Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 300.000 de lei de la bugetul local al oraşului Alba Iulia, pentru măsuri de sprijin destinate comunităţilor marginalizate. Ce SERVICII vor fi oferite

Publicat

turturicaConsilierii locali din Alba Iulia au de aprobat, în şedinţa din 23 iunie, trei proiecte prin care administraţia locală vine în sprijinul comunităţilor marginalizate. Sunt măsuri de incluziune socială şi de combatere a sărăciei. Pentru comunitatea roma, în principal, vor fi oferite servicii de “şcoală după şcoală”, cursuri pentru dobândirea de competenţe în vederea deschiderii de mici afaceri, consiliere pentru angajare, pentru reglementarea actelor de identitate şi de proprietate, îmbunătăţirea unor spaţii de locuit şi servicii medicale şi sociale.

În primul caz, se solicită aprobarea participării Municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului „Măsuri Integrate de Combatere a Excluziunii Sociale în comunitățile marginalizate din Municipiul Alba Iulia – MICESA”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. De la bugetul local se contribuie cu 145.756,11 lei, adică 2% din valoarea cheltuielilor eligibile angajate în cadrul proiectului (7.287.801,73 lei). Valoarea totală a proiectului este de 20.588.454,42 lei. Cererea de finanţare a acestuia a fost admisă şi în 12 iunie a fost înregistrată la OIRPOSDRU scrisoarea privind demararea procesului de contractare.

Activităţile din acest proiect vizează trei comunităţi marginalizate: “Chicago” – 2 blocuri de pe strada Gladiolelor, cu 130 de apartamente locuite (137 de persoane, sub 10% romi; 23 sunt copii şi tineri; 32,85% persoane cu vârste între 16 şi 64 de ani, şomeri): “Goldiş” – trei blocuri de pe strada V. Goldiş nr. 12, 14 şi 16, cu 201 apartamente locuite; “Pâclişa” – 910 persoane potrivit actelor colectate, 243 identificate în teren (8,44% romi; majoritatea absolvenţi de opt clase).

Acţiunile se vor derula în cadrul Centrului Comunitar de Intervenţii Integrate, creat prin acest demers. Este vorba despre servicii destinate în principal comunităţilor non-roma, de creştere a accesului la educaţie şi piaţa muncii, susţinerea antreprenoriatului, servicii medicale şi sociale, îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, asistenţă juridică pentru reglementarea actelor. Vor fi oferite pentru 600 de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială, din care cel puţin 36% femei şi 7% persoane de etnie romă.

Concret, 25 de preşcolari vor fi sprijiniţi pentru participarea la educaţie, iar 75 de elevi din clasele V-VIII vor beneficia de program de tip “Şcoală după Şcoală”, timp de 24 de luni în timpul proiectului şi alte şapte luni după. De asemenea, 350 de persoane vor avea acces la programe de formare profesională (36 de luni), cel puţin 214 dintre ei fiind la final certificaţi, iar 30% urmând să fie încadraţi în muncă. Alte 80 de persoane vor fi consiliate pentru creşterea capacităţii de întreprinzători (cursuri de competenţe antreprenoriale pentru 40 de persoane; crearea a 15 afaceri funcţionale minimum 12 luni). Vor mai fi campanii de screening, servicii de asistenţă medicală comunitară pentru 350 de persoane, îngrijire la domiciliu pentru 20 de vârstnici şi 60 de persoane cu boli cronice sau dizabilităţi. În ceea ce priveşte ameliorarea condiţiilor de locuit, se are în vedere o suprafaţă totală de 1.350 mp, iar 100 de persoane vor beneficia de servicii de asistenţî juridică pentru reglementări acte. Proiectul va fi implementat pentru 36 de luni.

At proiect la care se propune participarea Municipiului Alba Iulia este “Alba Iulia 360”, finanțat tot în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. În cifre, situaţia este următoarea: valoare totală proiect 25.183.687,80 lei, din care cheltuieli eligibile 8.745.155,51 lei, iar contribuţia proprie a Municipiului Alba Iulia este de 170.943,40 lei.

Vizează reducerea numărului peroanelor aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității roma, la Alba Iulia. Vor fi tot servicii similare celor amintite mai sus, destinate unui număr de 560 de persoane, din care mai mult de jumătate din minoritatea roma.

Concret, se pregătesc pachete integrate de măsuri pentru 130 de copii cu vârstă între 0 şi 7 ani, pe programul tip “Şcoală după Şcoală”, pentru 32 de luni; pentru minimum 30% din 340 de persoane cu vârste între 16 şi 64 de ani va creşte rata de ocupare, prin consiliere profesională, ucenicie la locul de muncă pentru 15 beneficiari şi formare profesională pentru 240 de persoane, pe 34 de luni; competenţe pentru înfiinţarea de afaceri – consiliere antreprenorială pentru 185 de persoane, din care 85 vor beneficia de cursuri de formare, iar trei primesc şi microgranturi pentru 32 de luni; servicii medicale pentru 90 de persoane, 26 dintre ele, vârstnice; amelioarea condiţiilor de locuit (1.168 mp) şi dotarea locuinţelor cu minimum 51 panouri solare; 560 de persoane vor primi asistenţă juridică pentru reglementarea actelor de identitate / proprietate.

A treia propunere se referă la participarea Municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului „Alba Iulia – Comunitate locală responsabilă”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. De la buget, se cere 2.864,53 lei, adică 2% din cheltuieli eligibile (143.228 lei), valoarea totală a proiectului fiind 222.555,40 lei.

Este destinat locuitorilor din zona Lumea Nouă şi din blocul G2 “Turturica”, alături de o zonă urbană funcţională din vestul, centrul şi nordul oraşului, care acoperă o populaţie de aproximativ 20.000 de locuitori, dar şi instituţii, firme şi ONG-uri.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă mobilizarea şi implicarea organizaţiilor locale şi a comunităţilor dezavantajate din Alba Iulia, pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă acestea şi realizarea unei Strategii de Dezvoltare Locală. Ca obiective specifice, se va organiza un Grup de Acţiune Locală la Alba Iulia, cu analizarea criteriilor de capital uman şi condiţii de locuire, pentru declararea Zonei Urbane Marginalizate şi apoi identificarea soluţiilor pentru aceasta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. tux

    joi, 22.06.2017 at 11:42

    O initiativa buna, DAR sper ca aceste „ajutoare” vor viza doar familiile cu copii care merg sau vor merge la scoala si familiile in care mebrii adulti merg la serviciu cu acte legale. Ar fi extraordinar sa se puna un mai mare accent pe educarea copiilor, indiferent de etnie, dar nu pot fi de acord cu privilegiile unor etnii minoritare, in fata celor majoritari (aici ma refer la locuri speciale pentru tigani). Personal consider ca un „roman” nu este mai destept decat un tigan si nici invers, daca acel tigan a invatat intr-o scoala normala la fel ca romanul, ca atare nu vad de ce unii ar avea locuri privilegiate, dar asta este o alta problema.
    Consider ca tiganii au ajuns unde au ajuns tot din cauza lor si consider ca este STRICT de datoria lor sa „iasa la liman” mai ales daca sunt ajutati.
    Dar pentru asta trebuie eliminate complet ajutoarele sociale acordate celor care nu muncesc si sunt in putere pentru a presta o munca, si aplicarea de sanctiuni celor care au beneficiat de ajutor si si-au batut joc. Aici ma refer la tot romanul nu doar la tigani, ca sunt si romani puturosi cu nemiluita.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax