Connect with us
Publicitate

Economie

Pensiile speciale în 2020, anul pandemiei, au costat statul mai mult decât în 2019. Suma este mai mare cu peste 11%

pensii

Publicat

Pensiile speciale au costat bugetul de stat în 2020, anul pandemiei, 9,2 miliarde de lei. Suma o depăşeşte pe cea din 2019 cu peste 11%.

De exemplu, în luna decembrie peste 158.600 de oameni au încasat pensie specială, cu peste 7.000 în plus faţă de nivelul aceleiaşi luni din 2019 potrivit unei analize făcute de  economica.net.

Creşterea are bază numărul mare de angajaţi care s-au pensionat anul trecut.

Cei mai mulţi beneficiari ai pensiei speciale provin din MAI și MApN, dar îndemnizațiile  primite de aceștia sunt de cel puțin două ori mai mici decât pensiile magistraților, aviatorilor, diplomaților sau ale pensionarilor Curții de Conturi.

Ministerul Muncii administrează aproape 10.000 de pensii pensii speciale „civile”. Acestea sunt încasate de foști magistrați, grefieri, foști parlamentari, foști aviatori și diplomați și foști angajați ai Curții de Conturi.

Procentual, pensiile speciale „civile” reprezintă 5% din totalul indemnizațiilor acordate în baza unor legi speciale, restul fiind pensii militare. Aici intră militarii, polițiștii, pensionarii din Serviciul Român de Informații, din SIE, SPP, ANP și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Pensiile civile au un cuantum total de 121 de milioane de lei pe lună, iar sursa de finanțare a acestora este mixtă: mare parte de la bugetul de stat și o parte de la bugetul asigurărilor sociale. Suma medie lunară este de 9.600 de lei.

Pensii speciale.

Pensiile de serviciu civile sunt formate dintr-o cotă plătită din Bugetul Asigurărilor Sociale (BASS) şi o cotă plătită de la Bugetul de Stat (BS). Cum au crescut sumele plătite de la BS şi din BASS pentru pensiile de serviciu civile, din 2018 încoace:

Cota suportată de la Bugetul de Stat pentru pensiile speciale

  • pensii speciale 2020 – 1,14 miliarde de lei
  • pensii speciale 2019 – 1,04 miliarde de lei 
  • pensii speciale 2018 – 859,02 milioane de lei

Eliminarea pensiilor speciale

Coaliţia a decis să facă un grup de lucru în Parlament dedicat analizei întregului proces, procedura clasică atunci când autorităţile încearcă să tragă de timp.

Impactul bugetar al eliminării pensiilor speciale este de aproape 2 miliarde de euro pe an, arată calculele.

Iohannis a promulgat legea care taie pensiile speciale ale parlamentarilor

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale senatorilor și deputaților, adoptată  cu o săptămână înainte de Parlament. Actul normativ prevede inclusiv tăierea pensiilor aflate în plată.

Un număr de 827 de foști senatori și deputați sunt în acest moment beneficiari de pensii speciale al căror impact bugetar este aproximativ un milion de euro pe lună (4.748.547 lei), se arată în răspunsurile furnizate de Parlament potrivit G4Media.ro. Pensia medie a unui fost parlamentar este de 5.741 de lei.

Totalul beneficiarilor de pensii speciale a crescut față de anul trecut: dacă în ianuarie 2020 erau 768 de foști parlamentari care primeau acest beneficiu, în ianuarie 2021 numărul acestora a crescut cu 59 de persoane.

De asemenea, și cuantumul pensiilor a crescut. Anul trecut, cea mai mare pensie specială era de puțin peste 12.000 de lei pe lună. În 2021 cea mai mare astfel de pensie a ajuns la 14.827 de lei pe lună.

Defalcat pe Camere, cei mai mulți pensionari speciali sunt la Camera Deputaților – 574, ale căror pensii costă 3.204.711 de lei pe lună. Restul de 253 sunt la Senat, iar costul lor este de 1.543.836 de lei lunar.

De menționat că un fost parlamentar primește minimum 2.131 de lei pe lună pentru doar patru ani petrecuți în forul legislativ. Cei care au avut de la trei mandate în sus, adică minimum 12 ani petrecuți în Parlament, primesc 14.827 de lei pe lună.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate