Connect with us
Publicitate

Eveniment

Peste 80 de intervenţii ISU Alba în weekend. O persoană rănită şi zeci de hectare de teren arse. ATENȚIONĂRI

pompieri

Publicat

În perioada 8 – 11 martie, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au intervenit la 81 acțiuni de intervenții, din care 62 pentru acordarea de asistență medicală de urgență SMURD și 12 incendii de vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș și litieră pe raza localităților Alba Iulia, Blaj, Crăciunelu de Sus, Șard, Pâclișa, Gârbova, Răhău, Aiud, Valea Lungă, Miraslău, Măhăceni.

În total au ars aproximativ 69,62 ha de vegetaţie uscată, mărăciniș, lăstăriș și litieră, de asemenea prin acțiunea pompierilor profesioniști au fost salvate 3 locuințe și mai multe anexe gospodărești, cauza probabilă a acestora fiind utilizarea necorespunzătoare a focului deschis în spații deschise și nesupravegheate.

În urma incendiului de vegetație uscată de la Crăciunelu de Sus, o persoană de sex masculin (aproximativ 82 ani) a suferit arsuri de gradul II pe o suprafață de aproximativ 20 % din suprafața corpului. Echipajul SMURD Blaj a preluat victima și a transportat-o la CPU Blaj. Aceasta a suferit arsuri în urma faptului că a încercat să stingă un incendiu de vegetație.

Citește și Bătrân ars pe când încerca să stingă un foc. Pompierii din Alba intervin la 8 incendii simultan, izbucnite în județ

Atenționări pentru cetățeni

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale pot avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi, reprezentanții ISU Alba vă aduc la cunoștință regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– Permis de lucru cu focul, obţinut de la Consiliul Local pe raza căruia este amplasat terenul;

– Aprobare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba;

– Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) – Centrul Județean Alba. 

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) – Centrul Județean Alba va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1.000 – 2.500 lei.

De asemenea, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba au mai intervenit și pentru următoarele situații:

Stația de pompieri Cîmpeni a intervenit, în data de 9 martie, cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu la tabloul electric al unei locuințe pe raza localității Ciuldești (comuna Bistra). Incendiul s-a manifestat la tabloul electric și izolația termică a locuinței pe o suprafață de aproximativ 3 mp. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind un scurt circuit electric la tabloul electric al locuinței.

Citește și Incendiu la o locuință din Bistra. Pompierii au trimis două autospeciale și o ambulanță

Pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba vă recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire:

  • nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

  • nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

  • nu suprasolicitaţi instalaţia electrică folosind mai multe aparate simultan;

  • nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune;

  • instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

  • verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cugir a intervenit în cooperare cu SMURD Cugir, în data de 10 martie, în orașul Cugir pe strada 21 Decembrie 1989, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unui apartament. Incendiul s-a manifestat localizat doar la o saltea. În zona respectivă a fost găsită o persoană de sex feminin (aprox. 70 ani) decedată. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă neglijența fumatului în locuri nepermise.

Citește și Femeie din Cugir, găsită moartă în propriul apartament. Locuința era inundată de fumul provenit de la o saltea arsă

Pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba vă recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire:

Se interzice fumatul la o distanţă mai mică de:

  • 40 m faţă de locurile în care există pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile, explozivi, vapori inflamabili etc.;

  • 10 m faţă de locurile în care există materiale solide combustibile: lemn, textile, hârtie, carton asfaltat, bitum;

  • 50 m faţă de culturile de cereale păioase în perioada coacerii şi recoltării sau de zonele împădurite;

  • Nu fumaţi niciodată în pat, când sunteţi obosit sau aţi consumat băuturi alcoolice în exces;

  • Scrumul şi resturile de ţigări se depun în scrumiere. Nu aruncaţi resturile de ţigări în coşuri de gunoi.

Detașamentul de pompieri Alba-Iulia a intervenit, în data de 10 martie, cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei locuințe din localitatea Pâclișa, de pe strada Carpenului. Incendiul s-a manifestat în interiorul coșului de fum, iar cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind un coș de fum necurățat corespunzător.

Citește și Incendiu la o locuință din Pâclișa. Pompierii intervin cu o autospecială și o ambulanță SMURD

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba reaminteşte cetăţenilor unele măsuri pentru această perioadă, şi anume:

  • Verificarea, repararea, izolarea termică și curațarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;

  • Coșurile de fum trebuie curațate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

  • Coșurile de fum trebuie izolate termic față de elementele combustibile ale planseului sau acoperișului (grinzi, astereală de lemn și altele asemenea).

Stația de pompieri Cîmpeni a intervenit, în data de 10 martie, cu o autospecială pentru stingerea unui incendiu la o căpiță de fân în orașul Cîmpeni de pe strada Transilvaniei. Incendiul s-a manifestat la căpița de fân fiind afectate aproximativ 7 tone de fân.

Garda de intervenție Blaj a intervenit, în cooperare cu SVSU Jidvei, în data de 10 martie, pentru stingerea unui incendiu la un adăpost de animale în localitatea Căpâlna de Jos(Comuna Jidvei). Incendiul s-a manifestat la nivelul acoperișului locuinței și la o anexă pe aproximativ 10 mp. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric la instalația electrică a anexei.

Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit, în 11 martie, pentru stingerea unui incendiu în interiorul unei locuințe de pe raza comunei Miraslău. În urma incendiului a fost afectat mobilierul din interiorul camerei, instalația de răcire a unui sicriu, 2 geamuri și s-a degradat zugrăveala din 2 camere. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit electric la instalația de răcire a sicriului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate