Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Platforma de programare la vaccinare, actualizată: detalii pentru cei care vor să facă rapel după Johnson&Johnson sau doza 3

Publicat

CNCAV anunță că a fost optimizată platforma de programare la vaccinare împotriva COVID-19, pentru cei care vor să facă rapel după imunizarea cu Johnson&Johnson, dar și pentru persoanele imunocompromise care fac doza 3.

Începând de astăzi, persoanelor care au efectuat schema primară cu vaccinul Johnson&Johnson li se poate administra doza de rapel cu unul din produsele pe bază de ARN Messager (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna). Opțional, la cerere, beneficiarii vaccinați cu acest tip de produs pot efectua doza de rapel tot cu vaccinul Johnson&Johnson.

Echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a optimizat aplicația ROVACCINARE și a implementat două funcționalități noi, respectiv:

  • posibilitatea de programare la doza de rapel (booster) pentru persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson;

Singura condiție pentru programare prin platformă la rapel (booster) pentru persoanele care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson este să fi trecut 180 de zile de la administrarea primei doze.

  • programarea automată la doza a 3-a (suplimentară), pentru persoanele imunocompromise care aleg să se vaccineze cu unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN Mesager (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna).

Programarea la doza suplimentară pentru persoanele imunocompromise

Persoanele imunocompromise care au o recomandare medicală pentru administrarea unei scheme de vaccinare formată din 3 doze cu unul dintre vaccinurile ARN messager (Pfizer sau Moderna) se programează în platforma informatică urmând pașii standard pentru primele doze, iar la administrarea dozei în centrul de vaccinare vor fi înscriși în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) într-o categorie distinctă.

Ulterior, după administrarea dozei a doua, indiferent de tipul de vaccin administrat (Pfizer sau Moderna), pentru această categorie specială de persoane, platforma de programare va genera automat o programare pentru doza 3 suplimentară, la un interval de 28 de zile.

Programarea pentru doza 3 suplimentară se poate vizualiza, anula sau reprograma din platforma ROVACCINARE de către fiecare beneficiar. Pentru persoanele cu schemă completă formată din 3 doze, se poate administra doza 4 (booster) la un interval de 180 de zile de la doza 3.

Certificate noi după dozele administrate

Persoanelor cărora li se administrează aceste doze li se vor putea genera certificate noi din platforma CERTIFICATE COVID în care să fie prezentat numărul actualizat de doze administrate.

CNCAV recomandă persoanelor care au efectuat schema primară cu vaccinul Johnson&Johnson să își genereze certificatul digital UE privind COVID-19 înainte de efectuarea dozei de rapel cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna, fiindcă valabilitatea certificatelor care au înscrisă cea de a-doua doză Pfizer sau Moderna, pe teritoriul României, începe după 10 zile de la data vaccinării.

Recomandări CNCAV

  • pentru persoanele care au primit la prima schemă vaccinurile Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna se recomandă efectuarea dozei de rapel cu același tip de produs; opțional se permite, la cerere, schimbarea celor două tipuri de vaccin pentru rapel;
  • pentru persoanele care au primit la prima schemă vaccinul AstraZeneca/Vaxzevria, se recomandă efectuarea dozei de rapel cu unul din produsele pe bază de ARNm (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna).

Administrarea dozei de rapel a vaccinului COVID-19 se recomandă ferm următoarelor grupe populaționale:

  • persoane cu risc mare de expunere (personal medico-sanitar și social, personal din educație);
  • persoane considerate vulnerabile (persoane cu vârsta peste 65 de ani și persoane cu boli cronice indiferent de vârstă).

Administrarea dozei de rapel se poate face atât prin programare în Platforma ROVACCINARE, cât și prin prezentare directă în centrele de vaccinare sau prin cabinetele medicilor de familie. Personalul medico-sanitar se poate vaccina în centrele existente la locul de muncă sau în locațiile arondate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

ACTUALITATE

Mituri și beneficii ale telefoanelor mobile pliabile (P)

Publicat

Smartphone-urile pliabile reprezintă o categorie de dispozitive mobile care, încă de la lansarea lor în 2019, au captivat prin design, versatilitate și funcționalități eficiente, schimbând modul în care îndeplinim nenumărate sarcini din palma mâinii.

Acest lucru se reflectă în cererea creșterii de smartphone-uri pliabile Samsung Galaxy pe piața smartphone-urilor, care până în 2021 a ajuns la aproape 10 milioane de livrări globale, o creștere de 300% față de 2020.

Samsung are în prezent două referințe: Galaxy Z Flip și Galaxy Z Fold, dispozitive pliabile, dar concepute pentru publicuri diferite. Samsung Flip este un dispozitiv creat pentru exprimarea de sine prin realizarea de fotografii într-un mod nou, cu ajutorul modului Flex. Galaxy Fold este un dispozitiv de productivitate maximă, cu capabilități multitasking de pe un ecran care își dublează dimensiunea.

Samsung Galaxy Folds a schimbat modul în care folosim dispozitivele mobile și s-a adaptat la diferite stiluri de viață pentru utilizatorii din întreaga lume. Așadar, iată câteva mituri și beneficii pentru a vă risipi îndoielile cu privire la aceste dispozitive.

Mit: Telefoanele pliabile nu sunt rezistente – FALS

Cu fiecare serie, telefoanele cu clapetă au devenit mai rezistente. În cazul Fold3 și Flip3, structura acestora constă într-o ramă de aluminiu Armor foarte rezistentă, dar ușoară, ceea ce o face cu 10% mai durabilă decât predecesoarele sale pentru a proteja părțile interioare ale dispozitivului.

Samsung a dezvoltat echipamente cu materiale precum Gorilla Glass Victus, extrem de rezistent, folosit pentru a acoperi atât spatele, cât și partea frontală a smartphone-urilor, ceea ce contribuie la reducerea numărului de zgârieturi și, la rândul său, reduce deteriorarea în timpul unei căzături.

Mit: Ecranul este foarte delicat – FALS

Pentru a le demonstra durabilitatea, dispozitivele Samsung au fost supuse unei serii ample de teste, inclusiv un test de durabilitate la pliere. Acestea sunt clasificate pentru o utilizare sigură până la 200.000 de pliuri, ceea ce echivalează cu 5 ani de utilizare continuă și au fost verificate de Bureau Veritas, lider mondial în servicii de testare, inspecție și certificare.

În plus, la interior, aceste dispozitive sunt dotate cu Ultra Thin Glass, un strat de film și un panou de protecție rezistent, flexibil, care oferă o rigiditate suplimentară la atingere.

Mit: Un smartphone pliabil nu se poate uda – FALS

Fiind o categorie nouă de dispozitive, există un sentiment de fragilitate. Cu toate acestea, sunt certificate IPX8, pe baza unor condiții de testare în care telefoanele sunt scufundate în apă dulce până la 1,5 metri, timp de până la 30 de minute. Balamaua respinge chiar și murdăria și se simte foarte bine la atingere în timpul procesului de deschidere.

Mit: Bateria acestor dispozitive nu ține foarte mult – FALS

Samsung inovează și dezvoltă în mod constant noi produse pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor săi, astfel că verifică fiecare detaliu pentru a oferi dispozitive performante. Bateriile de la Samsung Fold 3 (4400 mAh) și Samsung Flip 3 (3300 mAh) au o funcție inteligentă care își adaptează puterea la obiceiurile utilizatorului pentru a oferi cea mai bună performanță a dispozitivului.

Mit: Un flip cu ecran mare nu este util pentru productivitate – FALS

Contrar credinței populare, dispozitivele cu un ecran mare, precum Samsung Fold 3, reprezintă instrumentul ideal pentru creșterea productivității. Datorită dimensiunii lor, este posibil multitasking-ul cu ajutorul funcției de divizare a ecranului, care vă permite să interacționați cu până la 3 aplicații deschise și 5 ferestre pop-up în același timp.

Acestea dispun, de asemenea, de funcția Samsung DeX, care vă permite să conectați dispozitivul mobil la un televizor și să aveți o experiență desktop ca și cum ar fi un computer.

În schimb, la capitolul beneficii așe telefoanelor Samsung Flip putem trece următoarele:

– Răspundeți la apel fără a deschide sau prin simpla deschidere a dispozitivului.

Utilizatorii pot răspunde la un apel fără a deschide dispozitivul Samsung Flip; ecranul secundar are o rezoluție de 300 x 112 pixeli, ceea ce permite oamenilor să interacționeze cu ușurință pe ecranul telefonului mobil atunci când acesta este închis, iar atunci când răspund la apel, difuzorul este activat.

O altă caracteristică interesantă este că se poate răspunde prin simpla deschidere a smartphone-ului și închidere, pliind din nou dispozitivul.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un tânăr din Blaj care a făcut probleme prin oraș, reținut de polițiști: A bătut o persoană, iar pe alta a amenințat-o

Publicat

politie noaptea

Un tânăr din Blaj a fost reținut de polițiști, iar vineri 9 decembrie va fi prezentat în fața magistraților, după ce în ultimele zile, a cauzat mai multe probleme prin oraș.

Mai exact, la sfârșitul lunii noiembrie ar fi agresat un alt tânăr de 28 de ani, iar în seara zilei de 6 decembrie a amenințat un alt tânăr. A fost identificat de polițiști, fiind bănuit de loviri și alte violențe, dar și amenințare.

Polițiștii din Blaj au reținut un tânăr care este cercetat pentru amenințare și lovire. Va fi prezentat în fața procurorilor.

La data de 8 decembrie 2022, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Blaj, au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 20 de ani, din municipiul Blaj, care este bănuit de săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și amenințare.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în seara zilei de 28 noiembrie 2022, în timp ce se afla într-o zonă publică pe raza municipiului Blaj, l-ar fi abordat pe un tânăr de 28 de ani și l-ar fi agresat, provocându-i leziuni pentru a căror vindecare, potrivit concluziilor medico – legale, sunt necesare 4 -5 zile de îngrijiri medicale.

În seara zilei de 6 decembrie, în timp ce se afla în incinta unei societăți comerciale din Blaj, tânărul l-ar fi amenințat pe un alt tânăr, în vârstă de 18 ani, cu acte de violență.

În cursul zilei de azi, 9 decembrie, persoana reținută va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Proiectul „Ai drepturi!”, pentru informarea elevilor cu privire la drepturile cetățenilor UE, la două colegii din Alba Iulia

Publicat

Colegiul Național „Horia, Cloșca și Crișan” Alba Iulia și Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” împreună cu Centrul Județean de Excelență Alba și Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru au finalizat vineri, 9 decembrie, proiectul educativ local „Ai drepturi!”, ediția a VII-a.

Proiectul are ca scop informarea și exprimarea liberă a elevilor cu privire la drepturile cetățenilor Uniunii Europene și marcarea unei zile a solidarităţii în toată diversitatea sa, indiferent de religie, rasă sau convingeri, este un moment al victoriei raţiunii asupra ignorării, dispreţuirii şi încălcării drepturilor omului cu care se confruntă umanitatea şi care au impus întreprinderea de măsuri pentru protejarea demnităţii şi valorii umane.

Proiectul marchează Ziua Internaționala a Drepturilor Omului. Aceasta este celebrată în fiecare an în 10 decembrie – ziua în care Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat, în 1948, Declarația Universală a Drepturilor Omului. Elevii au dezbătut câteva din drepturile fundamentale ale omului, se exemplu dreptul la fericire, dreptul adopțiilor, dreptul la liberă exprimare, dreptul persoanelor cu dizabilități, drepturile copilului și dreptul la educație etc.

Grupul țintă îl reprezintă elevi din clasele  a IX-a – a XII-a de la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia și Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia și ambasadorii EPAS ai Colegiului Național HCC Alba Iulia.

Coordonatori proiectului sunt prof. Monica Fer Todoran de la Colegiul Național ”HCC” Alba Iulia și prof. Lavinia Dobra de la Colegiul Economic ”DPM” Alba Iulia. Din echipa de implementare fac parte prof. Adrian Simion, Lavinia Dobra, Andreea Dan, Simona Dogaru, Monica Fer Todoran, Opincariu-Mihinda Mihaela, Aniela Vizitiu, Daniela Cetean, Bibl. Lucreția Bîrz

Activitățile s-au desfășurat în perioada 6-15 decembrie 2022, în Centrele de Documentare și Informare ale unităților de învățământ partenere și în sălile de clase/laboratoare INFO.

În perioada 6-10 decembrie 2022 s-au realizat două spații expoziționale cu planșe informative despre drepturile omului și prezentări (ppt-uri) despre drepturile omului, urmate de evaluarea și premierea celor mai reușite planșe/postere  și ppt-uri pe școală.

În perioada 5-15 decembrie 2022 elevii au la dispoziție o miniexpoziție AI DREPTURI!, cu cărți și materiale diverse, din fondul documentar al CDI-urilor, despre drepturile omului. Aceasta va fi disponibilă  pe toată derularea proiectului în vederea unei bune informări și documentări și pentru realizarea produselor finale.

Vineri, 9 decembrie 2022, a avut loc premierea celor mai reușite planșe și prezentări power point, din cele două școli partenere, de către Mirela Groza de la ADR Centru și prof. Adrian Simion, directorul Centrului de Excelență Alba.

Obiective generale ale proiectului sunt marcarea Zilei Drepturilor Omului și implicarea elevilor în activități de informare și dezvoltare personală. De asemenea, obiectivele specifice urmăresc dezvoltarea abilităților de comunicare în scris și oral; dezvoltarea competențelor de informare și documentare; conștientizarea importanței cunoașterii drepturilor omului; activarea și sensibilizarea elevilor cu privire la probleme cauzate de lipsa drepturilor omului.

Proiectul se realizează, de șapte ani, cu sprijinul partenerilor ADR Centru, prin bunăvoința dnei. Mirela Groza și dl. Nicolae Mărginean și prin susținerea Centrului Județean Excelență, reprezentat prin dir. prof. Adrian Simion.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: Cum se acordă banii pentru naveta elevilor. Termenele pentru plata în avans. Procedura pentru școli și sumele forfetare

Publicat

Ordinul ministrului Educației privind modalitatea de acordare și de decontare a sumelor forfetare pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de domiciliu, adică banii pentru naveta elevilor, a fost publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre sume majorate.

Potrivit actului normativ, pentru luna decembrie 2022, sumele forfetare se vor acorda în perioada 12—16 decembrie 2022, pe baza cererilor scrise din partea elevilor.

De asemenea, până în 15 decembrie 2022 se acordă sumele aferente decontărilor transportului aferent lunii noiembrie, se precizează în documentul citat de edupedu.ro. Pentru perioada 1—16 noiembrie tarifele se iau în calcul tarifele prevăzute de ordinal anterior (OME nr. 4.426/2021), iar pentru restul lunii noiembrie 2022, tarifele din actualul OME nr. 6.376 din 7 decembrie 2022.

Ordinul mai prevede că plata avansului pentru lunile februarie—decembrie se va efectua de către unitatea de învățământ în intervalul 25—28 al lunii curente, pentru luna următoare. Pentru luna ianuarie, plata sumelor forfetare se va face în primele 5 zile lucrătoare de la începerea cursurilor școlare.

Procedura pentru plata sumelor aferente transportului elevilor – ce prevede ordinul

Art. 1. — (1) Unitățile de învățământ preuniversitar care școlarizează elevi cu domiciliul într-o altă localitate decât localitatea în care se află unitatea de învățământ asigură acestora o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare.

(2) Elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare.

Decontarea pentru elevii cazați la internat sau gazdă

(3) Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază și localitatea de domiciliu, astfel:

  • a) contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați;
  • b) contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați.
  • (4) Decontarea cheltuielilor ocazionate de acordarea facilităților de la alin. (3) se face pe baza documentelor de transport.

(5) Atât suma forfetară acordată potrivit alin. (1), cât și suma decontată pentru facilitățile prevăzute la alin. (3) lit. a) și b) sunt neimpozabile și nu se iau în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social, precum și pentru alte beneficii sociale.

Sumele forfetare

Art. 2. — (1) Pentru facilitățile de transport acordate elevilor, prevăzute la art. 1 alin. (1), se asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună pentru distanța de până la 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, suma de 60 de lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru.

3) Pentru distanțele de peste 50 de kilometri calculul se va face similar, prin suplimentarea cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru.

Art. 3. — În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară prevăzută la art. 2 alin. (1), aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport.

Procedura pentru școli

Art. 4. — (1) Unitatea de învățământ preuniversitar solicită lunar, până la data de 20 a lunii, la inspectoratul școlar atât sumele forfetare care urmează a fi acordate în avans, cât și sumele estimate a se deconta suplimentar față de suma forfetară.

(2) Inspectoratele școlare transmit la Ministerul Educației, Direcția generală economică, până la data de 25 a lunii, sumele estimate pentru luna următoare, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

(3) La estimarea deschiderilor de credite lunare, unitățile de învățământ preuniversitar și inspectoratele școlare vor lua în considerare și eventualele sume disponibile/restante, după caz, existente la acel moment.

(4) Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare.

Suma acordată în avans, la solicitarea elevului

Art. 5. — (1) Suma forfetară se acordă în avans de către unitățile de învățământ preuniversitar, la solicitarea scrisă a elevului, înregistrată la unitatea de învățământ până la data de 10 a lunii curente, pentru luna următoare, din care să rezulte localitatea de domiciliu în care locuiește elevul și distanța în kilometri pe care se deplasează până la unitatea de învățământ.

(2) Plata avansului pentru lunile februarie—decembrie se va efectua de către unitatea de învățământ în intervalul 25—28 al lunii curente, pentru luna următoare. Pentru luna ianuarie, plata sumelor forfetare se va face în primele 5 zile lucrătoare de la începerea cursurilor școlare.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), pentru luna decembrie 2022, sumele forfetare se vor acorda în perioada 12—16 decembrie 2022.

Sumele cerute suplimentar și plata pentru noiembrie

(4) Decontarea cheltuielilor de transport pentru sumele solicitate suplimentar față de suma forfetară conform prevederilor art. 3, precum și pentru cheltuielile de transport prevăzute la art. 1 alin. (3) lit. a) și b) se va face până la data de 15 a lunii, pentru luna anterioară, pe baza documentelor de transport (abonament/pachet de bilete) emise de operatorii de transport.

(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), decontarea sumelor aferente lunii noiembrie 2022 se va face până la data de 15 decembrie 2022, pe baza documentelor justificative, luând în considerare pentru perioada 1—16 noiembrie tarifele prevăzute de Ordinul ministrului educației nr. 4.426/2021 privind aprobarea Metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, iar pentru perioada 17—30 noiembrie 2022, tarifele prevăzute în prezentul ordin.

Art. 6. — (1) În situația în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele județelor/sectoarelor municipiului București.

(2) Unitățile de învățământ preuniversitar transmit inspectoratului școlar județean/Inspectoratului Școlar al municipiului București (ISMB) sumele calculate ca diferență între valoarea documentelor lunare de transport emise de operatorii de transport și suma forfetară lunară majorată cu 100%.

(3) Inspectoratul școlar județean/ISMB centralizează situațiile transmise de către unitățile de învățământ potrivit alin. (2) și le înaintează consiliului județean/consiliilor sectoarelor municipiului București.

(4) Consiliul județean/Consiliile sectoarelor municipiului București, după aprobare, alocă sumele inspectoratului școlar județean/ISMB.

(5) Inspectoratul școlar județean/ISMB virează sumele primite de la consiliul județean/consiliile sectoarelor municipiului București către unitățile de învățământ.

(6) Unitățile de învățământ efectuează plata sumelor primite de la consiliul județean/consiliile sectoarelor municipiului București prin inspectoratul școlar către elevii beneficiari.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax