Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 300.000 de lei de la bugetul local al oraşului Alba Iulia, pentru măsuri de sprijin destinate comunităţilor marginalizate. Ce SERVICII vor fi oferite


Publicat

turturicaConsilierii locali din Alba Iulia au de aprobat, în şedinţa din 23 iunie, trei proiecte prin care administraţia locală vine în sprijinul comunităţilor marginalizate. Sunt măsuri de incluziune socială şi de combatere a sărăciei. Pentru comunitatea roma, în principal, vor fi oferite servicii de “şcoală după şcoală”, cursuri pentru dobândirea de competenţe în vederea deschiderii de mici afaceri, consiliere pentru angajare, pentru reglementarea actelor de identitate şi de proprietate, îmbunătăţirea unor spaţii de locuit şi servicii medicale şi sociale.

În primul caz, se solicită aprobarea participării Municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului „Măsuri Integrate de Combatere a Excluziunii Sociale în comunitățile marginalizate din Municipiul Alba Iulia – MICESA”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. De la bugetul local se contribuie cu 145.756,11 lei, adică 2% din valoarea cheltuielilor eligibile angajate în cadrul proiectului (7.287.801,73 lei). Valoarea totală a proiectului este de 20.588.454,42 lei. Cererea de finanţare a acestuia a fost admisă şi în 12 iunie a fost înregistrată la OIRPOSDRU scrisoarea privind demararea procesului de contractare.

Activităţile din acest proiect vizează trei comunităţi marginalizate: “Chicago” – 2 blocuri de pe strada Gladiolelor, cu 130 de apartamente locuite (137 de persoane, sub 10% romi; 23 sunt copii şi tineri; 32,85% persoane cu vârste între 16 şi 64 de ani, şomeri): “Goldiş” – trei blocuri de pe strada V. Goldiş nr. 12, 14 şi 16, cu 201 apartamente locuite; “Pâclişa” – 910 persoane potrivit actelor colectate, 243 identificate în teren (8,44% romi; majoritatea absolvenţi de opt clase).

Acţiunile se vor derula în cadrul Centrului Comunitar de Intervenţii Integrate, creat prin acest demers. Este vorba despre servicii destinate în principal comunităţilor non-roma, de creştere a accesului la educaţie şi piaţa muncii, susţinerea antreprenoriatului, servicii medicale şi sociale, îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, asistenţă juridică pentru reglementarea actelor. Vor fi oferite pentru 600 de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială, din care cel puţin 36% femei şi 7% persoane de etnie romă.

Concret, 25 de preşcolari vor fi sprijiniţi pentru participarea la educaţie, iar 75 de elevi din clasele V-VIII vor beneficia de program de tip “Şcoală după Şcoală”, timp de 24 de luni în timpul proiectului şi alte şapte luni după. De asemenea, 350 de persoane vor avea acces la programe de formare profesională (36 de luni), cel puţin 214 dintre ei fiind la final certificaţi, iar 30% urmând să fie încadraţi în muncă. Alte 80 de persoane vor fi consiliate pentru creşterea capacităţii de întreprinzători (cursuri de competenţe antreprenoriale pentru 40 de persoane; crearea a 15 afaceri funcţionale minimum 12 luni). Vor mai fi campanii de screening, servicii de asistenţă medicală comunitară pentru 350 de persoane, îngrijire la domiciliu pentru 20 de vârstnici şi 60 de persoane cu boli cronice sau dizabilităţi. În ceea ce priveşte ameliorarea condiţiilor de locuit, se are în vedere o suprafaţă totală de 1.350 mp, iar 100 de persoane vor beneficia de servicii de asistenţî juridică pentru reglementări acte. Proiectul va fi implementat pentru 36 de luni.

At proiect la care se propune participarea Municipiului Alba Iulia este “Alba Iulia 360”, finanțat tot în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. În cifre, situaţia este următoarea: valoare totală proiect 25.183.687,80 lei, din care cheltuieli eligibile 8.745.155,51 lei, iar contribuţia proprie a Municipiului Alba Iulia este de 170.943,40 lei.

Vizează reducerea numărului peroanelor aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității roma, la Alba Iulia. Vor fi tot servicii similare celor amintite mai sus, destinate unui număr de 560 de persoane, din care mai mult de jumătate din minoritatea roma.

Concret, se pregătesc pachete integrate de măsuri pentru 130 de copii cu vârstă între 0 şi 7 ani, pe programul tip “Şcoală după Şcoală”, pentru 32 de luni; pentru minimum 30% din 340 de persoane cu vârste între 16 şi 64 de ani va creşte rata de ocupare, prin consiliere profesională, ucenicie la locul de muncă pentru 15 beneficiari şi formare profesională pentru 240 de persoane, pe 34 de luni; competenţe pentru înfiinţarea de afaceri – consiliere antreprenorială pentru 185 de persoane, din care 85 vor beneficia de cursuri de formare, iar trei primesc şi microgranturi pentru 32 de luni; servicii medicale pentru 90 de persoane, 26 dintre ele, vârstnice; amelioarea condiţiilor de locuit (1.168 mp) şi dotarea locuinţelor cu minimum 51 panouri solare; 560 de persoane vor primi asistenţă juridică pentru reglementarea actelor de identitate / proprietate.

A treia propunere se referă la participarea Municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului „Alba Iulia – Comunitate locală responsabilă”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. De la buget, se cere 2.864,53 lei, adică 2% din cheltuieli eligibile (143.228 lei), valoarea totală a proiectului fiind 222.555,40 lei.

Este destinat locuitorilor din zona Lumea Nouă şi din blocul G2 “Turturica”, alături de o zonă urbană funcţională din vestul, centrul şi nordul oraşului, care acoperă o populaţie de aproximativ 20.000 de locuitori, dar şi instituţii, firme şi ONG-uri.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă mobilizarea şi implicarea organizaţiilor locale şi a comunităţilor dezavantajate din Alba Iulia, pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă acestea şi realizarea unei Strategii de Dezvoltare Locală. Ca obiective specifice, se va organiza un Grup de Acţiune Locală la Alba Iulia, cu analizarea criteriilor de capital uman şi condiţii de locuire, pentru declararea Zonei Urbane Marginalizate şi apoi identificarea soluţiilor pentru aceasta.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. tux

  joi, 22.06.2017 at 11:42

  O initiativa buna, DAR sper ca aceste „ajutoare” vor viza doar familiile cu copii care merg sau vor merge la scoala si familiile in care mebrii adulti merg la serviciu cu acte legale. Ar fi extraordinar sa se puna un mai mare accent pe educarea copiilor, indiferent de etnie, dar nu pot fi de acord cu privilegiile unor etnii minoritare, in fata celor majoritari (aici ma refer la locuri speciale pentru tigani). Personal consider ca un „roman” nu este mai destept decat un tigan si nici invers, daca acel tigan a invatat intr-o scoala normala la fel ca romanul, ca atare nu vad de ce unii ar avea locuri privilegiate, dar asta este o alta problema.
  Consider ca tiganii au ajuns unde au ajuns tot din cauza lor si consider ca este STRICT de datoria lor sa „iasa la liman” mai ales daca sunt ajutati.
  Dar pentru asta trebuie eliminate complet ajutoarele sociale acordate celor care nu muncesc si sunt in putere pentru a presta o munca, si aplicarea de sanctiuni celor care au beneficiat de ajutor si si-au batut joc. Aici ma refer la tot romanul nu doar la tigani, ca sunt si romani puturosi cu nemiluita.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Eurostat: România are cei mai puţini posesori de maşini la mia de locuitori din Uniunea Europeană

Publicat

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de automobile de pasageri la mia de locuitori.

Astfel, la o mie de locuitori, parcul auto din România număra 357 de maşini la finele lui 2019, arată cele mai recente date publicate de Eurostat, biroul european de statistică.

În același timp, România are şi unul dintre cele mai învechite parcuri auto. Vârsta medie a maşinilor aflate în circulaţie în România este de 16,5 ani, potrivit Asociaţiei Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA).

De cel puţin 30 de ani, Luxemburg a înregistrat cea mai mare rată de motorizare dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai arată datele Eurostat.

În 2019, existau 681 de autoturisme la mia de locuitori luxemburghezi. Această cifră poate fi influenţată de lucrătorii transfrontalieri care folosesc maşini de companie înmatriculate în ţară, notează sursa citată.

Luxemburg a fost urmat de Italia pe locul doi, cu 663 de maşini la mia de locuitori. Următoarele în topul listei au fost Cipru (645 de maşini), Finlanda şi Polonia (ambele cu 642 de maşini).

La polul opus, cele mai scăzute rate de motorizare s-au găsit în România (357 autoturisme), Letonia (381 autoturisme) şi Ungaria (390 autoturisme).

În ceea ce priveşte vechimea parcului auto, Lituania (16,8 ani), Estonia (16,7 ani) şi România (16,5 ani) au cele mai vechi flote, cu vehicule mai vechi de 16 ani.

Cele mai noi maşini pot fi găsite de asemenea în Luxemburg (6,5 ani) şi Austria (8,3 ani), potrivit datelor ACEA.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Încărcător comun pentru toate tipurile de telefoane, tablete și alte dispozitive. Propunere a Comisiei Europene

Publicat

Consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile.

Comisia Europeană a făcut joi un pas important împotriva deşeurilor electronice şi a inconvenientelor cauzate consumatorilor de prevalenţa diferitelor încărcătoare incompatibile pentru dispozitivele electronice şi a prezentat o propunere de stabilire a unei soluţii comune de încărcare pentru toate dispozitivele relevante.

Potrivit propunerii de directivă revizuită privind echipamentele radio prezentată joi, portul de încărcare şi tehnologia de încărcare rapidă vor fi armonizate: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căştile, difuzoarele portabile şi consolele video portabile.

În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de cea a dispozitivelor electronice. Acest lucru este menit să amelioreze confortul consumatorilor şi să reducă amprenta de mediu asociată producţiei şi eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziţia verde şi cea digitală.

„Consumatorii europeni au fost frustraţi suficient de mult în ceea ce priveşte încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-şi găsi propriile soluţii, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câştig important pentru consumatorii noştri şi pentru mediu şi în conformitate cu ambiţiile noastre verzi şi digitale”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintă executivă a CE pentru O Europă pregătită pentru era digitală, citată într-un comunicat al Comisiei.

Un singur încărcător pentru toate dispozitivele portabile

„Datorită propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile – un pas important pentru a spori confortul şi a reduce deşeurile”, a declarat la rândul său Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă

În urma propunerii CE, USB-C va deveni portul de încărcare comun pentru toate dispozitivele electronice. Acest lucru le va permite consumatorilor să îşi încarce dispozitivele cu acelaşi încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.

Apoi, tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiţi producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare şi va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeaşi atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.

De asemenea, în urma separării vânzării unui încărcător de cea a dispozitivului electronic, se estimează că reducerea producţiei şi eliminării noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deşeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.

Nu în ultimul rând, Comisia doreşte informaţii mai pertinente pentru consumatori. Astfel, producătorii vor trebui să furnizeze informaţii relevante cu privire la performanţa de încărcare, inclusiv privind puterea cerută de dispozitiv şi dacă acesta permite încărcarea rapidă.

Consumatorii ar urma să-şi dea seama astfel dacă încărcătoarele lor pe care le posedă îndeplinesc cerinţele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil.

Măsuri pentru limitarea deșeurilor electronice

Revizuirea Directivei privind echipamentele radio face parte din acţiunea mai amplă a CE de abordare a durabilităţii produselor, în special a produselor electronice de pe piaţa UE, care se va afla în centrul unei viitoare propuneri privind produsele durabile.

Propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio de joi va trebui să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul UE prin procedura legislativă ordinară (codecizie). Executivul comunitar consideră că o perioadă de tranziţie de 24 de luni de la data adoptării va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta înainte de intrarea în vigoare.

Pentru a avea în cele din urmă un încărcător comun, este însă necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului: dispozitivul electronic şi sursa externă de alimentare cu energie. Finalizarea interoperabilităţii dispozitivului, care este de departe cea mai mare provocare, ar urma să fie realizată prin propunerea de joi.

Interoperabilitatea sursei externe de alimentare va fi abordată în cadrul revizuirii Regulamentului privind proiectarea ecologică al Comisiei. Aceasta va fi lansată mai târziu în cursul acestui an, astfel încât intrarea sa în vigoare să poată fi aliniată la propunerea de joi.

Potrivit comunicatului CE, se estimează că încărcătoarele eliminate şi neutilizate generează până la 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Chestionarul pentru vaccinarea elevilor, distribuit în școli. Părinții își pot exprima opțiunea de imunizare a copiilor

Publicat

scrisoare

Chestionarul prin care părinții își vor putea exprima acordul sau dezacordul privind vaccinarea copiilor în școli a fost validat de Ministerul Sănătății și este distribuit prin intermediul inspectoratelor școlare.

„Ministerul Sănătății a validat chestionarul de exprimare a intenției de vaccinare în rândul elevilor minori.

Începând de vineri, 24 septembrie 2021, chestionarul va fi diseminat în unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligație de vaccinare și va fi pus la dispoziția părinților în vederea completării.

Persoana desemnată pentru protecția sanitară la nivelul unității de învățământ, în conformitate cu dispozițiile ordinului comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, va transmite Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) chestionarele completate de către părinți/tutori legali.

În cazul exprimării intenției de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezența părintelui/tutorelui legal al copilului”, a transmis Ministerul Educației, potrivit dcnews.ro.

Chestionarele nu trebuie semnate

Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze și beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinților sau reprezentanților legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în școli de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și Direcțiile de Sănătate Publică.

Chestionarele nu necesită asumare prin semnătură și pot fi transmise și în format, potrivit sursei citate.

Vezi Chestionar intentie de vaccinare elevi

Echipe mobile de vaccinare în școli

Din datele centralizate la nivelul a 26 de judeţe, până la data de 17 septembrie, sunt 2.468 de unităţi de învăţământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile, sunt propuse 201 centre de vaccinare proprii care vor fi organizate în unităţile de învăţământ, iar alte 1.062 de şcoli sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate, potrivit CNCAV.

În Alba, sunt 11 echipe mobile ce asigură vaccinarea în școli, la solicitarea acestora.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Târgul Apulum Agraria 2021, în acest weekend, la Alba Iulia. Standuri cu produse agricole, ateliere, concursuri. PROGRAM

Publicat

La Alba Iulia începe vineri Târgul ”Apulum Agraria” 2021, în cadrul căruia producătorii locali prezintă produse din recolta de toamnă. Evenimentul, ajuns la ediția a XXIX-a, se desfășoară în spațiul expozițional din Piața Pascu.

Cei interesați vor putea vedea standurile prezentate de producătorii locali și vor putea cumpăra legume, fructe și alte alimente, produse tradiționale, de artizanat, produse pentru grădină, echipamente și utilaje agricole.

Vor mai fi standuri cu material săditor, produse fitosanitare, expoziții de animale, păsări.

Organizatorii au pregătit și concursuri, ateliere și alte momente de divertisment.

De exemplu, la standurile ”made in Alba”, veți putea găsi:

 • pupuri cu varză, ceapă, cartofi şi brânză, pâine, produse de patiserie şi cofetărie, turtă dulce
 • preparate de carmangerie de la Săsciori, Cugir şi Pianu de Sus
 • păstrăv proaspăt şi la conservă de la Mărtinie
 • produse de la stână din Vinţu de Jos
 • conserve din fructe şi legume
 • chipsuri din cartofi de Alba
 • vin şi must proaspăt stors de la Ighiu
 • produse de artizanat făcute de meşteri populari din Munţii Apuseni,
 • aranjamente florale din plante stabilizate şi din săpun
 • utilaje pentru grădină.

Târgul va fi deschis de vineri, 24 septembrie, până duminică, 26 septembrie, în Piața Pascu, între orele 10.00 și 18.00.

Târgul Apulum Agraria este organizat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu grupurile de acțiune locală GAL pe Mureș și pe Târnave, GAL Țara Secașelor Alba-Sibiu, GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului, GAL Munții Metaliferi, Trascău și Muntele Mare și Primăria Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate