Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Personalul medico-sanitar s-ar putea pensiona la cerere, fără penalități. PROIECT, la Senat

Publicat

Personalul medico-sanitar s-ar putea pensiona la cerere, fără penalități, potrivit unui proiect legislativ înregistrat la Senat. Parlamentarii propun încadrarea activității desfășurate de către categoriile de personal medico-sanitar, inclusiv de persoanele care efectuează gărzi peste programul normal de lucru, în locurile de muncă în condiții speciale.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 16 aprilie 2019.

„Problema securității și sănătății în muncă pentru personalul medico-sanitar se impune tot mai mult în ultimii ani, actualitatea fiind determinată de numărul mare de factori de risc în activitatea cadrelor medicale, care favorizează apariția timpurie a unor boli profesionale în rândul personalului, chiar și a deceselor.

Studiile efectuate în Statele Unite ale Americii asupra personalului medical au demonstrat, fără tăgadă, că acesta este supus în timpul desfășurării activității la 32 de factori de risc printre care stresul, epuizarea, anxietatea, iritabilitatea, depresia, etc.

În prezent, comparativ cu alte categorii profesionale, medicii desfășoară, conform prevederilor legale, 41 de ani de activitate și 47 de ani de vechime în muncă (contributivitate).

Pe întreaga perioadă de desfășurare a activității, personalul  medico-sanitar este supus la un înalt grad de uzură fizică și psihică, raportat la diverse locuri de muncă, respectiv specialități medicale și chirurgicale. La acestea se adaugă desfășurarea activității suplimentare obligatorii în sistemul de sănătate pentru asigurarea continuității actului medical, prin gărzi, în cadrul spitalelor publice”, a explicat inițiatorul proiectului, un deputat PSD, în expunerea de motive.

Inițiativa legislativă propune acordarea dreptului de pensionare la cerere, fără penalități, personalului medico-sanitar, corespunzător încadrării în locurile de muncă în condiții speciale, identificate și mai apoi nominalizate de Ministerul Sănătății prin hotărâre de guvern.

Proiectul completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin introducerea pe Lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale și activitatea desfășurată de către categoriile de personal medico-sanitar, inclusiv persoanele care efectuează gărzi peste programul normal de lucru, stabilite prin hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății.

De asemenea, proiectul prevede că personalul medico-sanitar pensionat la cerere nu poate fi reîncadrat în unitățile sanitare publice.

sursa: senat.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Carambol cu trei mașini pe DN7 lângă Tălmaciu, provocat de un șofer din Alba. O persoană rănită

Publicat

accident dn7 talmaciu

Un șofer din Alba a fost implicat într-un accident rutier petrecut duminică seara pe DN7, la Tălmaciu II. O persoană a fost rănită. Potrivit IPJ Sibiu, pe DN7, la km 259, Tălmaciu II, sensul spre Sibiu, s-a petrecut o coliziune în lanț, pe fondul nepăstrării distanței de siguranță. Un camion condus de un bărbat de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Șeful DSU, Raed Arafat: Cursurile de prim ajutor trebuie introduse în programa școlară

Publicat

prim ajutor

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară a cursurilor de prim-ajutor. „Trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară, poate să fie treptată. Sunt ţări care fac începând cu prima clasă – cum anunţă la 112, ce spui la 112, după care […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT rutier pe DN 1, la intrarea în Lancrăm dinspre Alba Iulia. Pieton, lovit de un autovehicul

Publicat

pompierii-SMURD

Un accident rutier s-a produs duminică, în jurul orei 19:30, pe DN 1, în zona localității Lancrăm. Din primele informații, un pieton a fost lovit de un autovehicul. SMURD Sebeș intervine la un accident rutier o victimă conștientă în zona Lancrăm, pe DN 1, transmite ISU Alba. Potrivit IPJ Alba, un pieton a fost lovit […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Victor Negrescu: „Românii merită produse de bună calitate, de la alimente, până la medicamente”

Publicat

Legea inițiată de PSD care combate dublul standard Atât noi, cât și copiii noștri, merităm produse de calitate, nu doar același ambalaj. Ne-am săturat de lipsa portocalelor din sucul de portocale, de înlocuirea zahărului cu sirop sau îndulcitori artificiali, dar și să avem margarină în loc de unt. Partidul Social Democrat condamnă cu fermitate aplicarea […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate