Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Planuri pentru amenajarea Văii Mureşului. Centru de cazare şi specialităţi regionale, reecologizare şi alte propuneri de dezvoltare turistică


Publicat

Autorităţile locale şi judeţene din Alba pregătesc un plan pentru punerea în valoare a Văii Mureşului şi valorificarea acesteia ca resursă economică şi de agrement, ţinând cont şi de necesităţile de apărare împotriva inundaţiilor. Este vorba despre stabilirea unor zone de agrement şi turism, spaţii nautice, zone pentru activităţi economice, în aşa fel încât Valea Mureşului să devină o locaţie atractivă şi exploatată la potenţialul pe care îl are.

Direcţia Urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei Alba Iulia, prin arhitectul Hedviga Călin a pregătit documentaţia pentru Planul de avizare a teritoriului zonal Valea Mureşului – Judeţul Alba. Aceasta a primit avizul comisiilor de specialitate din CL şi, după votul din şedinţa de vineri, va fi supusă aprobării în cadrul CJ Alba. De asemenea, sunt incluse avizele de la celelalte unităţi implicate: consilii locale, gospodărirea apelor, mediu, ISU, MAI, SRI, MapN, cultură, MDRT).

Este vorba despre reglementarea activităţilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism în zona Văii Mureşului, cu următoarele obiective:

–          stabilirea necesarului de lucrări pentru diminuarea efectelor inundaţiilor (îndiguiri, decolmatări)

–          stabilirea zonelor care necesită protecţie din punct de vedere a peisajului cultural, zone cu perimetre arheologice, zone protejate naturale şi antopice

–          stablirea zonelor de agrement şi turism, spaţii nautice

–          stabilirea zonelor în care se pot realiza activităţi economice de exploatare a produselor de balastiere, amenajări piscicole etc.

După evaluarea situaţiei din teren şi întocmirea suportului topografic, s-au făcut investigaţii directe în teritoriu la diverse surse şi unităţi specializate pentru stabilirea direcţiilor de dezvoltare teritorială pe termen scurt, mediu şi lung. De asemenea, au fost incluse în plan consultări cu reprezentanţii administraţiilor locale, ai CJ Alba şi ai SGA, dar şi a publicului.

Au fost identificate proiecte-cheie integrate:

–          proiect de reecologizare a râului Mureş (iniţiativă a Consiliului Judeţean Alba, cu sprijin din partea ADR Centru)

–          crearea unui pol de dezvoltare „Fermă de producţie şi agrement” Aiud/Unirea

–          dezvoltarea unui centru cu oferte de cazare şi masă, ce oferă specialităţi regionale: „Sudul Văii Mureşului”

–          Centru de agrement Alba Iulia – Ciugud, cu un parc acvatic în aer liber, oferte de joacă pentru copii, sporturi acvatice etc (uşor accesibil şi cu preţuri pentru toate buzunarele)

Citeşte şi ȘTIREA TA pe ALBA24: Zeci de copaci au rămas cu rădăcinile ”în aer” din cauza unor lucrări de excavație de pe malul drept al Mureșului

Proiectele cheie integrate vor fi completate cu proiecte intercomunitare, ce vor urma a fi implementate de către mai multe administraţii publice locale împreună:

–          proiect intercomunitar cu caracter comercial: „Peşte din râul Mureş”

–          utilizarea digurilor în vederea amenajării de piste pentru biciclete.

Citeşte şi Proiecte de investiţii în comuna Ciugud: Pod peste râul Mureş la Şeuşa, piste de biciclişti şi parc nautic

În vederea coroborării potenţialelor existente trebuie elaborate o serie de planuri şi concepte care să stabilească priorităţile şi modul comun de abordare a acestora:

–          concept general de dezvoltare a polului Aiud-Unirea, care să implice şi zona Ocna Mureş

–          concept privind dezvoltarea economică şi turistică a zonei Alba Iulia – Ciugud

–          plan de dezvoltare pentru zona de sud a Văii Mureşului

–          plan privind finanţarea/sprijinirea IMM-urilor la nivel local

–          plan de marketing/promovare pentru produsele regionale, crearea/dezvoltarea unor mărci înregistrate, managementul calităţii şi certificate de origine

–          plan de acţiune pentru dezvoltarea turismului în natură şi a turismului acvatic.

Planul a primit aviz favorabil în comisiile de dezvoltare urbanistică, respectiv tehnică de urbanism.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Marcel

    marți, 18.03.2014 at 00:43

    oare Oancea a primit avize si aprobari de la toate institutiile enumerate mai sus cand s-a facut stapan pe toata zona cuprinsa intre dig si Mures de la balastiera si pana la pod ??!! Sau cum este posibil asa ceva, oare apele tari nu sunt ale tuturor , poate sa se faca stapan pe ele orice bogatas ???!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

FOTO: O mașină a luat foc în trafic la Bucerdea Grânoasă. Pompierii din Blaj au intervenit pentru stingerea incendiului

Publicat

pompieri

O mașină a luat foc și s-a făcut scrum în trafic, în localitatea Bucerdea Grânoasă din județul Alba. Garda de intervenție Blaj a intervenit miercuri seară pentru lichidarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, în localitatea Bucerdea Grânoasă, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba.

Din primele informații autoturismul marca Ford s-ar fi aflat în trafic, când a izbucnit focul. La fața locului au fost trimise două mașini ale pompierilor: o autoutilitară de stins incendii și o ambulanță.

Incidentul a fost unul fără victime. În jurul orei 23,30 pompierii au reușit să stingă focul.

Sursă: ISU Alba

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Harta: 17 județe din România marcate de Germania ca ”zone de risc”. Testul COVID-19 este obligatoriu la intrarea în țară

Publicat

Autoritățile germane au actualizat, miercuri, lista județelor din România considerate drept „zone de risc”. Potrivit ministerului de externe german și institutului Robert Koch, Bucureștiul și 17 județe din România au intrat în așa numita ”zonă roșie”.

Județele Argeș, Buzău, Bihor, Mehedinți, Neamț,  Ialomița, Timiș au fost marcate inițial ca zone de risc de către Germania.

Pe  listă au fost adăugate miercuri și Bacău, Brașov, Brăila, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea și capitala București.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră pe teritoriul Republicii Federale Germania după ce s-au aflat într-una dintre zonele/regiunile incluse în lista „zonelor de risc“ trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii sau, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, pentru infecția cu COVID-19, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania”, preciza MAE, într-un comunicat transmis sâmbătă.

În caz contrar acestea riscă amenzi de până la 25.000 de euro dacă se sustrag. În cazul în care sunt depistate pozitiv, aceste persoane intră în izolare obligatorie.

Testarea la care se face referire se poate efectua direct pe aeroport, la medicul de familie sau la autoritățile locale de sănătate.

În cazul în care nu se îndeplinește această obligație, autoritățile germane pot refuza intrarea în țară sau vor dispune măsura autoizolarii la domiciliu. Indiferent de opțiunea aleasă, testarea este obligatorie pentru toate persoanele care vin din zonele de risc.

Măsura autoizolarii la domiciliu nu se va aplica celor care prezintă un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii pe teritoriul Republicii Federale Germania.

În schimb, dacă testul este efectuat la momentul sosirii în Germania, se va dispune măsura autoizolarii până la primirea rezultatului testului.

Ce spune ambasadorul României în Germania

Ambasadorul Emil Hurezeanu a explicat la televiziunea Digi24 că cei care ajung în Germania cu avionul plecând din România de pe aeroporturi plasate în zonele de risc, la destinație vor spune de unde vin și vor face testul pentru COVID, care este gratuit.

Cei care vin din România terestru, vor trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere, iar în decurs de 72 de ore de la intrarea pe teritoriul Germaniei vor trebui să facă testul. Cei care mint că nu vin din zone de risc riscă amenzi de până la 25.000 de euro.

Cum se face evaluarea zonelor de risc în Germania

Evaluarea zonelor de risc se face de câteva ori pe săptămână în Germania. În urmă cu câteva zile, erau numai șapte județe din România incluse în această categorie, acum sunt 17 plus Bucureștiul. Criteriul este să nu existe mai mult de 50 de cazuri de infectare la suta de mii de locuitori.

De asemenea, persoanele care intră în Republica Federală Germania venind dintr-o „zonă de risc” (inclusiv din cele șapte județe menționate) sunt obligate să completeze un formular de localizare a cărui variantă în limba engleză – Public Health Passenger Locator Form – poate fi regăsită AICI

Informații cu privire la noua măsură de actualizare a „zonelor de risc“ prin includerea în listă a unor județe din România sunt disponibile AICI  (lista completă și actualizată a zonelor de risc).

Regulile de conduită, restricțiile și măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale pot fi văzute AICI
.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Actrița Ioana Bogățan, în juriul Galei HOP – Gala Tânărului Actor. Evenimentul se va desfășura pe acoperișul Teatrului Național

Publicat

Actrița din Alba Iulia, Ioana Bogățan, director al Teatrului de Păpuși ”Prichindel” și al Festivalului de Teatru ”Povești”, a fost cooptată pentru al doilea an consecutiv în juriul Galei HOP – Gala Tânărului Actor, Ediția 2020, care se va desfășura la începutul lunii septembrie. 

”Sunt pentru a doua oară în juriul acestei gale. Tradiția a fost să se țină la Costinești. Anul trecut s-a mutat la Constanța și cei mai mari actori români au venit să îi vadă pe concurenți. Tot anul trecut, Gigi Căciuleanu a făcut și un spectacol cu actorii câștigători pe care am vrut să îl aduc și la noi la festival.

Anul acesta nu va fi online. Va fi ”on the roof ”- pe acoperișul Teatrului Național din București, unde există un spațiu perfect pentru așa ceva.

Tema este ”Teatru coregrafic. Dans.Actorul ca fenomen al teatrului actual”… Eu sunt fascinată de această formă de teatru și tot timpul am vânat acest tip de spectacole, foarte bune, pentru festivalul de la Alba Iulia. Este o onoare pentru mine această prezență în juriu” a declarat Ioana Bogățan pentru Alba24.

De menționat că Ioana Bogățan și Adrian Batista sunt cei doi membri ai juriului care au fost menținuți de la ediția de anul trecut.

Din juriu mai fac parte: Adrian Batista – regizor și producător TV, Silvia Ghiață – producător TV, Andrei și Andreea Grosu– regizori și Ileana Lucaciu – critic de teatru.

În competiție sunt înscriși 24 de actori.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman: 40 de doze de Redemsivir, folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19, ajung joi la Spitalul Județean Alba

Publicat

Deputatul de Alba, Florin Roman, a amunțat pe contul său de Facebook că 40 doze de Remdesivir, medicamentul folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19, ajung mâine la Spitalul Judetean Alba, în urma unei discuții pe care a avut-o cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

”Tot astăzi am finalizat discuțiile cu oficiali de la Rezervele de stat, impreuna cu Prefectura Alba, pentru ca patru containere modulare sa ajungă la Ambulanta Alba, pentru a fi utilizate de ambulanțieri.

Totodată, a devenit litera de lege amendamentul privind creșterea la 35% pe ordonator principal de credite a sporului pentru spitalele județene care tratează cazurile de COVID 19, ceea ce permite o salarizare mai corectă în spitalele județene” a adăugat acesta.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate