Connect with us
Advertisement

Eveniment

Plimbare virtuală, printr-o casă romană veche de 2000 de ani, descoperită la Alba Iulia. Experiență 3D pentru public la Principia

Publicat

Arheologi din Alba Iulia alături de arhiecți și informaticieni au reușit să reconstruiască, virtual, o casă din perioada romană. Mai exact, au pus zid cu zid, coloană cu coloană, și bazându-se cu exactitate pe descoperirile arheologice, au reușit să reconstituiască în 3D casa.

Mai mult de atât, casa ca putea fi vizitată, cu ajutorul ochelarilor 3D, iar acest lucru va fi posibil, vineri, 9 septembrie, la Muzeul Principia din Alba Iulia, de la ora 18.30. Proiectul este condus de dr. Anca Timofan, arheologă  în cadrul Muzeului Național al ”Unirii” Alba Iulia.

Casa a primit și un nume, ”Casa lui Venus” deoarece proprietarii amenajaseră aici un loc de cult (lararium) în care se afla, probabil, statueta votivă din bronz descoperită în curte, reprezentând-o pe Venus, zeița frumuseții și a dragostei.

Este vorba despre o casa a unor familii romane puternice și bogate din provincia Dacia, casă descoperită în urma săptăturilor arheologice de pe strada Traian.

Evenimentul expozițional reprezintă acțiunea-pilot a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia ca partener în cadrul proiectului Interreg DTP ARCHEODANUBE – Archaeological Park in urban areas as a tool for Local Sustainable Development, la care Primăria Municipiului Alba Iulia este partener asociat.

Vernisajul va avea loc în Spațiul Expozițional Principia în data de 9 septembrie 2022, ora 18.30.

În cadrul expoziției vor fi prezentate publicului artefacte și materiale arheologice din mediul domestic roman, din locuințe descoperite în arealul civil al sitului Apulum, dar mai ales din casa de tip domus. Conceptul include o secțiune VR interactivă, un tur virtual în această casă romană de la Apulum, reconstituită 3D și vizitabilă cu ajutorul ochelarilor VR.

Expoziția va prezenta importantele descoperiri arheologice din anii 2009 și 2019 care au dus la evidențierea unei părți a orașul antic Apulum: o casă romană, o parte a unor băi romane (thermae), un drum, și alte amenajări de epocă romană.

Cercetarea arheologică preventivă din sectorul DOMUS-THERMAE a fost efectuată în municipiul Alba Iulia, în partea de sud-est a sitului Apulum, pe un teren în care s-a executat demolarea clădirilor anterioare ale Vinalcool SA. În sec. al XIX-lea a funcționat aici Fabrica de Spirt a lui Adolf Jonas, construită în 1864.

Punctul cercetat este localizat la cca 150 m spre sud de vechile cercetări ale lui Adalbert Cserni întreprinse între 1888 și 1908, în arealul care aparține Palatului Guvernatorilor Daciei (praetorium consularis), și la cca 400 m sud-est de castrul legiunii a XIII-a Gemina.

Ne aflăm într-o zonă importantă a sitului Apulum, în așezarea civilă a castrului care, în timpul împăratului Septimius Severus (193-211 p.Chr.), a fost ridicată la rangul de municipium (municipium Septimium Apulense).

Cea mai spectaculoasă clădire, deocamdată unică în Dacia, este casa romană de tip domus, care a funcționat din a doua jumătate a secolului al II-lea p.Chr. O familie înstărită și influentă din Apulum, probabil cea a unui oficial local, și-a construit în zona rezidențială o luxoasă locuință. Am denumit-o Casa lui Venus, deoarece proprietarii amenajaseră aici un loc de cult (lararium) în care se afla, probabil, statueta votivă din bronz descoperită în curte, reprezentând-o pe Venus, zeița frumuseții și a dragostei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement