Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Peste 80 de intervenţii ISU Alba în weekend. O persoană rănită şi zeci de hectare de teren arse. ATENȚIONĂRI


Publicat

pompieri

În perioada 8 – 11 martie, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au intervenit la 81 acțiuni de intervenții, din care 62 pentru acordarea de asistență medicală de urgență SMURD și 12 incendii de vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș și litieră pe raza localităților Alba Iulia, Blaj, Crăciunelu de Sus, Șard, Pâclișa, Gârbova, Răhău, Aiud, Valea Lungă, Miraslău, Măhăceni.

În total au ars aproximativ 69,62 ha de vegetaţie uscată, mărăciniș, lăstăriș și litieră, de asemenea prin acțiunea pompierilor profesioniști au fost salvate 3 locuințe și mai multe anexe gospodărești, cauza probabilă a acestora fiind utilizarea necorespunzătoare a focului deschis în spații deschise și nesupravegheate.

În urma incendiului de vegetație uscată de la Crăciunelu de Sus, o persoană de sex masculin (aproximativ 82 ani) a suferit arsuri de gradul II pe o suprafață de aproximativ 20 % din suprafața corpului. Echipajul SMURD Blaj a preluat victima și a transportat-o la CPU Blaj. Aceasta a suferit arsuri în urma faptului că a încercat să stingă un incendiu de vegetație.

Citește și Bătrân ars pe când încerca să stingă un foc. Pompierii din Alba intervin la 8 incendii simultan, izbucnite în județ

Atenționări pentru cetățeni

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale pot avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi, reprezentanții ISU Alba vă aduc la cunoștință regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– Permis de lucru cu focul, obţinut de la Consiliul Local pe raza căruia este amplasat terenul;

– Aprobare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba;

– Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) – Centrul Județean Alba. 

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) – Centrul Județean Alba va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1.000 – 2.500 lei.

De asemenea, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba au mai intervenit și pentru următoarele situații:

Stația de pompieri Cîmpeni a intervenit, în data de 9 martie, cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu la tabloul electric al unei locuințe pe raza localității Ciuldești (comuna Bistra). Incendiul s-a manifestat la tabloul electric și izolația termică a locuinței pe o suprafață de aproximativ 3 mp. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind un scurt circuit electric la tabloul electric al locuinței.

Citește și Incendiu la o locuință din Bistra. Pompierii au trimis două autospeciale și o ambulanță

Pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba vă recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire:

 • nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

 • nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

 • nu suprasolicitaţi instalaţia electrică folosind mai multe aparate simultan;

 • nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune;

 • instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

 • verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cugir a intervenit în cooperare cu SMURD Cugir, în data de 10 martie, în orașul Cugir pe strada 21 Decembrie 1989, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unui apartament. Incendiul s-a manifestat localizat doar la o saltea. În zona respectivă a fost găsită o persoană de sex feminin (aprox. 70 ani) decedată. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă neglijența fumatului în locuri nepermise.

Citește și Femeie din Cugir, găsită moartă în propriul apartament. Locuința era inundată de fumul provenit de la o saltea arsă

Pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba vă recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire:

Se interzice fumatul la o distanţă mai mică de:

 • 40 m faţă de locurile în care există pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile, explozivi, vapori inflamabili etc.;

 • 10 m faţă de locurile în care există materiale solide combustibile: lemn, textile, hârtie, carton asfaltat, bitum;

 • 50 m faţă de culturile de cereale păioase în perioada coacerii şi recoltării sau de zonele împădurite;

 • Nu fumaţi niciodată în pat, când sunteţi obosit sau aţi consumat băuturi alcoolice în exces;

 • Scrumul şi resturile de ţigări se depun în scrumiere. Nu aruncaţi resturile de ţigări în coşuri de gunoi.

Detașamentul de pompieri Alba-Iulia a intervenit, în data de 10 martie, cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei locuințe din localitatea Pâclișa, de pe strada Carpenului. Incendiul s-a manifestat în interiorul coșului de fum, iar cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind un coș de fum necurățat corespunzător.

Citește și Incendiu la o locuință din Pâclișa. Pompierii intervin cu o autospecială și o ambulanță SMURD

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba reaminteşte cetăţenilor unele măsuri pentru această perioadă, şi anume:

 • Verificarea, repararea, izolarea termică și curațarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;

 • Coșurile de fum trebuie curațate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

 • Coșurile de fum trebuie izolate termic față de elementele combustibile ale planseului sau acoperișului (grinzi, astereală de lemn și altele asemenea).

Stația de pompieri Cîmpeni a intervenit, în data de 10 martie, cu o autospecială pentru stingerea unui incendiu la o căpiță de fân în orașul Cîmpeni de pe strada Transilvaniei. Incendiul s-a manifestat la căpița de fân fiind afectate aproximativ 7 tone de fân.

Garda de intervenție Blaj a intervenit, în cooperare cu SVSU Jidvei, în data de 10 martie, pentru stingerea unui incendiu la un adăpost de animale în localitatea Căpâlna de Jos(Comuna Jidvei). Incendiul s-a manifestat la nivelul acoperișului locuinței și la o anexă pe aproximativ 10 mp. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric la instalația electrică a anexei.

Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit, în 11 martie, pentru stingerea unui incendiu în interiorul unei locuințe de pe raza comunei Miraslău. În urma incendiului a fost afectat mobilierul din interiorul camerei, instalația de răcire a unui sicriu, 2 geamuri și s-a degradat zugrăveala din 2 camere. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit electric la instalația de răcire a sicriului.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Incident la Alba Mall. Pompierii din Alba Iulia, alertați după o degajare de fum la unul dintre magazine

Publicat

Pompierii din Alba Iulia intervin la un incident produs la Alba Mall. Potrivit ISU Alba, în interiorul unui magazin se înregistrează o degajare de fum. 

La fața locului au fost trimise 2 autoutilitare de stins incendii și o ambulanță.

Pompierii execută măsuri specifice de protecție și securitate la incendii (PSI): degajare/desfumare, au transmis reprezentanții ISU Alba.

UPDATE 1:

Degajarea de fum s-a produs din cauza unei defecțiuni la un pat de cabluri electrice. Pompierii au transimis de la fața locului că nu sunt alte probleme și că procedează în continuare pentru desfumare și asigurarea măsurilor PSI.

Acțiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

Foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Spectacol online de 1 iunie, de la Teatrul de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia. Unde poate fi vizionat de către cei mici

Publicat

Teatrul de Păpuși „Prichindel” va transmite luni, 1 iunie 2020, începând cu orele 12.00, pe pagina  de facebook, spectacolul-premieră „O poveste din lumea păpușilor”.

”Cu siguranță ne vom reîntâlni la un moment dat și în sala de spectacol, dar până atunci am ținut să vă oferim acest nou spectacol, creat doar pentru voi, dragi copii, chiar de ziua voastră – Ziua Internațională a Copilului” au transmis reprezentanții instituției teatrale.

Citește și: 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului. Când a fost sărbătorită prima dată și ce drepturi au copiii

Spectacolul „O poveste din lumea păpușilor” este realizat de Teodora Popa, având la bază adaptarea lui Aurel Crăciun, după un text de Joseph Pehr și Leo Spacil.

„O poveste din lumea păpușilor” este un spectacol dinamic, antrenant, care captează spectatorul atât prin povestea care are un umor de limbaj potrivit vârstei celor mici, cât și prin decorul și păpușile bine realizate. Colorat, ritmat și vesel – sunt atributele care definesc acest spectacol.

Echipa: Teodora Popa – regizor artistic, Elena Ilaș – scenograf, Florin Lucian Marin – sculptor păpuși, Levente Szöcs – compozitor, Teodora Popa, Viorica Boda, Ramona Benchea Mincu, Irina Melnic, Cătălina Mihăilă, Mădălin Costea, Tudor Cristian Popa și Iulian Costea – actori, Elena Madaras – regizor tehnic, Ovidiu Tămășan – operator de lumini, Călin Popa – maestru de lumini, Florin Andrea – maestru de sunet, Gheorghe Hațegan – mașinist, Mirela Tămășan – croitoreasă, Ioana Bogățan – manager.

”Sperăm ca acest nou spectacol al nostru să vă facă nerăbdători să vă reîntoarceți în sala de teatru și să puteți interacționa cu personajele din poveste. Nouă ne este foarte dor de voi, de prezența voastră și, bineînțeles, de aplauzele voastre” mai spun reprezentanții Teatrului ”PRichindel”.

De asemenea, tot în 1 iunie, actorii de la Alba Iulia pot fi văzuți la TVR Cluj, unde vor prezenta două spectacole din repertoriul teatrului, după următorul program:

 • orele 15.00 – spectacolul „Capra cu trei iezi”, regie colectivă: Teodora Popa, Viorica Boda, Irina Melnic și Ramona Benchea Mincu;
 • orele 20.00 – spectacolul „Sânziana și Pepelea”, regie Cristian Pepino.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbații care au incendiat la comandă 6 mașini și un imobil la Alba Iulia, trimiși în judecată. Prejudiciu de 770.000 de lei

Publicat

Patru bărbați au fost trimiși în judecată pentru incendierea a șase mașini și a unui imobil din Alba Iulia. Dosarul în care O. Viorel a comandat incendierea autoturismelor a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia.

Potrivit anchetatorilor, la evaluarea inițială paguba suferită de victime se ridică la 777.000 de lei.

Pe lângă Viorel, alți trei bărbați, R .M. N. Felician, S. O. Marcel, L. I. Radu sunt trimiși în judecată pentru distrugere.

Părți vătămate în dosar sunt 9 persoane fizice, 6 firme, dintre care o societate de asigurări.

Reamintim că în perioada august 2019 – februarie 2020, O.Viorel, bărbatul de 35 de ani, din Alba Iulia, contra unor sume de bani, i-ar fi determinat pe ceilalți 3 să provoace incendii, pe timp de noapte, la 6 autoturisme parcate în diverse locuri de pe raza municipiului Alba Iulia, toate aparținând unor persoane cu care instigatorul ar fi avut diverse relații de natură comercială.

Totodată, la data de 5 februarie 2020, una dintre persoanele instigate ar fi provocat un incendiu în interiorul unui imobil aflat în construcție, situat pe strada Izvorului din Alba Iulia, fiind distruse elemente ale acoperișului, în valoare de 14.000 de lei, au transmis anchetatorii în momentul reținerii celor patru bărbați.

Potrivit adevărul.ro, persoana care a comandat incendierile este Onea Viorel. Acesta are la activ două condamnări definitive la închisoare cu executare, în România şi în Franţa.

Bărbatul în vârstă de 35 de ani a fost condamnat definitiv în 2016 în aşa zisul dosar al ”utilajelor” la 4 ani de închisoare cu executare. Peste 30 de persoane au fost condamnate în acest dosar, acuzaţia principală fiind cea de constituire sau sprijinire a unui grup infracţional organizat.

În Franţa, a primit o pedeapsă similară, de 4 ani de închisoare, pentru furt cu circumstanţe agravante, furt prin înşelăciune şi participare la un grup infracţional.

Potrivit autorităţilor franceze, gruparea formată din mai mulţi cetăţeni români, din care făcea parte şi bărbatul din Alba Iulia, a comis un prejudiciu total de 3 milioane de euro prin furturile comise în perioada 2012 – 2013.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Producție în condiții de maximă siguranță pentru angajații Star Transmission și Star Assembly (P)

Publicat

După o perioadă de întrerupere a activității cauzată de pandemia COVID-19, unitățile de producție Mercedes-Benz de la Sebeș și Cugir și-au reluat treptat activitatea începând cu 21 aprilie.

În scopul prevenirii infectării angajaților, au fost elaborate și implementate măsuri ample de siguranță și igienă, adaptate specificului fiecărei arii, în zona de producție sau birouri, conform recomandărilor autorităților internaționale, naționale și locale.

Începând cu data de 23 martie, Daimler a decis suspendarea majorității producției și a activităților administrative din Europa, măsură care a afectat și cele două subsidiare Daimler românești.

Pentru întoarcerea la muncă a angajaților, Klaus Eichhorn declara că „obiectivul nostru a fost ca echipa să se simtă mai bine protejată în companie decât afară. Am luat măsuri din timp și am definit și implementat o strategie amplă de protecție împotriva infectării.“

Angajații își desfășoară activitatea respectând standarde stricte de igienă, dezvoltate pe baza evaluării de risc. Printre acestea se numără standarde de igienă și curățenie, purtarea echipamentului individual de protecție, reguli de distanțare de siguranță, adaptarea spațiilor comune de pauză și servire a mesei, serviciile de cantină, suplimentarea transportului și măsurarea temperaturii corporale.

Fondate în anii 2001, respectiv 2013, subsidiarele Mercedes-Benz Star Transmission și Star Assembly sunt piloni importanți în rețeaua globală de producție powertrain a Diviziei de Mașini Mercedes-Benz, numărând în prezent aproximativ 3.000 de angajați.

La Sebeș sunt asamblate transmisii automate în opt și nouă trepte pentru autoturismele Mercedes-Benz, în timp ce la Cugir sunt produse roți dințate, arbori, țevi de înaltă presiune și componente pentru motoare, transmisii, sisteme de direcție și prototipuri.

Klaus Eichhorn: „Produsele noastre sunt livrate în întreaga lume. Faptul că am reînceput activitatea este un semnal pozitiv pentru întreaga industrie, ne adaptăm volumele conform cererii și producem în condiții de maximă siguranță. Îi mulțumesc echipei pentru coordonarea cu succes a relansării producției și pentru măsurile care au fost implementate. Acum depinde de fiecare dintre noi să respectăm aceste măsuri de protecție.

Am înțeles cu toții importanța unui comportament responsabil, suntem în plin proces de învățare și ne adaptăm când este cazul.”

Despre Star Transmission & Star Assembly

Star Assembly și Star Transmission, companii Mercedes-Benz AG, sunt piloni cheie în rețeaua globală de producție powertrain Mercedes-Benz Cars și numără în prezent aproximativ 3.000 de angajați. În cadrul Star Assembly sunt asamblate cutii de viteze automate cu dublu ambreiaj în opt trepte, precum și transmisii cu nouă trepte de viteză pentru Mercedes-Benz. La sediul Star Transmission sunt produse roţi dinţate, componente prelucrate mecanic pentru motoare, transmisii, țevi de înaltă presiune și sisteme de direcţie. În plus, aici funcționează Centrul de Tehnologii, precum şi un spaţiu de instruire. Cu sprijinul Guvernului României, Star Transmission este una dintre primele companii din România care oferă un sistem de învățământ dual, pe baza modelului Baden-Württemberg.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate