Connect with us
Publicitate

Eveniment

A început evacuarea pacienţilor: Spitalele din Zlatna, Baia de Arieş şi Ocna Mureş nu mai au finanţare din 1 aprilie

Publicat

O delegaţie din Alba, formată din suprefectul Raul Tudoraşcu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Sorin Bumb, liderul „Sanitas” Alba – Marius Sepi şi parlamentarii Alexandru Pereş şi Nicolae Dobra, a prezentat, marţi, la Ministerul Sănătăţii, planul judeţean de transformare a spitalelor  Zlatna, Baia de Arieş şi Ocna Mureş în secţii externe ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, cei doi parlamentari de Alba – Alexandru Pereş şi Nicolae Dobra – au susţinut acest plan şi în faţa premierului Emil Boc.

Din cunoştinţele preşedintelui CJ Alba, în două-trei săptămâni, Ministerul Sănătăţii va analiza propunerea venită din partea judeţului nostru şi va lua o decizie privind acest aspect.

Delegaţia din Alba se va mai întâlni şi astăzi, pentru a continua discuţiile pe acest subiect.

“Rezolvarea problemei stă în puterea premierului şi a preşedintelui ţării. Pentru prima dată, ministrul Sănătăţii a recunoscut public că nu este decât un executant al ceea ce s-a hotărât în acordul semnat cu FMI”, a precizat liderul de sindicat „Sanitas” Alba, Marius Sepi, miercuri seara.

UPDATE ORA 21.00: Pacienţii sunt evacuaţi din spitale

Conducerile locale care administrează cele trei instituţii medicale menţionate sunt în contratimp, deoarece spitalele propuse spre desfiinţare nu vor mai fi finanţate, începând de la 1 aprilie, de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Potrivit unor surse, în cele trei spitale a început să se facă „evacuarea” pacienţilor, pentru ca, până vineri, numărul internărilor să fie adus la zero. Totodată, urgenţele vor fi asigurate de medicii de familie.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a susţinut, miercuri, o videoconferinţă la care au participat reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică, cei ai serviciilor de ambulanţă şi ai inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, în care s-a verificat planul de evacuare a pacienţilor pentru care se solicită transfer, din unităţile care se vor reprofila, în alte unităţi sanitare din judeţ. S-a discutat şi despre situaţia redistribuirii perosonalului medical şi celui auxiliar.

“În ceea ce priveşte redistribuirea de personal, vă rog să transmiteţi în teritoriu că şi personalul din unităţile pentru care autorităţile locale nu doresc să intre în programul MS şi al Ministerului Muncii poate opta pentru redistribuirea în alte unităţi sau în serviciul de ambulanţă”, a declarat Cseke Attila.

De altfel, o mare parte din personalul medical din cele 67 unităţi sanitare din ţară au depus la managerul unităţii sau direct la direcţia de sănătate publică judeţeană prima opţiune de redistribuire. Necazul personalului medical din unităţile desfiinţate nu se va termina aici. Locurile vacante din alte spitale pe care urmează să fie redistribuiţi nu sunt bugetate, prin urmare sursa de finanţare pentru plata salariilor ridică semne de întrebare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate