Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Personalul medico-sanitar s-ar putea pensiona la cerere, fără penalități. PROIECT, la Senat

Publicat

Personalul medico-sanitar s-ar putea pensiona la cerere, fără penalități, potrivit unui proiect legislativ înregistrat la Senat. Parlamentarii propun încadrarea activității desfășurate de către categoriile de personal medico-sanitar, inclusiv de persoanele care efectuează gărzi peste programul normal de lucru, în locurile de muncă în condiții speciale.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 16 aprilie 2019.

„Problema securității și sănătății în muncă pentru personalul medico-sanitar se impune tot mai mult în ultimii ani, actualitatea fiind determinată de numărul mare de factori de risc în activitatea cadrelor medicale, care favorizează apariția timpurie a unor boli profesionale în rândul personalului, chiar și a deceselor.

Studiile efectuate în Statele Unite ale Americii asupra personalului medical au demonstrat, fără tăgadă, că acesta este supus în timpul desfășurării activității la 32 de factori de risc printre care stresul, epuizarea, anxietatea, iritabilitatea, depresia, etc.

În prezent, comparativ cu alte categorii profesionale, medicii desfășoară, conform prevederilor legale, 41 de ani de activitate și 47 de ani de vechime în muncă (contributivitate).

Pe întreaga perioadă de desfășurare a activității, personalul  medico-sanitar este supus la un înalt grad de uzură fizică și psihică, raportat la diverse locuri de muncă, respectiv specialități medicale și chirurgicale. La acestea se adaugă desfășurarea activității suplimentare obligatorii în sistemul de sănătate pentru asigurarea continuității actului medical, prin gărzi, în cadrul spitalelor publice”, a explicat inițiatorul proiectului, un deputat PSD, în expunerea de motive.

Inițiativa legislativă propune acordarea dreptului de pensionare la cerere, fără penalități, personalului medico-sanitar, corespunzător încadrării în locurile de muncă în condiții speciale, identificate și mai apoi nominalizate de Ministerul Sănătății prin hotărâre de guvern.

Proiectul completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin introducerea pe Lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale și activitatea desfășurată de către categoriile de personal medico-sanitar, inclusiv persoanele care efectuează gărzi peste programul normal de lucru, stabilite prin hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății.

De asemenea, proiectul prevede că personalul medico-sanitar pensionat la cerere nu poate fi reîncadrat în unitățile sanitare publice.

sursa: senat.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

„Revenge porn”: Publicarea imaginilor intime în scopul răzbunării, pedepsită cu închisoare sau amendă. PROIECT

Publicat

Difuzarea sau transmiterea, în orice mod, a imaginilor intime cu persoane identificabile, fără consimțământul acestora, producând suferință, se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, se arată într-un proiect de lege depus de un senator USR. Proiectul de lege vizează completarea articolului 226 privind „Violarea vieții private” din Legea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Indicele ROBOR la trei luni a coborât la 3,13%. ROBOR la șase luni, cel mai scăzut nivel din martie

Publicat

BNR

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,13%, iar ROBOR la 6 luni, cel mai scăzut nivel din martie până în prezent, potrivit datelor publicate, joi, de Banca Naţională a României (BNR). ROBOR la trei luni a scăzut la 3,13%, faţă de 3,14%, […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

UPDATE: Acțiune de căutare – salvare la Decea. Mobilizare de forțe pentru găsirea unei tinere de 18 ani dispărute

Publicat

Pompieri, polițiști și jandarmi din Alba au fost mobilizați joi, în jurul orei 18:50, pentru a căuta o fată în vârstă de 18 ani, cu tulburări psihice, pierdută în zona Decea. UPDATE, ora 19:40 – Potrivit IPJ Alba, la data de 18 iulie 2019, în jurul orei 17:38 polițiștii din Aiud au fost sesizați prin […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

”Teroristul” din Jidvei rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile. Încă nu a fost trimis în judecată

Publicat

anghelidi

Ovidiu Anghelidi, bărbatul din Jidvei cercetat pentru terorism, rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile. Măsura a fost luată prima dată acum 3 luni, în data de 12 aprilie.  Propunerea de prelungire a arestării preventive a venit din partea de Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate