Actualitate
Planuri pentru amenajarea Văii Mureşului. Centru de cazare şi specialităţi regionale, reecologizare şi alte propuneri de dezvoltare turistică
Autorităţile locale şi judeţene din Alba pregătesc un plan pentru punerea în valoare a Văii Mureşului şi valorificarea acesteia ca resursă economică şi de agrement, ţinând cont şi de necesităţile de apărare împotriva inundaţiilor. Este vorba despre stabilirea unor zone de agrement şi turism, spaţii nautice, zone pentru activităţi economice, în aşa fel încât Valea Mureşului să devină o locaţie atractivă şi exploatată la potenţialul pe care îl are.
Direcţia Urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei Alba Iulia, prin arhitectul Hedviga Călin a pregătit documentaţia pentru Planul de avizare a teritoriului zonal Valea Mureşului – Judeţul Alba. Aceasta a primit avizul comisiilor de specialitate din CL şi, după votul din şedinţa de vineri, va fi supusă aprobării în cadrul CJ Alba. De asemenea, sunt incluse avizele de la celelalte unităţi implicate: consilii locale, gospodărirea apelor, mediu, ISU, MAI, SRI, MapN, cultură, MDRT).
Este vorba despre reglementarea activităţilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism în zona Văii Mureşului, cu următoarele obiective:
– stabilirea necesarului de lucrări pentru diminuarea efectelor inundaţiilor (îndiguiri, decolmatări)
– stabilirea zonelor care necesită protecţie din punct de vedere a peisajului cultural, zone cu perimetre arheologice, zone protejate naturale şi antopice
– stablirea zonelor de agrement şi turism, spaţii nautice
– stabilirea zonelor în care se pot realiza activităţi economice de exploatare a produselor de balastiere, amenajări piscicole etc.
După evaluarea situaţiei din teren şi întocmirea suportului topografic, s-au făcut investigaţii directe în teritoriu la diverse surse şi unităţi specializate pentru stabilirea direcţiilor de dezvoltare teritorială pe termen scurt, mediu şi lung. De asemenea, au fost incluse în plan consultări cu reprezentanţii administraţiilor locale, ai CJ Alba şi ai SGA, dar şi a publicului.
Au fost identificate proiecte-cheie integrate:
– proiect de reecologizare a râului Mureş (iniţiativă a Consiliului Judeţean Alba, cu sprijin din partea ADR Centru)
– crearea unui pol de dezvoltare „Fermă de producţie şi agrement” Aiud/Unirea
– dezvoltarea unui centru cu oferte de cazare şi masă, ce oferă specialităţi regionale: „Sudul Văii Mureşului”
– Centru de agrement Alba Iulia – Ciugud, cu un parc acvatic în aer liber, oferte de joacă pentru copii, sporturi acvatice etc (uşor accesibil şi cu preţuri pentru toate buzunarele)
Citeşte şi ȘTIREA TA pe ALBA24: Zeci de copaci au rămas cu rădăcinile ”în aer” din cauza unor lucrări de excavație de pe malul drept al Mureșului
Proiectele cheie integrate vor fi completate cu proiecte intercomunitare, ce vor urma a fi implementate de către mai multe administraţii publice locale împreună:
– proiect intercomunitar cu caracter comercial: „Peşte din râul Mureş”
– utilizarea digurilor în vederea amenajării de piste pentru biciclete.
Citeşte şi Proiecte de investiţii în comuna Ciugud: Pod peste râul Mureş la Şeuşa, piste de biciclişti şi parc nautic
În vederea coroborării potenţialelor existente trebuie elaborate o serie de planuri şi concepte care să stabilească priorităţile şi modul comun de abordare a acestora:
– concept general de dezvoltare a polului Aiud-Unirea, care să implice şi zona Ocna Mureş
– concept privind dezvoltarea economică şi turistică a zonei Alba Iulia – Ciugud
– plan de dezvoltare pentru zona de sud a Văii Mureşului
– plan privind finanţarea/sprijinirea IMM-urilor la nivel local
– plan de marketing/promovare pentru produsele regionale, crearea/dezvoltarea unor mărci înregistrate, managementul calităţii şi certificate de origine
– plan de acţiune pentru dezvoltarea turismului în natură şi a turismului acvatic.
Planul a primit aviz favorabil în comisiile de dezvoltare urbanistică, respectiv tehnică de urbanism.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Marcel
marți, 18.03.2014 at 00:43
oare Oancea a primit avize si aprobari de la toate institutiile enumerate mai sus cand s-a facut stapan pe toata zona cuprinsa intre dig si Mures de la balastiera si pana la pod ??!! Sau cum este posibil asa ceva, oare apele tari nu sunt ale tuturor , poate sa se faca stapan pe ele orice bogatas ???!!!