Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pensii 2023: Ce beneficii au persoanele care au lucrat în fosta grupă a II-a de muncă, respectiv condiții deosebite de muncă

Publicat

Ce beneficii au persoanele care au lucrat în fosta grupă a II a de muncă, respectiv condiții deosebite de muncă?

Persoanele care au lucrat în grupe superioare de muncă, respectiv în condiții deosebite sau speciale de lucru, pot beneficia de o serie de prevederi ale legii, unul dintre cele mai importante fiind reducerea vârstei de pensionare.

Cum cresc pensiile în funcție de vârstă, anul pensionării și stagiul de cotizare. Tabelul cu procentele pentru femei și bărbați

Potrivit prevederilor legale în vigoare începând cu data de 17 noiembrie 2019, perioada lucrată în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, respectiv cea lucrată în condiții deosebite de muncă după această dată, conferă următoarele drepturi:

  • Majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II-a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001), în condițiile în care persoana în cauză a lucrat cel puțin 5 ani în aceste condiții.
  • Majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 4 luni pentru fiecare an întreg lucrat în condiții deosebite de muncă (ulterior datei de 1 aprilie 2001), indiferent de stagiul de cotizare realizat în aceste condiții de muncă.
  • Reducerea vârstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an întreg efectiv realizat în fosta grupa a II-a de muncă, respectiv în condiții deosebite de muncă.

Reducerea vârstei standard de pensionare este cuprinsă între 4 luni și 10 ani (conform tabelului nr. 1 din Legea nr. 263/2010) și operează doar în condițiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege.

Informațiile de mai sus sunt comunicate de Casa de Pensii.

Cum pot face dovada stagiului de cotizare?

Până la data de 1 aprilie 2001, dovada realizării stagiului de cotizare se face cu carnetul de muncă, iar după această dată, acesta rezultă din declarațiile nominale de asigurare (D112) depuse de angajator la casa teritorială de pensii până la data de 31 decembrie 2010, respectiv la ANAF începand cu 1 ianuarie 2011.

Citește și  Pensii 2023: Cumpărarea de vechime în muncă s-a SCUMPIT de la 1 octombrie. Cât costă completarea cu un an a stagiului de cotizare pentru pensie

Casa Naţională de Pensii Publice şi-a actualizat serviciile electronice, astfel că oamenii pot verifica acum online ce vechime în muncă au, dar şi dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile pentru pensie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Irinel

    marți, 17.10.2023 at 08:40

    În decizie scrie ca am ieșit la pensie la 63 ani și 4 luni. În grupa II am lucrat 8 ani. Am in plus un stagiu aferent de 2 ani. Conform articolului reducerea ar trebui sa fie de 4 lunix 8 ani =32 luni =2 ani și 8 luni nu 1 an și 6 luni în tabel.

  2. Gabriel Vișan

    marți, 17.10.2023 at 22:00

    Cine mai acordă acum grupe de munca?…De 1000 de ori rușine guvernanților…trădătorilor…Vor să aducă românii înapoi…de ce?…

  3. Misi Gyulai

    miercuri, 18.10.2023 at 14:34

    EU ám lucrat 9 ani 11 luni si17 zile an grupa 1 .si trecut an carte de munca !!!! si casa de pensi nu recunoaste !!!

  4. Ciorascu Ghe

    sâmbătă, 21.10.2023 at 09:34

    Cu cit îmi va creste punctul de pensie dacă am lucrat 35 ani și 8 luni zi de zi din care 28 ani în grupa speciala de munca. Acum am 4.137 puncte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate