Connect with us
Advertisement

Actualitate

Pentru orice hărţuire – sexuală, psihologică – amendă până la 100.000 de lei. Proiect la Senat

Publicat

Un proiect de lege depus la Senat prevede amenzi costisitoare pentru comportamentele de hărţuire. Potrivit actului normativ, sunt interzise hărţuirea sexuală sau psihologică, atât în public, cât şi în privat.

Iniţiatorii motivează că un exemplu concret şi foarte răspândit în România îl constituie hărţuirea stradală (hărţuirea din spaţii publice) care afectează un număr ridicat de fete şi femei: opt din zece femei nu se simt în siguranţă când merg pe stradă noaptea; patru din zece femei nu se simt în siguranţă pe stradă în timpul zilei, iar şapte din zecei femei nu se aşteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărţuite pe stradă.

Prin propunerea de completare a Legii nr. 202/2002, privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică, atât în public, cât şi în privat, iar săvârşirea unor astfel de acte constituie circumstanţă agravantă.

Dacă faptele nu constituie infracţiune, acestea vor fi constatate şi sancţionate contravenţional cu amendă de la 3.000 lei la 100.000 lei de către ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Minsiterului Afacerilor Interne.

Vezi şi Campania #METOO: Un cunoscut patron din Alba Iulia, acuzat de hărțuire sexuală, de o fostă angajată

“Un alt exemplu de carenţă legislativă reprezintă legislaţia în vigoare cu privire la hărţuirea sexuală. Hărţuirea sexuală e reglementată nu o data, ci de două ori în Codul penal, dar definirile sunt foarte restrictive şi aplicabile doar în cadrul relaţiilor de muncă. Asta în ciuda directivelor europene care definesc foarte larg acelaşi concept. […] Cu toate aceste reglementări şi în ciuda lipsei aproape totale de statistici privind hărţuirea sexuală, campanii pe reţelele sociale precum campania #metoo ne arată cât de răspândită este problema în România”, se precizează în expunerea de motive.

În legislaţia actuală, sunt menţionate două forme de hărţuire: cea în sensul de urmărire, adică “urmărirea în mod repetat, fără drept sau fără un interes legitim, a unei persoane ori supravegherea locuinței, locului de muncă sau altor locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere; se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă; constituie hărţuire şi efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, care, prin frecvență sau conținut, îi cauzează o temere unei persoane (închisoare de la o lună la 3 luni sau amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă) – art 208” şi hărţuirea sexuală – “pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare (închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă) – art. 223 Cod Penal)”.

Proiectul menţionat este semnat de 53 de parlamentari.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement