Connect with us
Advertisement

Actualitate

Personalul medico-sanitar s-ar putea pensiona la cerere, fără penalități. PROIECT, la Senat

Publicat

Personalul medico-sanitar s-ar putea pensiona la cerere, fără penalități, potrivit unui proiect legislativ înregistrat la Senat. Parlamentarii propun încadrarea activității desfășurate de către categoriile de personal medico-sanitar, inclusiv de persoanele care efectuează gărzi peste programul normal de lucru, în locurile de muncă în condiții speciale.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 16 aprilie 2019.

„Problema securității și sănătății în muncă pentru personalul medico-sanitar se impune tot mai mult în ultimii ani, actualitatea fiind determinată de numărul mare de factori de risc în activitatea cadrelor medicale, care favorizează apariția timpurie a unor boli profesionale în rândul personalului, chiar și a deceselor.

Studiile efectuate în Statele Unite ale Americii asupra personalului medical au demonstrat, fără tăgadă, că acesta este supus în timpul desfășurării activității la 32 de factori de risc printre care stresul, epuizarea, anxietatea, iritabilitatea, depresia, etc.

În prezent, comparativ cu alte categorii profesionale, medicii desfășoară, conform prevederilor legale, 41 de ani de activitate și 47 de ani de vechime în muncă (contributivitate).

Pe întreaga perioadă de desfășurare a activității, personalul  medico-sanitar este supus la un înalt grad de uzură fizică și psihică, raportat la diverse locuri de muncă, respectiv specialități medicale și chirurgicale. La acestea se adaugă desfășurarea activității suplimentare obligatorii în sistemul de sănătate pentru asigurarea continuității actului medical, prin gărzi, în cadrul spitalelor publice”, a explicat inițiatorul proiectului, un deputat PSD, în expunerea de motive.

Inițiativa legislativă propune acordarea dreptului de pensionare la cerere, fără penalități, personalului medico-sanitar, corespunzător încadrării în locurile de muncă în condiții speciale, identificate și mai apoi nominalizate de Ministerul Sănătății prin hotărâre de guvern.

Proiectul completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin introducerea pe Lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale și activitatea desfășurată de către categoriile de personal medico-sanitar, inclusiv persoanele care efectuează gărzi peste programul normal de lucru, stabilite prin hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății.

De asemenea, proiectul prevede că personalul medico-sanitar pensionat la cerere nu poate fi reîncadrat în unitățile sanitare publice.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement