Connect with us
Advertisement

Actualitate

PNL Alba: Bacalaureatul nu ar trebui să fie o bătălie pentru cifre statistice, ci un examen care să reflecte gradul de pregătire al absolvenţilor

examen scoala

Publicat

examen scoala În urma rezultatelor de la Bacalaureat 2015, unele voci susţin că subiectele la examen sunt din ce în ce mai uşoare. Este şi opinia reprezentanţilor PNL Alba, care, prin intermediul vicepreşedintelui organizaţiei din Alba Iulia, profesor Adrian Simion, a transmis, într-un comunicat de presă, precizări referitoare la organizarea Bac-ului în acest an.

Vă prezentăm comunicatul, integral:

„Rezultatele la prima sesiune a examenului de bacalaureat de anul acesta sunt, fără îndoială, mai bune decât anul trecut, fapt pe care îl putem vedea din procentul de promovabilitate de 66,41% (înainte de soluţionarea contestaţiilor), cu peste şapte procente mai mare decât anul trecut (59,25%). Inclusiv în județul Alba am avut un procent bun – de 74,2%. Însă ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze este faptul că numerele seci ascund anumite elemente negative care dăunează grav sistemului de educație.

Despre ce discutăm?

Ca unul care am făcut parte din comisii de evaluare în ultimii trei ani, pot spune, atât analizând subiectele date în fiecare an la disciplina la care eu personal am corectat lucrări (istorie), cât și după discuții cu colegi care au corectat lucrări la alte discipline, faptul că, se pare că de la an la an gradul de dificultate al subiectelor este mai redus. Probabil că Ministerul Educației a urmărit (cu cinism, am putea spune) cosmetizarea rezultatelor la bacalaureat prin subiecte ușoare, astfel încât toată lumea să fie mulțumită și să nu existe proteste. Personal, nu știu în ce măsură aceasta este o soluție, pentru că ne putem trezi în situația în care, în aceste condiții, diplomele de bacalaureat devin, treptat, golite de relevanță, iar învățământul românesc se rupe tot mai mult de societate, de piața muncii și de nevoile reale existente pe această piață, cu care orice absolvent se poate confrunta la un moment dat.

În acest context, un alt element important care trebuie avut în vedere este și gradul de corelare al subiectelor de anul acesta cu subiecte la testările internaționale. Și, de asemenea, este important și nivelul de pregătire pe care absolvenții liceelor din România ajung să îl aibă atunci când optează pentru a-și continua studiile în spațiul european (pentru că, nu-i așa, au această oportunitate).

Încă un fapt care ar trebui să dea de gândit actualilor guvernanți este acela că, în ultimii trei ani, circa 50000 de absolvenţi au decis să nu se înscrie la examen (în special la prima sesiune, cea din iunie-iulie). Din păcate, nu puțini dintre ei, dincolo de nivelul de pregătire, au optat pentru această soluție pentru că nu înțeleg utilitatea diplomei de bacalaureat, atâta vreme cât pentru ei opțiunile pe piața muncii nu sunt cele mai fericite, deoarece angajatorii nu sunt stimulați de actualul guvern PSD să acorde șanse reale tinerilor la angajare.

Dar nu doar elevii au fost prinși în acest cerc vicios, ci și dascălii.

O situație care nu face deloc cinste Ministerului Educației și Cercetării Științifice a fost cea întâlnită în anumite județe (inclusiv în județul Alba), situație referitoare la organizarea examenului. Mai precis: din cauza organizării (defectuoase, pe alocuri) a examenului de bacalaureat, în destul de multe centre de evaluare, profesorii aproape că au făcut nopți albe pentru a aștepta lucrările din alte județe și, apoi, pentru a pregăti borderourile și mapele cu lucrări pentru evaluatori. Iar acest fapt nu este normal. În plus, această „soluție” referitoare la corectarea lucrărilor în alte județe decât cele din care provin elevii, nu doar că a fost o chestiune nou (introdusă anul acesta), dar a fost și o modificare făcută pe parcurs, iar faptul ar fi trebuit prevăzut de metodologia inițială. Probabil că Guvernul PSD pune la îndoială profesionalismul și corectitudinea dascălilor (măcar că, dacă este să privim în urmă, vedem că MECȘ a organizat concursul de inspectori școlari cu suspiciuni de fraudă și de favoarizare a clienților politici ai PSD).

Și, din păcate, exemplele ar putea continua. Acest fapt ne arată că actualul guvern PSD se comportă precum un administrator mincinos care are contabilitate dublă (una de uz intern și alta pentru uz extern) și se folosește în scop politicianist de un examen așa de important precum cel de bacalaureat. Bacalaureatul nu ar trebui să fie o bătălie pentru cifre statistice, ci un examen care să reflecte cât mai aproape de adevăr gradul de pregătire și cunoaștere al absolvenților de liceu. Altfel, Guvernul PSD nu reușește decât o mare amăgire care, mai devreme sau mai târziu, va avea consecințe negative pentru societatea românească.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement