Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Peste 1.100 de posturi noi în învățământ, majoritatea pentru educatori. Câte sunt în Alba și creșele preluate de minister

Publicat

Guvernul a aprobat suplimentarea posturilor în învățământ. Sunt disponibile 1.175 posturi noi, în special pentru educația antrepreșcolară în creșe.

Decizia a fost luată și având în vedere preluarea unor creșe de către Ministerul Educației. În Alba, trei creșe sunt propuse pentru trecerea din administrare locală la cea din sistemul național.

În județul Alba, vor fi 71 de posturi noi, de educatori-puericultori (creșă), potrivit IȘJ Alba.

Hotărârea de Guvern aprobată modifică şi completează HG 369/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei.

„În principal, aceste posturi suplimentare sunt destinate învăţământului preuniversitar de stat, inclusiv învăţământului special, Centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, Centrului municipiului Bucureşti de resurse şi asistenţă educaţională, 1.100 de posturi alocate suplimentar pentru această direcţie”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Potrivit acestuia, suplimentarea este impusă de faptul că, începând cu acest an şcolar, este necesară creşterea gradului de cuprindere a copiilor cu vârste între 3-5, 6 ani în învăţământul preşcolar şi a celor cu vârste de 6-18 ani în învăţământul obligatoriu.

„Şi este necesară îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă psihopedagogică şi consiliere educaţională pentru un număr cât mai mare de elevi şi preşcolari din învăţământul preuniversitar”, a completat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce prevede hotărârea de Guvern

Actul normativ prevede:

a) suplimentarea cu 1.100 de posturi a numărului total de posturi din învățământul preuniversitar de stat, inclusiv învățământul special, centrele județene de resurse și asistență educațională/ Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, pentru a se putea asigura personalul necesar desfășurării educației antepreşcolare din creșe care fac parte din sistemul național de învățământ preuniversitar;

b) suplimentarea cu 25 de posturi a numărului de posturi pentru inspectoratele şcolare, în vederea asigurării în toate judeţele a inspectorilor şcolari pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară.

c) suplimentarea cu 50 de posturi a numărului de posturi pentru aparatul propriu al Ministerul Educaţiei, în vederea realizării obiectivelor din domeniile sale de activitate, precum și pentru crearea structurilor de implementare a componentei de educație din PNRR

Posturile suplimentare propuse prin prezentul proiect de act normativ, la care se adaugă şi posturile vacante identificate în sistemul de învăţământ preuniversitar de stat, vor asigura până la finalul anului 2022:

  • finalizarea procesului de preluare a tuturor creşelor din administrarea autorităţilor publice locale, precum şi angajarea în creşe a personalului didactic calificat în vederea asigurării serviciilor integrate de educație, îngrijire și supraveghere;
  • îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă psihopedagogică, consiliere educaţională si orientare şcolară pentru un număr mai mare de elevi şi preşcolari din învăţământul preuniversitar;
  • reducerea abandonului şcolar;
  • dezvoltarea transportului şcolar necesar pentru asigurarea accesului la educaţie, diminuarea sau chiar lichidarea în anumite zone a învăţământului în regim simultan;
  • respectarea măsurilor de igienă şi de protecţie sanitară în învățământul preuniversitar, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

După aprobarea prezentului act normativ, Ministerul Educației repartizează, prin ordin, inspectoratelor şcolare, numărul maxim de posturi finanțat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, respectiv pentru inspectoratele şcolare.

Cum este justificată suplimentarea de posturi

În nota de fundamentare a actului normativ, Guvernul amintește de finalizarea construcției de noi grădinițe și de diminuarea numărului de elevi/preşcolari din care se constituie formaţiunile de studiu în învăţământul preuniversitar.

De asemenea, învăţământul secundar superior şi grupa mare din învăţământul preşcolar au devenit obligatorii din 2020, grupa mijlocie devine obligatorie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.

Prin urmare, s-a impus suplimentarea numărului de posturi pentru învățământul preuniversitar, pentru ca, începând cu anul şcolar 2021-2022, să se asigure:

  • creșterea gradului de cuprindere a copiilor cu vârste de 3-5/6 ani în învățământul preșcolar
  • creșterea gradului de cuprindere a tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani în învățământul obligatoriu
  • îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă psihopedagogică şi consiliere educaţională pentru un număr mai mare de elevi şi preşcolari din învăţământul preuniversitar
  • respectarea măsurilor de igienă în învățământul preuniversitar, în contextul situației epidemiologice.

În 2021, a fost suplimentat numărul total de posturi din învățământul preuniversitar de stat cu 3.500 posturi. Dintre acestea 2.700 de posturi au fost deja repartizate inspectoratelor şcolare.

Începând cu anul şcolar 2021-2022, creşele fac parte din sistemul național de învățământ preuniversitar, acestea fiind incluse în reţeaua şcolară ca structuri arondate unor unităţi de învăţământ cu personalitate juridică.

Asigurarea personalului necesar desfășurării educației antepreşcolare din creşe se face de către Ministerul Educației.

Potrivit datelor comunicate de inspectoratele şcolare, în prezent funcţionează 395 de creşe cu 22.296 de copii.

În acest an şcolar, sunt în curs de preluare 148 de creşe din 28 de judeţe şi municipiul Bucureşti în care sunt 1.898 de posturi ocupate.

În județul Alba, sunt propuse pentru preluare de către Ministerul Educației următoarele creșe:

  • Creșa Kunterbunt Cugir, arondată Școlii Gimnaziale nr. 3 Cugir
  • Creșa Prichindel Cugir, arondată Școlii Gimnaziale Singidava
  • Creșa Aiud, arondată Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2 Aiud

Întrucât creșele sunt preluate în rețeaua școlară ca unități de învățământ fără personalitate juridică, personalul care a ocupat funcția de director/coordonator de creșă va fi preluat dacă îndeplineşte condiţiile de ocupare a uneia dintre funcţiile din sistemul de învăţământ: educator-puericultor, medic, asistent medical, administrator sau alte funcții prevăzute de legislaţia în vigoare.

Dacă vor fi preluate toate creşele de stat, conform proiectului “România Educată”, până la finalului anului 2022, se impune o suplimentare a numărului de posturi din învăţământul preuniversitar de stat cu 6.429 de posturi.

De asemenea suplimentarea numărului de posturi pentru învăţământul preuniversitar de stat se impune şi din următoarele considerente, potrivit notei de fundamentare HG:

  • diminuarea numărului de elevi la clasă conduce la creşterea numărului de clase şi implicit la creşterea numărului de posturi: pentru anul şcolar 2021-2022, prevederile Legii nr. 185/2020 s-au aplicat la clasele de început pentru învăţământul primar, gimnazial şi liceal, respectiv la clasele pregătitoare, clasele a V-a şi clasele a IX-a; începând cu anul 2022-2023 prevederile se vor aplica la clasele pregătitoare şi clasele I, clasele a V-a şi VI-a şi clasele a IX-a şi a X-a
  • se diminuează numărul de elevi/preşcolari alocat unui post de profesor dintr-un cabinet de asistenţă psihopedagogică, ceea ce conduce implicit la creşterea numărului de profesori în centre şi cabinete de asistenţă psihopedagogică
  • necesitatea angajării mediatorilor şcolari în localităţile situate în zone dezavantajate, în vederea reducerii abandonului şcolar.
  • necesitatea angajării de şoferi pentru asigurarea transportului cu microbuzele şcolare care vor fi achiziţionate prin PNRR.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 20.01.2022 at 18:16

    Puteţi pune un milion de cadre dacă promovaţi proşti cu carul, care mai apoi din rândurile partidelor au pretenţii de conducători şi doctorate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax