ACTUALITATE
Pensii de urmaș, încasate mai bine de o jumătate de secol, în Alba. 10 femei înscrise în evidenţele CJP din anul1959
Potrivit Casei Județene de Pensii (CJP) Alba, în județul Alba există 7.559 de persoane care beneficiază de o pensie de urmaș. Legislația din domeniu stabilește că un astfel de drept se calculează din pensia pentru limita de vârstă a susținătorului decedat sau din pensia de invaliditate gradul I, dacă decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.
Cea mai mare pensie de urmaș plătită în județul nostru este de 2.412 lei, cel care o primește fiind un locuitor din Alba Iulia. De ce s-a ajuns la asemenea cifră ne-a lămurit directorul Casei Județene de Pensii Alba, Alexandru Retegan: “Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din punctajul mediu anual realizat de susținătorul decedat în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți. Astfel, pentru trei sau mai mulți urmași, procentul este de 100 la sută”.
Acesta a precizat că pensia de urmaș se acordă copiilor până la împlinirea vârstei de 16 ani, iar, dacă aceștia își continuă studiile, vor primi pensia de urmaș până la împlinirea vârstei de 26 de ani.
Interesant este că în evidențele instituției se află 10 pensionare de urmaș – soții supraviețuitoare din Zlatna, Galda de Jos, Războieni, Aiud, Alba Iulia, Abrud, Cărpiniș, Baia de Arieș, Bucium și Blaj, care primesc acest drept încă din anul 1959.
Potrivit legislației, soțul supraviețuitor poate primi pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. Valoarea pensiei scade cu 0,5 la sută pentru fiecare lună, dacă durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar nu mai puțin de 10 ani, respectiv cu șase la sută pentru fiecare an de căsătorie în minus. În schimb, soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an.
“Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește în procent din cuantumul pensiei la care ar fi avut dreptul titularul, în funcție de numărul de urmași – 50 la sută pentru un urmaș, 75 la sută pentru doi urmași și 100 la sută pentru trei sau mai mulți urmași”, au subliniat reprezentantul CJP Alba.
În județul Alba, pensia medie este de 391 de lei. Legea mai prevede că, în situația în care din calcul a rezultat o pensie în cuantum mai mic de 350 de lei, atunci pentru fiecare urmaș se acordă pensia minimă social garantată în cuantum de 350 de lei.
Totodată șeful CJP ne-a mai informat că în conformitate cu legislatia actuală, de o pensie minimă socială garantată mai beneficiază și 1.750 de persoane care înainte de 1989 au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție.
Dorel LAZĂR
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.