ACTUALITATE
Peste 4 milioane lei pentru modernizarea unui drum judeţean, la Ocna Mureş. Acces şi pentru viitoarea bază de tratament
Consiliul Judeţean Alba pregăteşte drumul, la propriu, şi pentru viitoarea staţiune balneo-climaterică de la Ocna Mureş. În şedinţa din 24 mai, a aprobat documentaţia pentru modernizarea drumului judeţean 107G, de la Ocna Mureş la limita cu judeţul Mureş. Este o investiţie de peste 4 milioane lei, circa patru kilometri din acest drum nefiind încă asfaltat.
Strategia judeţeană de creştere a atractivității turistice și de agrement a unor localităţi din Alba include modernizarea salinelor terapeutice din Ocna Mureș, în acord cu intenția orașului de a realiza o stațiune balneo-climaterică de interes local. Consiliul Judeţean sprijină acest demers şi colaborează cu Primăria Ocna Mureş, pentru realizarea şi administrarea în comun a bazei de tratament şi agreement, o investiţie estimată la valoarea totală de 8,4 milioane de euro. La finalul proiectului, se va propune ca Ocna Mureş să devină staţiune turistică.
Vezi şi Ocna Mureş, staţiune balneo-climaterică. Proiectul bazei de tratament, de 8,4 milioane de euro, sprijinit de CJ Alba, pentru dezvoltarea turismului în judeţ
Unul dintre punctele acordului de colaborare viza investiţii pentru realizarea unui acces facil în zonă, prin DJ 107G: DJ 107D (Uioara de Sus) – Noşlac – Căptălan – Copand – Stâna de Mureş – Găbud – limita jud. Mureş. Noul traseu va fi în proximitatea zonei în care se va realiza obiectivul „Amenajare bază de tratament și agrement în orașul Ocna Mureș”.
Potrivit documentaţiei aprobate miercuri, pentru obiectivul „Modernizare drum județean DJ 107G: DJ 107D (Ocna Mureș) – Noșlac – Căptălan – Copand – Stîna de Mureș – Găbud – limită Județul Mureș”, valoarea totală a investiţiei este de 4.201.614,66 lei (inclusiv TVA), din care lucrările de construcţii-montaj costă 3.705.316,67 lei (inclusiv TVA).
Prin soluția de proiectare adoptată în Studiul de fezabilitate s-a propus modernizarea a aproximativ 3,4 kilometri din acest drum (între km 0+500 până la km 3+939.00), din intravilanul localității Ocna Mureș până la limita de intravilan în apropierea localității Uioara de Sus, spre localitatea Noşlac. Pe acest tronson, drumul “are durata de exploatare depășită, prezentând numeroase degradări la nivelul căii de rulare cât și cedări ale structurii rutiere. Elementele geometrice nu corespund cerințelor de trafic actual și de perspectivă, iar lucrările de colectare și evacuare a apelor sunt nefuncționale și cu gabarite depășite. Principala problemă a drumului este generată de lipsa unui sistem rutier adecvat traficului actual și prognozat precum și de scurgerea necontrolată a apelor pluviale către emisar”, potrivit raportului de specialitate.
Drumul județean DJ 107G: DJ 107D (Ocna Mureș) – Noșlac – Căptălan – Copand – Stîna de Mureș – Găbud – limita Județul Mureş asigură legătura între judeţul Alba şi judeţul Mureş, cu plecarea din Ocna Mureş (DJ 107D), traversând localităţile Noşlac, Căptălan, Copand, Stîna de Mureş, Găbud, până la limita cu judeţul Mureş. Are lungimea totală de 19,437 km, iar lățimea platformei drumului județean este cuprinsă între 5,50 m – 7,00 m, cu o lățime a părții carosabile în aliniament de 5,50 m și acostamente cu lățimi variabile de 0-0,75(m). Din punct de vedere al structurii rutiere drumul este pietruit de la km 0+500 pana la km 3+939.00, iar restul este asfaltat.
Pe sectorul respective, se va realize o structură rutieră elastică din mixturi asfaltice, cu colectarea și dirijarea apelor de suprafață prin realizarea de rigole, șanțuri și podețe, precum și semnalizarea corespunzătoare.
Durata de execuţie a lucrărilor este de 4 luni.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.