Connect with us
Publicitate

Actualitate

Pe 6 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, „moșul” copiilor și agresorul ereticului Arie

Publicat

În fiecare an, în data de 6 decembrie, toată lumea creștină își amintește de Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirei. Dacă pentru copii este cunoscut, pe bună dreptate, ca un personaj plin de bunătate, în istoria Bisericii, Sfântul Nicolae iese în evidență prin palma dată lui Arie. Moaștele acestuia se află la Bari, în Italia. Numele lui provine de la cuvintele grecești niki (victorie) și laos (popor).

Vezi și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica

Ortodocși, romano-catolici, greco-catolici, protestanți și anglicani. Toți îl cinstesc pe Sfântul Nicoale. Aceasta deși informațiile sunt foarte puține. Se cunoaște faptul că s-a născut în jurul anului 280 și că a murit în jurul anului 345. Data prăznuirii lui fost aleasă 6 decembrie deoarece în această zi, Sfântul Nicolae, s-a arătat Împăratului Constantin cel Mare, cerându-i să elibereze pe trei tineri care urmau să fie omorâți pe nedrept.

Păstorind Mira Lichiei (Kocademre, Turcia), Sfântul Ierarh Nectarie a participat la Sinodul I Ecumenic, ținut la Niceea, în anul 325. Acolo s-a dezbătut problema arianismului. Susținută de Arie, aceasta era o erezie conform căreia Hristos ar fi fost doar om, și nu Dumnezeu adevărat. În focul discuțiilor iscate, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului. Mirați de acest gest, sinodalii (318 de episcopi participanți) i-au retras semnele arhieriei: Omoforul și Sfânta Evanghelie.

Bine știind că palma nu a fost dată cu răutate, ci din dragostea pentru Dumnezeu, Iisus Hristos și Maica Domnului se arată lui Nicolae și îi pun însemnele arhieriei. În același timp, Domnul Hristos se arată și altor episcopi, aceștia dându-și seama că alta era dreptatea decât cea decisă de ei.

„Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.” – troparul Sfântului Nectarie

Cea mai cunoscută minune a Sfântului Nicolae este cea făcută unei familii cu trei fete.

VEZI:  MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica

Serafim ARMANCA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate