Actualitate
”Poarta Raiului” locul perfect de unde poți merge la schi sau să descoperi spectacolul naturii din Munții Șureanu
Ultimele zile din luna februarie ne-au prins la Șureanu, într-una dintre cele mai frumoase, dacă nu cea mai frumoasă stațiune montană din Transilvania. Vremea a fost perfectă pentru schi, cu zăpadă și soare, iar, pe lângă asta, pensiunea la care am fost cazați a fost peste așteptări. Mâncare bună la prețuri decente, camere spațioase, bine încălzite și nu în ultimul rând un „spa” cu toate cele necesare după o zi de schi.
Iarna nu-i ca vara, dar, dacă ești la munte, poate fi chiar mai bine. Noi am ales să petrecem câteva zile în Munții Șureanu, în zona preferată de președintele Klaus Iohannis, care este prezent în fiecare zi de vineri pe pârtiile de la Domeniul Schiabil Șureanu. Vremea a fost plăcută, cu cer senin şi soare, iar zăpada de pe pârtii a fost mai bună decât în ianuarie.
Singurele probleme pe care le-am întâmpinat au fost legate de drumul care, din cauza soarelui care a topit zăpada, prezenta pe anumite porțiuni cu gropi destul de adânci și faptul că telescaunul nu a funcționat decât în weekend, dar am folosit ziua „liberă” la SPA.
Tomberoanele pline de pe margine au contrastat destul de urât cu frumusețea zonei care pare încă nepopulată, până dai de pubelele colorate și pline de deșeuri menajere.
FOTO: Mormane de gunoi zac pe marginea drumului dintre Luncile Prigoanei și Poarta Raiului. Pubelele sunt din nou pline
Dar, trecând peste aceste neplăceri, un weekend în Poarta Raiului te face să iubești iarna și să-ți dorești să nu se termine.
Locaţie: Poarta Raiului, Munții Șureanu, județul Alba
Se poate ajunge pe DN 67 C sau ”Transalpina”, cum este numit pe această porțiune, de la barajul Oaşa, prin dreapta lacului, venind dinspre Sebeş. Drumul lasă în urmă Mănăstirea Oașa și Luncile Prigoanei și, în câțiva kilometri se deschide într-una dintre cele mai frumoase peisaje din România: Poarta Raiului. Pe vreme frumoasă, se vede clar în față Vârful Şureanu, în dreapta Vârful Cârpa, iar în stânga o vale care izvorăște din culmea Aușelului. Drumul este acceptabil sau rău, în funcție de anotimp și de cât de recente au fost intervențiile minime pe care le fac autoritățile județene. Iarna și vara se circulă relativ bine, însă probleme mari pot apărea primăvara și toamna, în timpul topirii zăpezilor și al ploilor. Atunci apa curge pe drum și formează minitorenți care lasă în urme gropi și ogașe.
FOTO-VIDEO: Accesul în Șureanu, la „mâna” vremii. Soarele a început să lase urme adânci în drumul spre Poarta Raiului
Cazare: Pensiunea Poarta Raiului
Pensiunea Poarta Raiului este așezată perfect, la numai câțiva metri de drumul principal, beneficiind de o priveliște senzațională. Pensiunea are 15 camere frumoase și spațioase, cu minibar, televizor și acces foarte bun la internet, jacuzzi, saună, cameră de joacă pentru copii, sală de conferință și un restaurant remarcabil. Dar, să le luăm pe rând.
Pensiunea are un număr de 7 camere dotate cu pat matrimonial și 8 camere cu paturi suplimentare pentru copii (pat matrimonial și pat dublu suprapus). Camerele sunt mari, confortabile, cu balcon și toate utilitățile (halat, prosoape curate, feon, gel de duș, săpun). Singurul lucru care vă poate deranja noaptea este zgomotul înfundat al frigiderelor de minibar, lucru care se poate rezolva rapid dacă le scoateți din priză. Băile sunt dotate cu dușuri încăpătoare, cu apă caldă și presiune foarte bună, lucru important dacă ținem cont de zona în care ne aflăm.
Restaurantul dispune de 50 de locuri în interior și alte 20 de locuri pe terasa de afară. Meniul oferă multe produse de casă.
La micul dejun mâncarea este pe săturate, inclus în prețul cazării. De la produsele tradiționale, mezeluri, slănină, zacuscă, omletă, chiar și icre făcute „ca la mama acasă”, până la cereale, dulcețuri, ai cam tot ce îți trebuie pentru a te umple de energie pentru o zi întreagă.
Prânzul și cina sunt servite à la carte. Mediul este variat, cu produse tradiționale, printre care o ciorbă de pui cu hribi, specialitatea casei, tochitură de porc cu mămăligă, papanași, dar și cu preparate pe care le găsești în orice restaurant din oraș – paste, salate etc. Prețurile nu au fost piperate având în vedere că este o pensiune de 4 stele. Se poate mânca destul de bine cu 20 de lei.
Pensiunea are la subsol un SPA curat și modern cu saună uscată, saună umedă, fotolii încălzite, un jacuzzi în care încap aproximativ 8 persoane și dușuri. Dacă ajungeți la Poarta Raiului trebuie neapărat să profitați de câteva ore la SPA, pentru că vă veți reîncărca bateriile, mai ales după o zi la schi.
Prețurile de cazare nu sunt tocmai mici, însă dacă ținem cont de toate serviciile și de faptul că pârtia se află la 3 km, merită să vă răsfățați măcar 2 zile. O noapte de cazare într-o cameră dublă, cu mic dejun și acces la spa, costă 250 de lei, iar o cameră single 200 de lei pe noapte.
Copiii până în 8 ani au cazare gratuită în cameră cu părinții, iar pentru cei între 9 și 15 ani se oferă o reducere de 50%.
Cei care ajung la Poarta Raiului pe timp de vară sau nu vor să schieze se pot bucura de ieșiri în natură pe traseele turistice din zonă.
Trasee de drumeţii: • Traseul Săsciori – Cabana Şureanu – Petrila (triunghi albastru). Acest traseu de drumeţii din Munţii Şureanu, este unul pe cât de pitoresc, pe atât de lung, El este marcat cu triunghi albastru. • Traseul Pasul Tărtărău – Vf. lui Pătru – Cabana Şureanu (bandă albastră). Trecând prin zone montane deosebit de pitoreşti, acest traseu lung de 20 km este unul dintre cele mai frumoase din Muntii Şureanu. • Traseul Colonia Fetiţa (Oaşa Mică) – Luncile Prigoanei – Cabana Şureanu (cruce roşie). Urmărind acest traseu, după ce se admiră panorama deosebită de pe Culmea Fetiţei, de deasupra Lacului Oasa, se ajunge în Luncile Prigoanei şi mai departe la Cabana Şureanu prin Poarta Raiului, într-un cadru montan splendid. • Traseul Colonia Fetiţa (Oaşa Mică) – Culmea Ciontii – Bilele (triunghi roşu). Din Oaşa Mică, după ce suie Dealul Didiu, traseul marcat cu triunghi roşu abordează Culmea Ciontii până la Gura Potecului. • Traseul Cabana Şureanu – Vf. Auşel – Culmea Bilele – Cabana Voievodu (cruce albastră). Acest traseu, lung de 15 km, însoţeşte până la Şaua Ocolu, poteca de drumeţii marcată cu bandă albastră. • Traseul Cabana Şureanu – Vf. Negru – Lupşa – Cabana Prislop (triunghi roşu). Traseul marcat cu triunghi roşu, care porneşte spre vest de la Cabana Şureanu, reprezintă o cale de drumeţii care trece prin locuri pitoreşti şi încărcate de istorie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News