Connect with us
Advertisement

Economie

Pilonul II de pensii: Câți bani au pierdut românii din cauza randamentelor slabe înregistrate de cele 7 fonduri de pensii private

Cât timp poți fi plătit cu salariul minim

Publicat

Românii au virat la Pilonul II de pensii aproximativ 900 de milioane de euro în primele 5 luni ale anului. Banii s-au dus către administratorii de pensii private.

Randamentele au fost foarte slabe în această perioadă, oamenii pierzând sume importante la valoarea pe care o adunaseră. Un bărbat din Alba Iulia a pierdut aproape 2.500 de lei în mai puțin de 4 luni ( valoare mult mai mare decât contribuția sa în aceeași perioadă). 

Vezi și Pensii 2022: Explicații legate de noua formulă de calcul a pensiilor. Contradicții legate de perioada minimă de contributivitate

Aceste viramente, trimise de acei salariaţi care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar către un fond Pilon II, sunt investite de administratorii în principal în titluri de stat, în proporţie de circa 60%, potrivit ZF, restul pe burse.

Pilonul 2 de pensii: Câți bani s-au pierdut din februarie până în mai 2022. Cazul unui cetățean din Alba Iulia

Scumpirile accelerate au creat aşteptări de creştere a dobânzilor, ceea ce s-a reflectat şi în randamentele fondurilor, consideră specialiștii.

Unul dintre românii al cărui activ a fost afectat negativ, a explicat pentru Alba24 că a încercat să afle ce s-a întâmplat cu banii săi.

”Bună ziua, am o nelămurire legată de fluctuațiile foarte mari din ultimele luni în privinta activului net.

Spre exemplu, acum am 37.675,54 lei iar în februarie aveam 40.122 de lei. Procentual este o diferență foarte foarte mare. O pierdere de aproape 2.500 de lei. Îmi puteti explica ce s-a întâmplat?”

Omul spune că scăderea s-a produs accelerat, din februarie până în mai.

Ce spune fondul de pensii

Compania i-a explicat, fără prea multe detalii, că este vorba despre evoluția unității de fond, sau a puterii de cumpărare, aflat în strânsă legătură cu ce se întâmplă pe piețele internaționale.

”Contul personal de pensie privata obligatorie se constituie prin redistribuirea unei cote de 3,75% din contribuția la sistemul de asigurări sociale (CAS).

Această contribuție este transferată lunar de către Instituția de Evidență (Casa Națională de Pensii Publice) în contul dumneavoastră.

Banii sunt transformați în unități de fond (unitatea de masură a fondului de pensii private obligatorii) prin împărțirea valorii contribuției nete la prețul unităății de fond din ziua respectivă.

Reamintim faptul că activul net este calculat în funcție de valoarea unității de fond (puterea de cumpărare).

Atât în perioadele de creștere a valorii unității cât și în cele de depreciere, capitalul personal cotizat rămâne intactși creste în funcțtie de contribuțiile încasate.

Activul net reprezintă suma din contul dumneavoastră într-un anumit moment și se calculează înmulțind numărul de unități de fond acumulate până atunci (cotizația personală) cu valoarea unei unități de fond în acel moment.

Evoluția activului la Pilonul II

Valoarea contului este evaluată zilnic și este în strânsă legatură cu ce se întâmpla pe piețele financiare.

În general, un fond investește în titluri de stat și în acțiuni ale unor companii listate atât în România, cât și în Europa, în linie cu normele în vigoare și cu gradul de risc mediu al fondului.

Instrumentele de pe piata financiara sunt influentate de contextul economic, financiar si geopolitic, atat la nivel local, cât și regional sau global.

Contextul ultimelor luni a fost volatil, atât din perspectiva creșterii ratei inflației și a ratelor de dobândă, cât și din perspectiva situației din Ucraina.

Titlurile de stat românești au înregistrat o scădere atât a indicelui bursier din România (BET), cu 0,66% în primele 4 luni din 2022, cât și a indicelui celor mai importante 50 companii europene, Stoxx 50, care a avut un randament în RON negativ, de -11,04% în aceeași perioadă de timp” se arată în răspunsul primit de la fond.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement