Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Peste 4 milioane de euro costă lucrările de modernizare pentru relocarea Secției de Recuperare a Spitalului Județean Alba


Publicat

Consilierii județeni au de aprobat indicatorii investiției de la fostul sediu al Școlii Postliceale Sanitare din Alba Iulia, pentru relocarea Secției de recuperare, medicină fizică, balneologie și extinderea ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență. Investiția totală este de aproximativ 4,6 milioane de euro și va fi suportată din bugetul CJ Alba.

Clădirea actuală va fi extinsă cu încă un etaj și mansardă și se va construi un nou corp de clădire cu subsol parțial, parter și trei etaje și o zonă cu subsol și parter. Spațiile existente vor fi recompartimentate și noul sediu va fi monitorizat cu camera video și dotat cu sisteme moderne de comunicare pacienți-personal medical.

La finalul investiției, va fi funcțională o secție de recuperare cu o capacitate de 50 de paturi, alcătuită din: secţie recuperare neuromotorie (18 paturi), secţie de recuperare, medicină fizică şi balneologie (32 de paturi), bază de tratament cu o capacitate de 56 de pacienţi (electroterapie, masaj, termoterapie, magnetoterapie, psihoterapie), ambulator și spaţii tehnice.

Pentru obiectivul de investiții „Reparație capitală și schimbare de destinație din școală postliceală sanitară în secție de recuperare, medicină fizică, balneologie și extindere ambulator la Spitalul Județean de Urgență Alba”, valoarea estimată este de 21.928.317,18 lei, din care construcții-montaj 18.366.008,27 lei. Durata de realizare a obiectivului este de 36 luni, din care proiectare 4 luni, lucrări de execuţie 30 luni, dotări şi utilaje 5 luni și recepția lucrărilor o lună. Suprafața construită desfăşurată va fi de 3029,92 mp.

În documentație se explică faptul că imobilul existent este o clădire tip parter și etaj parțial executat în jurul anului 1980. Spațiile existente nu asigură posibilitatea amenajării tuturor spațiilor necesare funcționării unității sanitare, astfel că investiția avută în vedere propune realizarea intervențiilor la structură și finisaje, realizarea unui etaj și mansardă peste corpul de clădire existent, execuția unui nou corp de clădire cu subsol parțial parter și trei etaje și execuția unei zone cu subsol și parter. În corpul de clădire existent se vor realiza recompartimentări care să asigure spațiile necesare noii destinații, finisaje și instalații interioare noi.  

Va fi construită și staţie de pretratare a ape uzate, rezervor pentru asigurarea rezervei de apă potabilă și punct de recoltare a tuturor tipurilor de deşeuri.

Clădirea are acces direct din strada Petre Dobra din care este asigurat accesul carosabil rezervat salvării sau intervenţiilor de urgenţă, iar din drumul lateral la est se asigură accesul pentru personal, salvare, aprovizionare şi mijloacele de intervenţie.

În incintă sunt amenajate locuri de parcare pentru autovehiculele aflate în dotarea spitalului (ambulanţă, autoutilitară), iar pentru personal, bolnavi şi însoţitori există locuri de parcare pe parcajul public din strada Petru Dobra.

În incintă va fi amenajată o suprafaţă de 329,08 mp spaţii verzi.

Pentru creşterea nivelului de protecţie al clădirii se prevede o instalaţie de televiziune cu circuit închis care să supravegheze 24 h pe zi punctele de maxim interes. Se vor amplasa camere de supraveghere profesionale, care transmit imagini color atât din interiorul cât şi din perimetrul exterior al clădirii. Înregistrarea imaginilor se realizează pe suporturi de stocare, permiţând beneficiarului accesarea acestora în orice moment. Vor putea fi verificate în timp real alarmele apărute în zonele supravegheate.

Pentru a facilita comunicarea dintre pacienţi şi cadrele medicale, este prevăzut un sistem de apelare de urgenţă.  Lângă fiecare pat se va instala o staţie de apelare a asistentelor care prin apăsarea butonului de „Call”, va semnaliza o urgenţă în camera de gardă (unitate cu display). De asemenea, deasupra fiecărei uşi a saloanelor, în hol va fi instalată o lampă de semnalizare care se va aprinde în momentul când un pacient din salonul aferent lămpii a solicitat ajutor.

Pentru restrictionarea accesului în cladire a personelor neautorizate, investiţia este prevăzută cu puncte de control al acceselor.

Reamintim că problema relocării Secţiei de recuperare, medicină fizică și balneologie din cadrul Spitalului Judeţean Alba a fost subiect de dezbatere între autorităţile judeţene, locale și cele centrale (Ministerul Educației), după ce locația de funcționare a fost stabilită ca sediul unității de învățământ (Școala Postliceală Sanitară).

“Prin dispozițiile art.1 din H.G.R. nr.867/2002 s-a aprobat trecerea imobilelor compuse din construcții și terenuri aferente în care își desfășoară activitatea Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, din domeniul privat al statului și din administrarea Ministerului Sănătății și Familiei în domeniul public al județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba.

Prin Hotărârea Consiliului Județean Alba nr.153/2003 s-a aprobat ca bunurile preluate și cuprinse în Protocolul nr.716-1139/2003, încheiat cu Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia să fie date în administrarea acestei unități sanitare. În acest sens Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a preluat în administrare bunuri imobile, proprietate publică a județului Alba, inclusiv cele situate administrativ în cadrul Cetății Alba – Carolina în care funcționează Secția de recuperare, medicină fizică și balneologie. Aceste spații sunt clădiri monumente istorice care nu permit realizarea circuitelor sanitare funcționale conform Ordinului Ministerului Sănătății nr.914/2006. Din aceste motive, nu se mai pot obține autorizațiile specifice de funcționare, astfel se impune identificarea unei alte locații în care secția să funcționeze la parametri optima”, explicau reprezentanții Prefecturii Alba, acum doi ani.

După mai multe tentative ale Consiliului Județean de relocare a Secției de recuperare, medicină fizică și balneologie, s-a ajuns la concluzia că singura posibilitate reală este imobilul situat administrativ în municipiul Alba Iulia, strada Petru Dobra nr.2, ocupat atunci de către Școala Postliceală Sanitară Alba Iulia.

În schimbul locației din Alba Iulia, strada Petru Dobra nr. 2, Consiliul local Alba Iulia prin hotărâre de consiliu local a constituit dreptul de administrare în favoarea Școlii Postliceale Sanitare Alba Iulia asupra unui spațiu care aparține Liceului Tehnic „Dorin Pavel” în suprafață de 580 metri pătrați situat în municipiul Alba Iulia, strada Tudor Vladimirescu nr. 39.

În anul 2015, Ministerul Educației și Cercetării Științifice a emis aviz pentru schimbarea destinației bunului imobil pentru o perioadă de 5 ani, iar în 2017 l-a prelungit la 10 ani, astfel încât să fie posibile modificările de infrastructură, pentru a fi util Secţiei de recuperare, medicină fizică și balneologie a spitalului judeţean.

foto: arhivăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Guvernul a aprobat lista celor 24 de boli pentru care se instituie izolarea pacienților la domiciliu sau în spitale

Publicat

Guvernul a aprobat o hotărâre privind lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliu sau în spital. Documentul stabileşte lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora. În această listă a fost introdus şi SARS Cov 2.

Acelaşi act normativ stabileşte şi unităţile sanitare de bază în care se pot trata persoanele bolnave cu afecţiunile prevăzute în lista bolilor infectocontagioase.

Lista aprobată cuprinde 24 de boli infectocontagioase şi a fost propusă de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Același act normativ stabilește și unitățile sanitare de bază în care se pot trata persoanele bolnave cu afecțiunile prevăzute în lista bolilor infectocontagioase.

„La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Hotărâre privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora, precum și a Listei unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave”, a anunțat, joi, Ministerul Sănătății.

„Sunt acele tipuri de boli determinate de agenți patogeni care determină un impact rapid și major asupra stării de sănătate a persoanei bolnave și pot determina rapid apariția de focare de boli transmisibile sau declanșarea de epidemii extinse la nivel național sau internațional. Aceste boli infectocontagioase necesită identificare rapidă, declarare și insituire de măsuri imediate în scopul limitării extinderii bolii in populatia generala”, explică Ministerul Sănătății.

Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora este următoarea:

1. Poliomielita
2. Difteria
3. Rujeola
4. Pertussis
5. Febra tifoidă
6. Febra paratifoidă
7. Boala meningococică (MCSE)
8. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva
9. Antrax pulmonar
10. Rabia umană
11. Holera
12. Pesta
13. Variola / varioloidul
14. Gripa umană cauzată de un nou tip de virus gripal
15. Cazuri umane de gripa aviară înalt patogenă
16. Febra hemoragică Lassa
17. Ebola
18. Febra hemoragică Marburg
19. Febra hemoragică Crimeea Congo
20. Febra galbena
21. Nipah
22. SARS
23. MersCov
24. SarsCov2
25. Boală cauzată de un agent patogen infecțios necunoscut/emergent

La poziția 25 s-a creat cadrul legal pentru introducerea oricărei alte boli cu patogen necunoscut.

Având în vedere faptul că bolile infectocontagioase sunt tratate în primul rând în spitalele şi secţiile de boli infecţioase, lista unităţilor sanitare de bază în care persoanele bolnave vor fi izolate în scopul evaluării clinico-biologice şi acordării serviciilor medicale necesare cuprinde în primul rând aceste tipuri de unităţi sanitare.

În funcţie de capabilităţile acestor spitale, sunt unităţi de faza I şi faza II. Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecţioase.

În situatia în care spitalele clinice de boli infecţioase de Faza I sunt depăşite din punctul de vedere al numărului de pacienţi internaţi, precum şi în funcţie de specificul afecţiunii, pacienţii cu forme uşoare, medii, severe şi critice se vor trata în unităţi sanitare care deţin compartiment/secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanică şi care se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/secţiilor judetene de boli infecţioase sau spitalelor/sectiilor judetene de pneumoftiziologie, care reprezintă spitalele de faza II.

De menționat că pentru mai multe dintre bolile cuprinse în această listă există vaccinuri. Cele mai frecvente sunt chiar incluse în schema națională de vaccinare din România, cum sunt: Poliomielita, Difteria, Rujeola, Pertussis, Tuberculoza. Vaccinarea nu este obligatorie în România, iar proiectul de lege în acest sens a fost uitat în Parlament, deși este susținut declarativ de principalele partide politice și de specialiștii din sănătate.

sursa: ms.ro, g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO-VIDEO: INCENDIU la Școala Gimnazială din Sâncel. Pompierii intervin cu trei autospeciale și o autoscară mecanică

Publicat

Un incendiu a izbucnit joi dimineața, în jurul orei 11:00, la Școala Gimnazială din Sâncel.

Potrivit ISU Alba, Garda de Intervenție Blaj intervine cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autoscară mecanică la un incendiu izbucnit la Școală Gimnaziala din Sâncel.

Din primele informații incendiul se manifestă la nivelul acoperișului.

Din informațile preliminare toți elevii au fost evacuați, nu sunt victime.

Acțiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

foto, video: Marinela Brumar

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Peste 6.400 de persoane fără loc de muncă, în evidențele AJOFM Alba. Cu cât a crescut rata șomajului în județ

Publicat

ajofm alba sediu

Rata şomajului înregistrat la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Alba a fost de 3,83%, în septembrie, cu 0,51 puncte procentuale mai mare decât cea din luna anterioară. Comparativ, în iulie, era de 3,37%.

Numărul total de şomeri înregistrați la finele lunii septembrie, 6453 persoane, a crescut cu 863 persoane faţă de cel de la finele lunii anterioare. Din totalul şomerilor, 2.949 au fost şomeri indemnizaţi şi 3.504 neindemnizaţi, transmite AJOFM.

Pe medii de rezidență, numărul şomerilor la finele lunii septembrie se prezintă astfel: 2520 şomeri provin din mediul urban şi  3933  şomeri provin din mediul rural.

Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 – 49 de ani (27,18%), urmaţi de cei din grupa de vârstă 30-39 de ani (19,21%), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (6,01%).

Șomerii cu studii gimnaziale şi cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Alba (64,93%). Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 28,32% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 6,75%.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tarom anulează zborurile către Londra, în perioada 7-30 noiembrie. Numeroase alte curse vor fi anulate. LISTA

Publicat

Tarom anulează toate zborurile către Londra din 7 noiembrie și până pe 30 noiembrie. Numeroase alte zboruri către Bruxelles, München, Amsterdam, Oradea și Suceava, au fost anulate pe fondul pandemiei de coronavirus.

Potrivit reprezentanților companiei, din cauza contextului actual complicat, Tarom va opera o serie de modificări în actualul orar de zbor. Astfel:

– în perioada 7 noiembrie – 30 noiembrie 2020, zborurile către și dinspre Londra se vor suspenda. Persoanele care au achiziționat bilete pe această relație și nu au fost deja contactate sunt rugate să ne scrie la contact@tarom.ro / lonoffice@taromuk.co.uk sau să apeleze Call Center-ul Tarom – https://www.tarom.ro/call-center-tarom

– în zilele de 2, 9 și 16 noiembrie 2020, zborurile către și dinspre Bruxelles se vor anula. Persoanele cu bilete de avion achiziționate în zilele menționate și pe această relație vor fi contactate de către Tarom pentru a alege alte zile de călătorie pentru aceste zboruri;

– în zilele de 11, 18 și 25 noiembrie 2020, zborurile către și dinspre München / Munich se vor anula. Persoanele cu bilete de avion achiziționate în zilele menționate și pe această relație vor fi contactate de către Tarom pentru a alege alte zile de călătorie pentru aceste zboruri;

– în zilele de 13, 20, 27 noiembrie și 4 decembrie 2020, zborurile către și dinspre Amsterdam se vor anula. Persoanele cu bilete de avion achiziționate în zilele menționate și pe această relație vor fi contactate de către Tarom pentru a alege alte zile de călătorie pentru aceste zboruri;

– în zilele de 3, 5, 10, 12, 17, 19, 24, 25 noiembrie și 1, 3, 8, 10, 15 decembrie 2020, zborurile către și dinspre Oradea se vor anula. Persoanele cu bilete de avion achiziționate în zilele menționate și pe această relație vor fi contactate de către Tarom pentru a alege alte zile de călătorie pentru aceste zboruri;

– în zilele de 4 și 6 noiembrie 2020, zborurile către și dinspre Suceava se vor anula. Persoanele cu bilete de avion achiziționate în zilele menționate și pe această relație vor fi contactate de către Tarom pentru a alege alte zile de călătorie pentru aceste zboruri.

„În cazul în care, din diverse motive care nu țin de compania Tarom, nu s-a reușit contactarea dvs., vă rugăm să apelați Call Centre-ul Tarom https://www.tarom.ro/call-center-tarom sau agențiile internaționale Tarom: https://www.tarom.ro/contact/agentii-internationale. Înainte de efectuarea zborului vă rugăm să respectați condițiile speciale de călătorie, pe care le găsiți aici: https://www.tarom.ro/masuri-de-calatorie”, au mai transmis reprezentanții companiei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate