Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Personalul medico-sanitar s-ar putea pensiona la cerere, fără penalități. PROIECT, la Senat

Publicat


Personalul medico-sanitar s-ar putea pensiona la cerere, fără penalități, potrivit unui proiect legislativ înregistrat la Senat. Parlamentarii propun încadrarea activității desfășurate de către categoriile de personal medico-sanitar, inclusiv de persoanele care efectuează gărzi peste programul normal de lucru, în locurile de muncă în condiții speciale.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 16 aprilie 2019.

„Problema securității și sănătății în muncă pentru personalul medico-sanitar se impune tot mai mult în ultimii ani, actualitatea fiind determinată de numărul mare de factori de risc în activitatea cadrelor medicale, care favorizează apariția timpurie a unor boli profesionale în rândul personalului, chiar și a deceselor.

Studiile efectuate în Statele Unite ale Americii asupra personalului medical au demonstrat, fără tăgadă, că acesta este supus în timpul desfășurării activității la 32 de factori de risc printre care stresul, epuizarea, anxietatea, iritabilitatea, depresia, etc.

În prezent, comparativ cu alte categorii profesionale, medicii desfășoară, conform prevederilor legale, 41 de ani de activitate și 47 de ani de vechime în muncă (contributivitate).

Pe întreaga perioadă de desfășurare a activității, personalul  medico-sanitar este supus la un înalt grad de uzură fizică și psihică, raportat la diverse locuri de muncă, respectiv specialități medicale și chirurgicale. La acestea se adaugă desfășurarea activității suplimentare obligatorii în sistemul de sănătate pentru asigurarea continuității actului medical, prin gărzi, în cadrul spitalelor publice”, a explicat inițiatorul proiectului, un deputat PSD, în expunerea de motive.

Inițiativa legislativă propune acordarea dreptului de pensionare la cerere, fără penalități, personalului medico-sanitar, corespunzător încadrării în locurile de muncă în condiții speciale, identificate și mai apoi nominalizate de Ministerul Sănătății prin hotărâre de guvern.

Proiectul completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin introducerea pe Lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale și activitatea desfășurată de către categoriile de personal medico-sanitar, inclusiv persoanele care efectuează gărzi peste programul normal de lucru, stabilite prin hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății.

De asemenea, proiectul prevede că personalul medico-sanitar pensionat la cerere nu poate fi reîncadrat în unitățile sanitare publice.

sursa: senat.ro


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

AIUD

Podul peste râul Mureș între Aiud și Ciumbrud va fi consolidat. Investiție de peste 3,8 milioane de lei. Lucrări propuse

Publicat

Podul de peste râul Mureș ce face legătura între Aiud și Ciumbrud va fi consolidat de către Consiliul Județean Alba, printr-o investiție de peste 3,8 milioane de lei. În acest sens, la APM Alba a fost depusă luni solicitarea de emitere a acordului de mediu. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat depunerea solicitării […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Studenții de la Teologie, în tabără la Mănăstirea Oașa. ASCOR a sărbătorit 30 de ani de activitate

Publicat

Studenți la Teologie din Alba Iulia, membri ai Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) au sărbătorit 30 de ani de activitate a organizației, la o tabără la Mănăstirea Oașa. Au făcut drumeție pe munte, au ajutat în activitatea lăcașului de cult și au participat la cursuri de muzică psaltică. Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba […]

Citește mai departe
Publicitate

CÎMPENI

FOTO: Incendiu la un bloc din Câmpeni. Locatari evacuați, un apartament inundat cu fum

Publicat

Pompierii din Câmpeni au fost chemați să intervină, luni seara, pentru stingerea unui incendiu la un bloc din oraș. A luat foc funinginea din interiorul hornului clădirii. Potrivit ISU Alba, locatarii s-au autoevacuat, iar un apartament din blocul respectiv,  aflat pe strada Teiului a fost inundat cu fum. La fața locului intervin echipaje de la […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

Sală de sport la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Alba Iulia. În ce stadiu este investiția de care vor beneficia 800 de elevi

Publicat

Proiectul sălii de sport promise elevilor de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Alba Iulia pare încurcat în clarificări de ordin birocratic. La doi ani după ce Primăria a transmis primele documentații la Compania Națională de Investiții (CNI), încă sunt solicitate actualizări și modificări. Proiectul apare în lista de investiții pe 2020 a primăriei, pentru […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate