riscului unei persoane de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit Sky News.

Astfel experții celor două universități au realizat un studiu pe un eșantion de 8.000 de femei și bărbați.

Scopul a fost analizarea stării de veghe inconștientă din timpul somnului, pe care o experimentează orice individ, un stadiu cunoscut și sub denumirea de non-REM.

Micile zvâcniri din timpul somnului fac parte din mecanismul de apărare al organismului împotriva unor factori cu potențial periculos, cum ar fi: durerea, zgomotul, temperatura și luminile.

Apneea, care cauzează dificultăți ale respirației și este responsabilă pentru sforăit, constituie un alt element ce cauzează trezirea bruscă din timpul somnului.

8000 de persoane observate o perioadă de 6-11 ani

Cercetătorii australieni consideră că dacă aceste simptome persistă perioade mai lungi de timp, pot contribui la creșterea tensiuni arteriale.

În timpul studiului, somnul participanților a fost monitorizat și au fost măsurate perioadele de timp în care aceștia au stat treji și perioadele în care au dormit.

Cei 8.000 de voluntari s-au aflat sub observație pe o perioadă de șase până la unsprezece ani.

Una dintre concluzii a fost că femeile se trezesc de mai puține ori în timpul nopții decât bărbații.

Somnul agitat și insuficient afectează mai mult femeile

Experții au mai notat că un somn întrerupt le afectează mai mult pe femei, acestea prezintă un risc între 60% și 100% mai mare de boli cardiovasculare din cauza unui somn agitat și insuficient.

Studiul a 8.000 de bărbați și femei a constatat că femeile care se confruntă cu starea de veghe inconștientă cel mai des și pentru perioade mai lungi au avut aproape dublu riscul de a muri din cauza unei probleme cardiace.

În general, riscul de a muri din orice cauză a fost de 21% în rândul femeilor din populația generală, care a crescut la 31,5% în rândul femeilor cu o povară de excitare de peste 6,5%.

„Din punctul meu de vedere ca medic, un somn agitat ajută la identificarea pacienților care au un risc crescut de boli cardiovasculare.

Sfătuim pacienții să aibă grijă de somnul lor și să practice o igienă bună a somnului”, a declarat profesorul în cardiologie de la Universitatea din Maastricht, Dominik Linz.

Sursa: Skynews

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO VIDEO REPORTAJ Incursiune în fostul Cinema Columna: Groapa de gunoi cu acoperiș din centrul municipiului Alba Iulia

Publicat

La nici o sută de metri, în spatele Primăriei Alba Iulia, în centrul orașului, fosta clădire a cinematografului Columna a devenit în timp o veritabilă ”groapă de gunoi cu acoperiș”.

Vremurile în care tinerii se întâlneau în fața cinematografului sunt istorie și au rămas doar amintiri.

La fel s-au dus și vremurile în care, în locul cinematografului a funcționat un club de noapte, club în fața căruia scandalurile și bătăile erau ceva obișnuit weekend de weekend. 

Mai mult, în ultimii ani clădirea a devenit adăpost pentru o familie fără locuință, care timp de câteva ierni s-a adăpostit înăuntru alături de mai mulți copii.

În 2020, fostul viceprimar, Voicu Paul, în plină campanie electorală declara că a reușit ce nu putut fostul primar Hava: să preia de la RADEF „România Film” clădirea, iar planurile erau să o transforme într-o parcare.

Acum noua administrație vrea același lucru: să demoleze clădirea și să amenajeze o parcare, însă la fel, demolarea ține de birocrație.

Am intrat în interiorul clădirii pentru a vedea ce s-a ales de fostul cinematograf

Toate intrările au fost sudate sau acoperite cu gratii de către angajații primăriei pentru a bloca aceesul oamenilor străzii în interior.

Încă de la intrarea în clădire ești ”întâmpinat” de un morman de haine, gunoaie și un miros la care și cel mai puternic stomac se întoarce pe dos.

Culoarul care pe vremuri ducea în sala de vizonare adăpostește o imagine dezolantă: un cărucior de copii stă părăsit într-un colț, printre resturi de moloz și gunoaie. Familia care se adăpostea în cinematograf obișnuia își plimba copiii prin centrul orașului, în timp ce adulții apelau la mila trecătorilor.

La nici 10 metri, încălțămintea unui copil stă părăsită pe o bucată de beton.

Scările nu se mai disting unele de altele, fiind acoperite de moloz.

Însă momentul în care devii șocat de ceea ce a ajuns cinematograful este cel în care ajungi în sala de vizionare: spațiul uraș, tipic comunist, a ajuns într-o stare imensă de degradare.

O parte a tavanului s-a prăbușit la un moment dat, iar o altă parte acum atârnă de armături.

Locul scaunelor pentru spectatori a fost luat de „munți” de moloz, presărați cu gunoaie.

De a lungul timpului oamenii străzii au depozitat în clădire tot ce au găsit la tomberoanele de gunoi care flanchează fostul cinema: pet-uri, bucăți de mobilă, saltele, cutii de carton.

În timp ce urci scările către sala de proiecție și spațiile anexe ale cinematografului, mirosul devine din ce în ce mai puternic.

Într-o cameră, oamenii străzii și-au amenajat un spațiu de dormit: un pat, un dulap pe care erau mai multe lumânări ce reprezentau sursa de lumină și o saltea, înconjurate de haine și gunoaie.

Pe pereți erau lipite mai multe postere, dar și câteva icoane. Astfel arată locul în care au dormit cei care s-a adăpostit în clădire.

Mai mult de atât, între două uși și-au improvizat și o frânghie pentru întins rufele.

Camera de proiecție a devenit între timp WC-ul celor care și-au făcut veacul în vechiul cinematograf.

Când ar putea fi demolată clădirea

După câștigarea alegerilor locale, Gabriel Pleșa declara că demolarea ar putea demara la începutul primăverii, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Acum, Gabriel Pleșa, a declarat pentru alba24.ro, că primăria trebuie să realizeze o serie de documentații pentru deomolare. Momentan trebuie realizată documentația pentru planul urbanistic de detaliu (PUD), pentru care trebuie realizată o achiziție.

Apoi, trebuie realizată o achiziție pentru demolarea propriu zisă. În total procedura de demolare a clădirii ar costa undeva la 200 de mii de lei, bani din bugetul local.

Demolarea, cel mai probabil ar începe undeva în lunile iunie, iulie ale anului în curs.

Simpaticul Domn R

Perioada de glorie a cinematografului a fost în anii comunismului. Pe 22 februarie 1980, la Alba Iulia se inaugura modernul Cinema Columna, cu o capacitate de 500 de locuri.

Cinema Columna, pe vremea regimului comunist. sursă foto: Direcția Județeană Alba a Arhivelor Naționale

Primul film proiectat în noua sala de cinematograf, în clădirea din centrul orașului, a fost ”Simpaticul Domn R”, un film românesc din anul 1969, regizat de Ștefan Traian Roman.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO- PNL și USR-PLUS s-au împăcat: ”Vom face mâine o nouă propunere pentru funcția de ministru al Sănătății”

Publicat

Liderii coaliției au reușit să ajungă la un acord după ce marți, s-au reunit pentru a doua zi consecutiv, pentru a găsi soluții la criza politică declanșată după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu din fruntea Ministerului Sănătății.

Cîțu: Coaliția merge mai departe

Ședința a început la ora 16:00 și, potrivit unor surse apropiate discuțiilor, reprezentanții USR PLUS sunt dispuși să renunțe la cererea de schimbare a premierului dar au câteva condiții.

Principala în acordul coaliției să fie inclusă o asigurare că un astfel de episod nu s-ar mai repeta și Cîțu va consulta partenerii înainte de a remania pe viitor un ministru.

Condiția era cu atât mai importantă pentru liderii Alianței cu cât, în ultimele zile, în spațiul public au fost vehiculate mai multe informații cum că pe lista remanierilor s-ar afla ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, dar și cel al Justiției, Stelian Ion. Totodată, au existat solicitări de demitere a lui Claudiu Năsui. Practic USR-PLUS a provocat o criză politică pentru a se asigura că pe viitoar nu se va mai lovi de situații de genul demiterii lui Vlad Voiculescu. Și a reușit.

UPDATE SURSE: Propunerea pentru funcția de ministru al Sănătății este Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă este secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Mihăilă a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, este medic primar endocrinolog și a dezvoltat Clinica Medena.

Fostul ministru, Vlad Voiculescu și-ar dori să fie chiar și consilier la Ministerul Sănătății

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, se vede în continuare în minister. După ce mai multe zile la rând a declarat că ar putea fi din nou propus la Sănătate, Voiculescu ia în calcul inclusiv să revină pe o funcție de consilier onorific potrivit Digi24.ro

Deși colegii din PLUS sunt gata să îl susțină, cei din USR nu sunt încântați de această variantă care ar putea duce la noi tensiuni cu partenerii de guvernare.

DECLARAȚII: ”Am ajuns la un consens. Vom face o nouă propunere pentru funcția de ministru al Sănătății”

Ludovic Orban (PNL): După 2 zile de discuții serioase, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție. O completare care să aducă proceduri și puncte de vedere care să ducă la creșterea încrederii în aprteneri, să ducă la imbunătățirea mecanismelor de funcționare a coaliției.

Formațiunile care constituie coaliția sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au.

Cei care au apriat pe faptul că nu ne vom itnelege si-au făcut iluzii. Suntem o coaliție care cooperează pentru un dialog bazat pe respect, încredere, solidaritate și suntem preocupați de o guvernare care să ducă la o imbunătățire a vieții cetățenilor.

Dan Barna(USR): Am depășit o situație delicată. După cele 2 zile deloc simple și după discuții care au avut și moemente delicate, avem o completare a acordului coaliției. Avem toată încrederea că prin ce am agreat azi vom putea să ducem mai departe România în lupta cu COVID și să scoatem țara din pandemie.

Campania de vaccinare rămâne prioritatea Guvernului. Vaccinați-vă și convingeți-i și pe cei dragi!

Dragoș Tudorache (PLUS): Ca urmare a întelegerii, mâine vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătății. O veți afla mâine dimineață.

Kelemen Hunor (UDMR): Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, coaliția nu are alternativă, mă bucur că am reușit să ajungem la un consens in ce privește continuarea guvernării. În actul adițional nu există lucruri extravagante.

Florin Cîțu : Sunt lucruri care vor asigura o funcționare coerentă, decizii coerente in coaliție și câteva puncte accentuate, scoase din programul de guvernare fără să adăugăm nimic la programul de guvernare.

Important e să găsim soluții, să luăm decizii prin care intărim încrederea oamenilor in Guvern. Vom duce programul de guvernare la îndeplinire.

Florin Cîțu: viitorul ministru al Sănătății va avea toată susținerea mea

Premierul Florin Cîțu a anunțat că viitorul ministru al Sănătății va avea susținerea lui. Este un minister greu, dar consultându-ne vom lua cele mai bune decizii, a mai spus prim-ministru.

Declarația a fost făcută marți seara, la finalul ședinței în cadrul căreia partidele de la guvernare au semnat un acord care pune capăt crizei provocate de demiterea lui Vlad Voiculescu. Florin Cîțu a vorbit despre campania de vaccinare.

„Așa cum am spus, coaliția merge mai departe. Astăzi a fost făcut un pas important pentru a avea o guvernare mult mai eficientă și o coerență a deciziilor politice în coaliție. Sunt foarte bucuros că ne asumăm – această coaliție – ca obiectiv principal campania de vaccinare. Este important să avem o campanie de vaccinare de succes și sunt sigur că vom avea o campanie de vaccinare de succes”, a spus Florin Cîțu.

Premierul a mai spus că îl așteaptă pe noul ministru al Sănătății cu care va colabora.

„Dacă mâine vom avea un ministru al Sănătății care va prelua un portofoliu dificil, va avea susținerea mea și a colegilor din Cabinetul pe care îl conduc. Mă voi asigura în continuare că așa cum am făcut și până acum deciziile pe care le luăm, le luăm în consultare și le vom lua în interesul cetățenilor Românei”, a precizat Florin Cîțu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Bucătarul Cetății din Alba Iulia, Cosmin Toma, la emisiunea ”Imperiul Leilor”. Când poate fi urmărită

Publicat

Cosmin Toma, Bucătarul Cetății din Alba Iulia va fi prezent miercuri seară la emisiunea postului de telreviziune ProTV, Imperiul Leilor. 

Emisiunea va putea fi urmărită de la ora 20:30.

Anunțul a fost făcut chiar de acesta, care a și postat pe contul său de facebook o serie de imagini.

Emisiunea este dedicată tinerilor antreprenori care doresc să vadă cum ideea lor de afaceri prinde contur sau celor care vor să-şi dezvolte afacerile existente.

Tinerii trebuie să pregătească  un plan pe care să-l susțină în fața unui grup de potențiali investitori, format din oameni de afaceri români care și-au demonstrat deja abilitățile în business-uri de succes.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate