Connect with us
Advertisement

Actualitate

Peste 2.700 de posturi de soldat gradat profesionist, scoase la concurs de MApN. 29 aprilie, ultima zi pentru dosarele de candidat

armata

Publicat

militari armataMinisterul Apărării Naţionale (MApN) a scos la concurs 2.725 de posturi de soldat gradat profesionist, potrivit unui anunţ de pe site-ul ministerului.

MApN a informat că au fost scoase la concurs 2.725 de posturi de soldat/ gradat profesionist. Persoanele interesate îşi pot întocmi dosarul de candidat până în data de 29 aprilie, la birourile informare-recrutare din cadrul centrelor militare din judeţul/ sectorul în care domiciliază.

În Alba Iulia, sediul Centrului Militar Judeţean Alba se află pe str. Regina Maria, nr. 6. Telefon / Fax: (0258) 81.22.91.

Criteriile de recrutare

Pentru formarea soldaţilor/ gradaţilor profesionişti prin absolvirea unui program de instruire, candidații trebuie să aibă vârsta între 18 ani, împliniţi până la data începerii programului de instruire, şi cel mult 50 de ani, împliniţi până la data încheierii primului contract de angajare.

De asemenea, candidații trebuie să fie absolvenţi cel puţin ai învăţământului general obligatoriu sau să facă dovada absolvirii acestuia, până la data începerii programului de instruire.

Candidații care optează pentru arma „auto” trebuie să posede permis de conducere auto pentru categoriile B și C. Pentru arma „geniu”, permisul de conducere este necesar doar pentru specialitățile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto.

Cei care care se află în rezervă trebuie să fie de acord să renunţe la gradul dobândit anterior şi deţinut ca rezervist, după angajarea în armată.

De asemenea, candidații care optează pentru profesia de soldat şi gradat profesionist în arma „aviaţie”, specialitatea „însoţitor de bord-paramedic”, trebuie să deţină o diplomă de absolvire a unei şcoli sanitare postliceale.

Soldaţii şi gradaţii profesionişti constituie cel mai numeros corp de personal militar din armată, fiind destinat îndeplinirii funcţiilor de execuţie specifice luptătorilor şi specialiştilor militari, în cadrul microstructurilor de tip echipă, echipaj sau grupă/similare. Gradaţii profesionişti pot îndeplini şi funcţii de comandă la nivelul acestor microstructuri.

Soldaţii şi gradaţii profesionişti participă nemijlocit la procesul de instrucţie individuală şi colectivă din cadrul unităţilor militare, asigură exploatarea şi întreţinerea tehnicii şi armamentului din dotare şi execută paza şi apărarea obiectivelor militare.

Gradele acordate soldaţilor şi gradaţilor profesionişti sunt următoarele: soldat, fruntaş, caporal.

După repartiţia în unităţi militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti încheie un contract de angajare cu durata de 4 ani. La expirarea acestuia, în cazul în care optează să rămână în armată, pot încheia noi contracte de angajare, cu o durată de 2 – 3 ani.

Limita maximă de vârstă până la care pot fi menţinuţi în activitate soldaţii şi gradaţii profesionişti din Ministerul Apărării Naţionale este de 55 de ani, vechimea în armată fiind luată în calcul la stabilirea drepturilor de pensie.

Dezvoltarea instruirii soldaţilor şi gradaţilor profesionişti se realizează prin cursuri de perfecţionare/ specializare, stagii de instruire şi acţiuni în teatrele de operaţii. Acestea asigură perfecţionarea deprinderilor de luptători şi specialişti militari, precum şi creşterea rezistenţei fizice şi psihice specifice acţiunilor militare în condiţii de efort, pentru a fi capabili să îndeplinească misiuni specifice, atât izolat, cât şi în cadrul structurilor militare.

Soldaţii şi gradaţii profesionişti constituie principala sursă de formare a subofiţerilor în activitate pe filiera directă, prin parcurgerea și finalizarea studiilor postliceale. De asemenea, potrivit nevoilor de încadrare cu personal ale armatei, aceștia pot să urmeze cursul pentru formarea pe filiera indirectă a subofiţerilor în activitate, pentru armele sau serviciile și specialitățile militare pentru care nu se asigură pregătirea în cadrul Ministerului Apărării Naționale, dacă deţin studii/competențe profesionale specifice.

Totodată, soldaţii şi gradaţii profesionişti pot fi recrutaţi şi selecţionaţi, potrivit reglementărilor specifice în vigoare, în vederea participării la concursul de admitere la programele de studii pentru formarea pe filiera directă a ofiţerilor în activitate, organizate în instituţiile de învăţământ superior militar, precum şi la programele de studii pentru formarea pe filiera directă a maiştrilor militari în activitate, organizate în instituţiile de învăţământ postliceal militar.

sursa: mapn.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement