Connect with us
Advertisement

Administrație

Alba Iulia în „Pauza recunoștinței” : Titlul de „Cetățean de Onoare” nu a mai fost acordat din 2008. Vezi cine l-a luat și cine a fost refuzat

Publicat

„Titlul de cetățean de onoare se acordă în semn de recunoştinţă şi apreciere a meritelor persoanelor fizice care, în mod dezinteresat şi repetat, prin donaţii, acţiuni umanitare sau alte acţiuni similare, au contribuit la realizarea unor obiective de interes public sau la îmbunătăţirea vieţii locuitorilor din municipiul Alba Iulia”. Acesta este criteriul esenţial stabilit de consilierii locali din Alba Iulia, pentru acordarea disticţiei de cetăţean de onoare. Totuși, din 2008 și până în prezent. nici un cetățean al municipiului nostru nu pare să mai fi convins administrația locală că merită această apreciere.

Edilii locali par să fi devenit foarte riguroși și selectivi, atunci când vine vorba de ridicarea la rang de „cetățean de onoare” a personalităților din oraș sau a celor care au activat pozitiv în viața comunității, iar, pentru a nu mai exista discuții, au delimitat clar, într-un regulament, criteriile necesare pentru numire. Ultima încercare a Consiliului Local din Alba Iulia de a acorda asemenea titluri a fost în 2010, când au fost luate în discuție meritele interpreților de folclor Ioan Bocșa, Nicolae Furdui Iancu și Ionuț Fulea, dar tentativa de acordare a acestor titluri onorifice a devenit subiect aprins de discuție între consilierii locali, care au atras atenția că, de fiecare dată, prestațiile cântăreților au fost recompensate cu bani și prin urmare propunerile au fost respinse.

Nu la fel de drastică în alegerea cetățenilor de onoare este administrația locală din Sebeș, care, în 2012, a oferit astfel de titluri unor oameni de afaceri precum Ioan Istrate (“Alpin57 Lux”), Ioan Oprean (patronul firmei de transport “Oprean”) şi Elisei Goţa (“Elis Pavaje”), pe considerentul contribuției pe care aceștia o au în dezvoltarea economică a orașului . Titlul de Cetățean de Onoare al Sebeșului l-a primit și Edy Schneider – unul dintre cei mai renumiți producători video din România. Edy a realizat videoclipul Paulei Seling pentru melodia cu care a reprezentat România la Eurovision.

În Alba Iulia, însă, în ultimii patru ani, nu pare să se mai fi găsit acei oameni care să-și merite titulatura, administrația locală fiind mult mai riguroasă decât fostul burg săsesc în acordarea unei astfel de distincții, deși nu se poate spune că orașul ar ar trece printr-o criză a personalităților. De la sportivi ca Norica Câmpean sau multipla campioană națională Ana Maria Groza, fotbalistul Gigi Țălnar,  personalitățile care au avut ideea înființării Universității „1 Decembrie 1918” sau oamenii de afaceri  respectabili, ca Ioan Popa („Transavia”) sau Raul Ciurtin („Albalact”) ar putea fi considerați o mândrie a orașului, prin ceea ce au realizat și pentru contribuțiile lor în comunitate. Nici chiar cei trei interpreți de muzică populară (Furdui Iancu, Ioan Bocșa și Ionuț Fulea), pentru care a fost respinsă propunerea nu pot fi mai prejos ca, de exemplu, Gianfranco Fraccarollo. Sau, dacă ar fi să mai căutăm nume ale unor muzicieni care ne fac onoare că s-au născut și au crescut în Alba Iulia, chiar și Marius Moga – compozitor de succes al tinerei generații din muzica românească.

Până în prezent, Alba Iulia are 14 cetățeni de onoare, însă prea puțini sunt personalități locale. Majoritatea sunt primari ai unor orașe străine înfrățite cu municipiul nostru. Cea mai importantă personalitate căruia i s-a acordat titlul este M.S. Regele Mihai (în 2007), iar singura personalitate a sportului este pugilistul Nicolae Linca (în 2000). Au mai primit titlul de Cetățean de Onoare veteranii de război Teodor Bârsan, Ironim Boteiu, Ion Corodeanu și Ion Radu (în 2008). Între cei care au convins municipalitatea că merită această titulatură, în 2002, a fost și italianul Gianfranco Franccarollo, directorul Centrului Cultural Italian „Giovano Morando Visconti”. Ceilalți 7 cetățeni de onoare ai Alba Iuliei sunt primarul din 1994 al Arnsbergului, Alex Paust, primarul și consilierul Arnsbergului din 2002, Alex Iacob și Gisela Gardes, primarul Arnsbergului din 2008, Hans Josef Wogel precum și primarul din Sekesfehervar, Tohomer Warvasovsky, primarul unui oraș din Israel, Mehanem Ariav și primarul din Alcala de Henares, Bartolomeu Gonzalez.

Același regulament de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al Alba Iuliei prevede și facilități pentru personalitățile numite. Acestea vor putea participa gratuit la toate manifestările organizate de primărie, dar ,din păcate, prea puțini dintre cei care se se regăsesc în prezent pe onorifica listă vor mai trece foarte curând prin Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement