Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Peste 4 milioane de euro costă lucrările de modernizare pentru relocarea Secției de Recuperare a Spitalului Județean Alba

Publicat


Consilierii județeni au de aprobat indicatorii investiției de la fostul sediu al Școlii Postliceale Sanitare din Alba Iulia, pentru relocarea Secției de recuperare, medicină fizică, balneologie și extinderea ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență. Investiția totală este de aproximativ 4,6 milioane de euro și va fi suportată din bugetul CJ Alba.

Clădirea actuală va fi extinsă cu încă un etaj și mansardă și se va construi un nou corp de clădire cu subsol parțial, parter și trei etaje și o zonă cu subsol și parter. Spațiile existente vor fi recompartimentate și noul sediu va fi monitorizat cu camera video și dotat cu sisteme moderne de comunicare pacienți-personal medical.

La finalul investiției, va fi funcțională o secție de recuperare cu o capacitate de 50 de paturi, alcătuită din: secţie recuperare neuromotorie (18 paturi), secţie de recuperare, medicină fizică şi balneologie (32 de paturi), bază de tratament cu o capacitate de 56 de pacienţi (electroterapie, masaj, termoterapie, magnetoterapie, psihoterapie), ambulator și spaţii tehnice.

Pentru obiectivul de investiții „Reparație capitală și schimbare de destinație din școală postliceală sanitară în secție de recuperare, medicină fizică, balneologie și extindere ambulator la Spitalul Județean de Urgență Alba”, valoarea estimată este de 21.928.317,18 lei, din care construcții-montaj 18.366.008,27 lei. Durata de realizare a obiectivului este de 36 luni, din care proiectare 4 luni, lucrări de execuţie 30 luni, dotări şi utilaje 5 luni și recepția lucrărilor o lună. Suprafața construită desfăşurată va fi de 3029,92 mp.

În documentație se explică faptul că imobilul existent este o clădire tip parter și etaj parțial executat în jurul anului 1980. Spațiile existente nu asigură posibilitatea amenajării tuturor spațiilor necesare funcționării unității sanitare, astfel că investiția avută în vedere propune realizarea intervențiilor la structură și finisaje, realizarea unui etaj și mansardă peste corpul de clădire existent, execuția unui nou corp de clădire cu subsol parțial parter și trei etaje și execuția unei zone cu subsol și parter. În corpul de clădire existent se vor realiza recompartimentări care să asigure spațiile necesare noii destinații, finisaje și instalații interioare noi.  

Va fi construită și staţie de pretratare a ape uzate, rezervor pentru asigurarea rezervei de apă potabilă și punct de recoltare a tuturor tipurilor de deşeuri.

Clădirea are acces direct din strada Petre Dobra din care este asigurat accesul carosabil rezervat salvării sau intervenţiilor de urgenţă, iar din drumul lateral la est se asigură accesul pentru personal, salvare, aprovizionare şi mijloacele de intervenţie.

În incintă sunt amenajate locuri de parcare pentru autovehiculele aflate în dotarea spitalului (ambulanţă, autoutilitară), iar pentru personal, bolnavi şi însoţitori există locuri de parcare pe parcajul public din strada Petru Dobra.

În incintă va fi amenajată o suprafaţă de 329,08 mp spaţii verzi.

Pentru creşterea nivelului de protecţie al clădirii se prevede o instalaţie de televiziune cu circuit închis care să supravegheze 24 h pe zi punctele de maxim interes. Se vor amplasa camere de supraveghere profesionale, care transmit imagini color atât din interiorul cât şi din perimetrul exterior al clădirii. Înregistrarea imaginilor se realizează pe suporturi de stocare, permiţând beneficiarului accesarea acestora în orice moment. Vor putea fi verificate în timp real alarmele apărute în zonele supravegheate.

Pentru a facilita comunicarea dintre pacienţi şi cadrele medicale, este prevăzut un sistem de apelare de urgenţă.  Lângă fiecare pat se va instala o staţie de apelare a asistentelor care prin apăsarea butonului de „Call”, va semnaliza o urgenţă în camera de gardă (unitate cu display). De asemenea, deasupra fiecărei uşi a saloanelor, în hol va fi instalată o lampă de semnalizare care se va aprinde în momentul când un pacient din salonul aferent lămpii a solicitat ajutor.

Pentru restrictionarea accesului în cladire a personelor neautorizate, investiţia este prevăzută cu puncte de control al acceselor.

Reamintim că problema relocării Secţiei de recuperare, medicină fizică și balneologie din cadrul Spitalului Judeţean Alba a fost subiect de dezbatere între autorităţile judeţene, locale și cele centrale (Ministerul Educației), după ce locația de funcționare a fost stabilită ca sediul unității de învățământ (Școala Postliceală Sanitară).

“Prin dispozițiile art.1 din H.G.R. nr.867/2002 s-a aprobat trecerea imobilelor compuse din construcții și terenuri aferente în care își desfășoară activitatea Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, din domeniul privat al statului și din administrarea Ministerului Sănătății și Familiei în domeniul public al județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba.

Prin Hotărârea Consiliului Județean Alba nr.153/2003 s-a aprobat ca bunurile preluate și cuprinse în Protocolul nr.716-1139/2003, încheiat cu Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia să fie date în administrarea acestei unități sanitare. În acest sens Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a preluat în administrare bunuri imobile, proprietate publică a județului Alba, inclusiv cele situate administrativ în cadrul Cetății Alba – Carolina în care funcționează Secția de recuperare, medicină fizică și balneologie. Aceste spații sunt clădiri monumente istorice care nu permit realizarea circuitelor sanitare funcționale conform Ordinului Ministerului Sănătății nr.914/2006. Din aceste motive, nu se mai pot obține autorizațiile specifice de funcționare, astfel se impune identificarea unei alte locații în care secția să funcționeze la parametri optima”, explicau reprezentanții Prefecturii Alba, acum doi ani.

După mai multe tentative ale Consiliului Județean de relocare a Secției de recuperare, medicină fizică și balneologie, s-a ajuns la concluzia că singura posibilitate reală este imobilul situat administrativ în municipiul Alba Iulia, strada Petru Dobra nr.2, ocupat atunci de către Școala Postliceală Sanitară Alba Iulia.

În schimbul locației din Alba Iulia, strada Petru Dobra nr. 2, Consiliul local Alba Iulia prin hotărâre de consiliu local a constituit dreptul de administrare în favoarea Școlii Postliceale Sanitare Alba Iulia asupra unui spațiu care aparține Liceului Tehnic „Dorin Pavel” în suprafață de 580 metri pătrați situat în municipiul Alba Iulia, strada Tudor Vladimirescu nr. 39.

În anul 2015, Ministerul Educației și Cercetării Științifice a emis aviz pentru schimbarea destinației bunului imobil pentru o perioadă de 5 ani, iar în 2017 l-a prelungit la 10 ani, astfel încât să fie posibile modificările de infrastructură, pentru a fi util Secţiei de recuperare, medicină fizică și balneologie a spitalului judeţean.

foto: arhivă


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCAȚIE

24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România. Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

Publicat

MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române: Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. După mai mulți ani în care pașii […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Asociație: Programul RABLA MOTO ar putea intra în vigoare din acest an. Voucherele, folosite pentru achiziția de motociclete noi

Publicat

Programul RABLA MOTO, prin care voucherele obținute la casarea unei mașini vechi vor putea fi folosite și pentru achiziția de motociclete și scutere noi, ar putea intra în vigoare chiar din acest an, au transmis reprezentanții Asociației pentru Dezvoltarea Națională a Motociclismului – motoADN.  La sediul Administrației Fondului pentru Mediu a avut loc miercuri, 22 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Mica Unire, sărbătorită la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Ocna Mureș. Elevi și profesori s-au prins în Hora Unirii

Publicat

161 de ani au trecut de la momentul cunoscut în istorie sub denumirea de Mica Unire. Data de 24 ianuarie 1859 este punctul culminat al unor evenimente și desfășurării istorice complexe care au avut loc în Europa și spațiul românesc. Evenimentul a fost marcat joi, de către elevii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

INVESTIȚIILE ANULUI 2020, la Teiuș. Proiecte de peste 44,5 milioane de lei, pentru dezvoltarea orașului. LISTA

Publicat

primaria teius, teius,

Administrația locală din Teiuș va derula în acest an investiții de peste 44,5 milioane de lei. Printre cele mai importante proiecte se numără regenerarea urbană socio-culturală a orașului, modernizarea iluminatului public și reabilitarea a 20 de străzi. Lista investițiilor aflate în derulare în 2020, în orașul Teiuș: Obiectivul investiției – valoarea investiției – termen de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate