Connect with us
Advertisement

Eveniment

Pericol pe Transalpina între Șugag și Oașa. Copaci doborâți de furtuni stau să cadă pe șosea. Nepăsarea poate provoca noi tragedii

Publicat

Zeci de copaci doborâți de furtunile din ultima perioadă stau să cadă pe șoseaua Transalpina, între Șugag și lacul Oașa. Șoferii care circulă pe DN 67 C, Transalpina între Șugag și lacul Oașa au motive să fie îngrijorați din cauza brazilor scoși din rădăcini sau rupți pe versantul abrupt din vecinătatea drumului.

O femeie a murit, iar un bărbat a fost rănit după ce un copac a căzut peste mașina în care se aflau, în 26 iulie 2023, la 20 de kilometri de Barajul Oașa. În ziua respectivă o furtună puternică a smuls copacii din rădăcini, iar unul dintre brazii doborâți a căzut chiar pe mașina în care se aflau cele două victime.

Mai mulți cititori alba24.ro ne-au trimis imagini de pe DN67 C – Transalpina, cu copaci care stau să cadă pe șosea, în orice moment.

„Circulăm pe acest drum cu frică și nu întelegem de ce locurile din proximitatea șoselei nu sunt curățate de pomii căzuți. Unii stau suspendați în aer chiar deasupra drumului. Orice stâncă dislocată de greutatea rădăcinii smulse poate să ducă la prăbușirea copacului pe șosea. Oricând poate provoca o tragedie”, ne-a transmis un cititor.

 

Administratorul drumului: Am trimis zeci de sesizări la Romsilva

Drumarii din Alba susțin că au transmis mai multe înștiințări către Ocolul Silvic Miercurea Sibiului, prin care solicitau tăierea de urgență a arborilor ce prezintă un pericol pentru participanții la trafic.

”Prin prezenta vă informăm că pentru asigurarea condițiilor necesare desfășurării fluente și în siguranță a traficului rutier pe drumurile naționale și prevenirii cu mai multă eficiență a accidentelor de circulație, solicităm în regim de urgență defrișarea copacilor care prin cădere ajung pe partea carosabilă, producând evenimente rutiere cu consecințe grave sau foarte grave.

În situația comiterii unor accidente de circulație datorate căderilor de arbori, responsabilii de evenimentele produse pe sectoarele cu plantații rutiere sunt administratorii pădurilor acestora”, se precizează în informarea transmisă Ocolului Silvic Miercurea Sibiului de către reprezentanții Secției Drumuri Naționale Alba

Mii de turiști care merg pe Transalpina sunt în pericol

Nepăsarea autorităților pun în pericol miile de turiști care tranzitează zona pentru a ajunge pe Transalpina. În orice moment se poate întâmpla o tragedie ca aceea din 27 iulie.

Ce obligații au autoritățile și proprietarii pădurilor

În cazul în care administratorul drumului constată că există pericol de căderi de arbori pe partea carosabilă a drumurilor publice, acesta trebuie să înștiințeze ocolul silvic și unitatea administrativ teritorială pentru a identifica proprietarul sau administratorul terenului pe care se află arborii în cauză.

Proprietarul sau administratorul terenului are obligația să solicite ocolului silvic să asigure marcarea arborilor care prezintă pericol de cădere, urmând ca recoltarea arborilor care prezintă pericol de cădere să se realizeaze în cel mult 60 de zile de la data notificării.

În situația în care proprietarul terenului nu este identificat, administratorul drumului înștiințează garda forestieră competentă teritorial care, în termen de 15 zile de la înștiințare, dispune ocolului silvic nominalizat punerea în valoare a arborilor care creează stare de pericol și valorificarea acestora.

În cazul în care proprietarii terenurilor nu își exprimă acordul pentru efectuarea acestor lucrări, autoritățile forestiere preiau materialele lemnoase și costurile sunt suportate de proprietari sau administratori, banii rezultați în urma vânzării materialului lemnos urmând să fie depuși într-un cont, la dispozitia proprietarului.

Administratorul drumului va putea executa lucrările necesare de secționare, curățare de crăci și/sau toaletare a arborilor care creează stare de pericol, precum și strângerea și transportul materialelor lemnoase rezultate, fără marcarea prealabilă a arborilor, dar va notifica în termen de 24 de ore ocolul silvic cu privire la situația creată. Există derogări de la prevederile Codului silvic pentru degajarea imediată a părții carosabile și asigurarea condițiilor de siguranță a circulației pentru participanții la trafic.

De asemenea, ordonanța prevede și faptul că sunt interzise plantațiile de orice fel în limita zonei de siguranță a drumurilor publice, cu excepția celor înființate sau îngrijite de către administratorul drumului.

Modificări ale legislației, adoptate de Guvern

Guvernul a adoptat joi, 31 august, o Ordonanță pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor.

Astfel, sunt propuse măsuri în sarcina administratorului drumurilor cu privire la riscul căderii de arbori pe partea carosabilă, a arborilor căzuți pe partea carosabilă și a coroanelor arborilor care împiedică sau îngreunează circulația rutieră, în special în perioadele cu precipitații (ploaie, ninsoare) sau îngheț, când ramurile îngreunate atârnă în calea autovehiculelor, conducând la un pericol major de producere a unor evenimente rutiere cu consecințe grave sau foarte grave.

Măsurile propuse vin să completeze acțiuni ale ocoalelor silvice și să asigure, într-o mai mare măsură, condițiile de siguranță a circulației.

Ce prevede noua ordonanță

În zonele în care administratorul drumului constată pericol de căderi de arbori pe partea carosabilă a drumurilor publice, care pot afecta siguranța participanților la trafic, în vederea protejării participanților la trafic, precum și a preîntâmpinării închiderii drumurilor, administratorul drumului înştiinţează ocolul silvic și unitatea administrativ-teritorială în vederea identificării proprietarului sau administratorului terenului pe care se află arborii în cauză.

În termen de 15 zile de la obținerea datelor de identificare ale proprietarului terenului, administratorul drumului notifică, după caz, ocolul silvic, unitatea-administrativ teritorială, respectiv proprietarul, care deține sau are în administrare terenul respectiv.

În situația în care proprietarul terenului nu este identificat, administratorul drumului înștiințează garda forestieră competentă teritorial care, în termen de 15 zile de la înștiințare, dispune ocolului silvic nominalizat punerea în valoare a arborilor care creează stare de pericol și valorificarea acestora în condițiile legii.

În termen de 15 zile de la primirea notificării de către proprietarul sau administratorul terenului, acesta are obligația să solicite ocolului silvic/ocolului silvic nominalizat să asigure marcarea arborilor care prezintă pericol de cădere.

Identificarea arborilor care prezintă pericol de cădere se face de către echipe comune formate din reprezentanți din cadrul ocolului silvic/ocolului silvic nominalizat, din cadrul administratorului drumului și, după caz, proprietarul terenului. Odată cu identificarea, delegatul ocolului silvic efectuează și marcarea/punerea în valoare a acestor arbori.

Tăierea arborilor care prezintă pericol de cădere, în cel mult 60 de zile de la notificare

Recoltarea arborilor care prezintă pericol de cădere se realizează în cel mult 60 de zile de la data notificării.

Demersurile pentru întreruperea circulației rutiere în vederea recoltării arborilor care prezintă pericol de cădere se efectuează de către administratorul drumului.

În zonele în care administratorul drumului constată arbori căzuți/părți de arbori pe partea carosabilă, care afectează siguranța participanților la trafic, administratorul drumului degajează partea carosabilă, fiind autorizat să execute lucrările necesare de secționare, curățare de crăci și/sau toaletare a arborilor care creează stare de pericol, precum și strângerea și transportul materialelor lemnoase rezultate, fără marcarea prealabilă a arborilor.

Administratorul drumului notifică în termen de 24 de ore ocolul silvic/ocolul silvic nominalizat cu privire la situația creată, iar ocolul silvic are obligația de a asigura îndeplinirea prevederilor legale privind evaluarea și exploatarea masei lemnoase, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, pentru materialul lemnos rezultat.

Condiții pentru curățarea și toaletarea arborilor care prezintă pericol de cădere

În scopul prevenirii accidentelor rutiere, administratorul drumului poate executa curățarea de crăci și toaletarea arborilor care afectează siguranța participanților la trafic, cu notificarea ocolului silvic/gărzii forestiere, fără a fi necesară vreo autorizare sau aprobare în acest sens, dacă aceștia se află în limita zonei de siguranță în plan orizontal și în plan vertical, până la înălțimea de cel puțin 4,50 metri, ori în cazul în care se reduce vizibilitatea mijloacelor de semnalizare rutieră.

Pentru degajarea imediată a părții carosabile și asigurarea condițiilor de siguranță a circulației pentru participanții la trafic, materialele lemnoase rezultate se transportă de către administratorul drumului la un depozit aflat în proximitate, indicat de ocolul silvic. Transportul se efectuează fără a fi necesară vreo autorizare sau licențiere în acest sens.

Materialele lemnoase rezultate din masa lemnoasă care face obiectul acțiunilor prevăzute anterior se încadrează în categoria de produse extraordinare, astfel cum sunt definite de Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

În cazul în care proprietarul terenului forestier proprietate privată, pe care se execută acțiunile prevăzute anterior, nu își exprimă acordul pentru preluarea materialelor lemnoase, în termen de maximum 30 de zile de la notificare, acestea se valorifică de către ocolul silvic care asigură administrarea/serviciile silvice sau de ocolul silvic nominalizat, iar sumele rezultate se consemnează într-un cont și se eliberează ulterior, la cererea proprietarului, după deducerea cheltuielilor de valorificare.

Cheltuielile de marcare, tăiere, extragere și transport, după caz, se suportă de către proprietarul sau administratorul terenului de pe care provin materialele lemnoase, iar cheltuielile angajate pentru degajarea părții carosabile, inclusiv transportul la depozitul indicat de ocolul silvic se suportă de către administratorul drumului.

Sunt interzise plantațiile de orice fel în limita zonei de siguranță a drumurilor publice, cu excepția celor înființate și/sau îngrijite de către administratorul drumului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Tibi

    duminică, 03.09.2023 at 00:37

    Sunteti in natura, nu pe autostrada. In natura nu circuli ca Voda prin loboda, sunt si pericole. Ce-ar fi sa nu va mai inghesuiti bara la bara prin natura asta plina de pericole, s-o mai lasati si pe ea in pace.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement