Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pedepse suplimentare pentru fugari. Ce riscă cei care nu se prezintă la închisoare în 7 zile după condamnarea definitivă

Publicat

Persoanele condamnate la închisoare vor risca o pedeapsă suplimentară pentru evadare, dacă nu se prezintă la poliție în termen de șapte zile de la hotărârea definitivă de condamnare. 

Un proiect care modifică și completează Legea nr. 286/2009 privind Codul penal a fost adoptat joi, 12 octombrie, de Guvern. Pentru a se putea aplica, acesta trebuie să fie adoptat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului, este asimilată evadării și fapta persoanei condamnată la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de șapte zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.

Astfel, persoanele care nu se predau în șapte zile de la hotărârea definitivă de condamnare își vor adăuga o perioadă în plus la pedeapsa pe care trebuie să o execute.

„Termenul de șapte zile în interiorul căruia persoana condamnată trebuie să se prezinte pentru punerea în executare a pedepsei a fost apreciat drept termen rezonabil, care să permită unei persoane de bună-credință să facă demersurile necesare pentru a se prezenta la organul de poliție, indiferent de locul unde se află aceasta (în țară sau în străinătate)”, se precizează în expunerea de motive.

Pedepse suplimentare pentru fugari: cum se pedepsește în prezent evadarea

Potrivit art. 285 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, evadarea din starea legală de reţinere sau de deţinere se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Când evadarea este săvârşită prin folosire de violenţe sau arme, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Se consideră evadare:

  • neprezentarea nejustificată a persoanei condamnate la locul de deţinere, la expirarea perioadei în care s-a aflat legal în stare de libertate;
  •  părăsirea, fără autorizare, de către persoana condamnată, a locului de muncă, aflat în exteriorul locului de deţinere.

Pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare se adaugă la restul rămas neexecutat din pedeapsă la data evadării.

Situația condamnaților care au fugit din țară

Pentru a reglementa și situația persoanelor condamnate definitiv la o pedeapsa privativă de libertate anterior intrării în vigoare a prezentei legi și care se sustrag de la executarea respectivei pedepse, proiectul prevede în mod expres data de la care începe să curgă termenul de 7 zile în care aceste persoane se pot preda organului de poliție.

Astfel, pentru condamnații care au fugit din țară până în prezent, termenul prevăzut de șapte zile pentru a se preda la poliție va curge de la data intrării în vigoare a legii.

„În cazul hotărârilor care au rămas definitive anterior intrării în vigoare a prezentei legi, termenul de șapte zile prevăzut la art. 285 alin. (31) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, curge de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se precizează în document.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne care pun în executare ordinul de dare în urmărire  vor sesizeaza organele de urmărire penală competente să efectueze urmărirea penală cu privire la infracțiunea de evadare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax